Bodrum_Tapijten turkije tips

Turkije Tips: 6 Redenen waarom Bodrum meer is dan alleen een zonvakantie-bestemming

Het is eigenlijk helemaal geen verassing dat Bodrum een geliefde zomerbestemming is geworden, vooral onder de Turken zelf. De zonnige stad ligt met haar picture-perfect stranden aan de mond van de Egeïsche zee en staat bekend om het bruisende nachtleven. De Nederlandse vakantiegangers hebben de Turkse badplaats inmiddels ook ontdekt, wat te merken is aan de incidentele kroket of frikandel bij lokale snackbars. Laat je echter niet misleiden door de typische souvenirs en gigantische resorts. De dappere reiziger die zich buiten de gebaande vakantiepaden waagt zal ontdekken dat de badplaats nog heel veel meer te bieden heeft dan zonneschijn en cocktails. Nog steeds niet overtuigd? Aan de hand van deze 6 redenen laten we je zien dat Bodrum meer is dan alleen een vakantieoord!

1. De Rijke geschiedenis van Helicarnassus neemt je mee terug naar de Oudheid

Tegenwoordig is Bodrum een echte vakantiebestemming, maar de stad is ook geschikt voor de ervaren cultuursnuiver. Het stadje heeft een ontzettend rijke geschiedenis van zeker 3000 jaar aan beschaving. In de klassieke oudheid stond Bodrum bekend als Helicarnassus, wiens sporen nog duidelijk zichtbaar zijn in het stadsgezicht. Belangrijke monumenten zijn het indrukwekkende amfitheater en de ruïnes van het mausoleum, een van de zeven klassieke wereldwonderen. Ook het middeleeuwse kasteel van Bodrum is gaaf om een keer te bezoeken, waar je naast de mooie uitzichten van de haven ook het Museum voor Onderwaterarcheologie zal vinden. Hier liggen de overblijfselen van het schip van Uluburun, ’s werelds oudste scheepswrak dat ooit is gevonden.

Oudheid

Bodrum turkije oudheid turkije Bodrum_oudheid turkije tips Bodrum oudheid

2. De authentieke architectuur is nog net zo charmant als eeuwen geleden

Bodrum heeft een schilderachtig palet van blauwe, witte en roze kleuren. De Egeïsche zee schittert op de achtergrond, de huisjes lijken op zonovergoten suikerklontjes en de straten worden gesierd door de karakteristieke fuchsia bougainvillea bloemen. In de verte staan Turkse windmolens uit de 18e eeuw, boven op de heuvels. Dit alles zorgt voor fantastische uitzichten, vooral vanaf hogere punten in de stad. Als je goed kijkt zal het je opvallen dat je nergens lelijke parkeergarages of hoge flatgebouwen ziet staan. De huisjes van Bodrum hebben van oudsher maar enkele verdiepingen, een bouwregel die tegenwoordig nog altijd geldt. Hierdoor voel je in het centrum van Bodrum nog steeds de historische charme van eeuwen geleden.

Architectuur

Bodrum turkije tips_architectuur1 Bodrum zonvakantie turkije_architectuur2 Bodrum zonvakantie bestemming turkije

3. De openbare stranden zijn nog steeds budgetproof

In Bodrum hoef je niet bang te zijn dat je alleen terecht kunt bij dure privéstranden, want er zijn genoeg mooie stranden die gratis toegankelijk zijn. Goede opties voor een middag zon, zee en strand zijn Bitez Beach en Gümbet Beach. Ietsje verderop liggen stranden als Ortakent Beach en Akyarlar. Deze zijn beter geschikt zijn om een keer te gaan zeilen of surfen. Pas wel op dat je niet een flinke hap water binnenkrijgt. Ik spreek uit ervaring: het water is behoorlijk zout! Wil je bij zee overnachten? In Bodrum vind je onder andere het Hotel Bodrum Holiday Resort dat direct aan zee gelegen is.

Stranden

Bodrum zonvakantie turkije_stranden1 Bodrum zonvakantie_Stranden

4. De traditionele kunst van de Turkse tapijtwevers

De traditionele arbeiders en ambachtslieden van Bodrum waren voornamelijk vissers, sponsduikers, mandarijnenkwekers, maar ook tapijtenwevers. De tapijten werden uitsluitend door vrouwen gemaakt en de patronen werden van moeder op dochter doorgegeven. Dit stamt uit een oud gebruik waarbij de bruidsschat van een jonge vrouw uit minstens 10 familietapijten bestond. De kunstvorm staat op uitsterven, maar in een aantal dorpjes net buiten Bodrum worden er op kleine schaal nog steeds traditionele tapijten gemaakt, zoals in Etrim. Hier kun je terecht om te zien hoe het handweven van Turkse tapijten te werk gaat. Professionele wevers als Ummahan Baçol, die je hier op de foto ziet, doen ongeveer 2 maanden over een tapijt van 1,5 vierkante meter.

Tapijt

Bodrum_Tapijten turkije tips Bodrum_turkije Tapijten wevers

5. Bodrum hoort bij de Egeïsche Zee: scheepvaart, watersport en zeevruchten

Wie aan Bodrum denkt, denkt aan de zee… en aan vis! Je kunt alle dagen gaan zonnen of zwemmen, maar eigenlijk zou dat een tikkeltje zonde zijn. Er zijn nog veel meer activiteiten die de moeite waard zijn, zoals surfen, boottochtjes maken, zeilen, en duiken. Vooral voor duikers is Bodrum een interessante locatie om excentrieke soorten te spotten. Daar komt nog bij dat de baaien vol liggen met riffen en verschillende bootwrakken. Voor non-vegetariërs is het ook een absolute must om ten minste een keer bij een goed visrestaurant te gaan eten. Een leuke tip is Körfez, een restaurant vlakbij de jachthaven waar je zelf de verse vis uit mag kiezen.

Zee

Bodrum zonvakantie turkije_Zee2 Bodrum zonvakantie_Zee

6. Je kunt Turkijë en Griekenland combineren met een dagtrip naar Kos

Bodrum heeft een groot geografisch voordeel voor enthousiaste reizigers: het schiereiland ligt op een perfecte afstand voor een dagtrip naar het Griekse Kos. Zo kun je binnen één dag twee verschillende landen bezoeken. De oversteek zelf is ook niet verkeerd; je hebt een prachtig uitzicht op de baaien, de haven en het kasteel van Bodrum. Er zijn verschillende soorten veerboten die vanuit Bodrum naar Kos varen (en andersom), maar normaalgesproken duurt het ritje niet langer dan een uur.

Kos

Turkije Bodrum zonvakantie tips_extra(1) Turkije Bodrum zonvakantie tips_extra(1)

→ Bekijk hier al onze Turkije artikelen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Bodrum Chamber of Commerce en Bodrum Peninsula Promotion Foundation.