Balat

Deze 5 dingen kun je doen in de kleurrijke wijk Balat in Istanbul

Bij de eerst stap die je zet in de smalle geplaveide straatjes in de wijk Balat, valt je iets op. Geen luid geroezemoes van de honderden toeristen om je heen. Geen mensen zover als het oog reikt; in de plaats daarvan zie je her en der wat locals die rustig hun gang gaan, vrolijk gekleurd wasgoed dat zachtjes in de wind waait en chillende straatkatten op zonnige plekjes. Hoewel sommige Instagrammers al hun weg hebben gevonden naar Balat en de prachtige regenboog gekleurde houten huisjes en cafés, heb ik in deze buurt (voor Istanbul begrippen) zeer weinig toeristen gespot. Kortom: je kunt gerust stellen dat Balat een van Istanbul’s verborgen pareltjes is. Het is een absolute verademing van het drukke centrum!

Wil jij ook een ochtend of middag het massatoerisme ontwijken?
Deze 5 activiteiten kun je doen in Balat

1. Turkse thee of koffie drinken bij een van de gemoedelijke koffietentjes

Wanneer je in Istanbul bent, mag je natuurlijk nog niet naar huis voordat je echte Turkse thee (çay) hebt gedronken. De vele theehuisjes en cafés in Balat bieden de perfecte plek om dit te doen. In de ochtend en middag is het in de wijk levendig, maar na een uur of 17.00 is er niet veel meer te beleven. Geen theeliefhebber? Turkse koffie is hier een echte delicatesse. Türk kahvesi, ook wel bekend als drabkoffie, wordt gedronken uit minikopjes en is gemaakt van kortgebrande en fijngemalen koffiebonen. Wanneer de koffie op is en je bent met een Turks iemand, dan kun je vragen of deze persoon je toekomst willen lezen. Dit wordt gedaan uit het achtergebleven koffiedik.

Balat Istanbul-5

Balat

2. Rondkijken bij een van de antiekwinkels

In Balat vind je meerdere antiekwinkels, zelfs als je niet van plan bent om iets te kopen is het interessant om even binnen te kijken. Je vindt er de meest random en intrigerende voorwerpen, de Nederlandse winkels van sinkel zijn er niets bij. Misschien stap je wel met een antiek pareltje of spannend souvenir naar buiten!

weekendje Istanbul leuke wijk balat

Balat Istanbul-2

3. Lekker toeristisch: de perfecte insta foto maken op de regenboogtrap

De meest kleurrijke plek van heel Istanbul vind je hier. Bij het cafe Incir Agaci loop je tegen een lange trap aan, die geschilderd is in alle kleuren van de regenboog. Strijk neer voor (nog) een drankje, snack of hapje eten, en poseer voor je nieuwe profielfoto tussen de felgekleurde traptreden!

4. Lief zijn voor de straatkatten

In heel Istanbul vind je veel straathonden en katten – maar waar dit op andere plekken (bijvoorbeeld Oost-Europa) vaak een zielige bedoening is, wordt er in deze stad relatief goed voor de dieren gezorgd. Ook in Balat vind je er veel, die smikkelen van de brokjes die locals voor ze hebben neergelegd, languit in de zon dutten of met elkaar op straat spelen. Een aandoenlijk gezicht! Wanneer je wat desinfecterende handgel bij je hebt, kun je, wanneer het dier het toestaat, sommige beestjes een fijne aai over hun bol geven.

weekendje in istanbul katten

Balat Istanbul

5. Verdwalen in de kleurrijke straatjes van Balat

Een van de meest iconische en meest gefotografeerde plekjes in Balat (voor degenen die er vanaf weten): de straat genaamd Kiremit. Je komt uit bij deze straat wanneer je de regenboogtrappen van Incir Agaci omhoog volgt. Deze pastelkleurige huizen zorgen voor een levendig en pittoresk plaatje, en dat terwijl ook hier nauwelijks toeristen te zien zijn. Je bevindt je midden tussen de locals, die rustig hun werkzaamheden uitvoeren of relaxen met een koffie. Wanneer je je weg terug naar beneden vervolgt, kun je een stop maken bij de Phanar Grieks Orthodox College, een prachtig rood gebouw dat vroeger een elite school was voor Griekse families in het Ottomaanse Rijk.

Hoe kom je in Balat?

Balat is helaas niet aangesloten op het metro- en tramnetwerk van de stad. Alsnog is het gelukkig geen rocket science om bij deze wijk te komen. Je kunt zowel per bus of ferry Balat bereiken: het ferry punt waar je moet uitstappen, genaamd Fener, ligt bijna tegenover de hoofdstraat van Balat. Op dezelfde plek is een busstop, waar heel vaak (en veel) bussen stoppen die van en richting het centrum gaan. Wanneer je twijfelt, kun je het altijd aan een van de vriendelijke locals vragen of offline je Google Maps erbij pakken!

→ Bekijk hier al onze Turkije artikelen