Grand bazaar Istanbubl

Ontdek winkelen in de Grand Bazaar in hartje Istanbul: Kapali Carsi

De grand bazaar, ook wel bekend als Kapali Carsi, is een grote overdekte markt  in de bekende Turkse stad Istanbul. En met groot, bedoelen we ook echt groot. De Kapali Carsi telt namelijk tussen de 3.000 en 4.000 winkeltjes, 61 overdekte straten en als we wikipedia mogen geloven komen er dagelijks zo’n 250.000 tot 400.000 mensen. Dit levert een berg aan prachtige spullen en chaos van mensen op. De markt kent ook al een lange historie en is daarom bij heel wat mensen meer dan goed bekend. Zo begon de bouw van deze oude en gigantische overdekte markt al in 1455/1456 en is in de loop der tijd steeds verder uitgebreid. Op de grand bazaar kun je door alle winkeltjes geweldig shoppen, je komt er dan ook zowel locals als toeristen tegen. Bovendien ligt Istanbul op de grens van de continenten Azië en Europa, met als gevolg dat je op de grand bazaar allerlei verschillende soorten producten tegen komt.

De straten van de Grand Bazaar

Zoals we al zeiden vind je in de Grand Bazaar allerlei soorten producten. De ene straat is gevuld met lederwaren, in de andere straat vind je vooral sieraden en verderop kom je alleen maar schitterende lampen tegen. Of je er nu echt heen gaat om te shoppen of juist om je ogen uit te kijken, in elk geval is een bezoekje aan de Grand Bazaar het dubbel en dwars waard. Laat jezelf verdwalen en ontdek zelf waar welke straat is te vinden

Een dag naar de Grand Bazaar

Openingstijden Grand Bazaar Istanbul

Je zou het wellicht neit verwachten, maar de Grand Bazaar in Istanbul is niet elke dag geopend en ook niet tot in de late uurtjes. Als je dus een tripje naar Kapali Carsi op de planning hebt staan, is het aan te raden om even de openingstijden te checken anders sta je gemakkelijk voor een dichte poort.

  • Maandag t/m zaterdag 09:00u – 19:00u
  • Zondag gesloten

Afdingen op de markt

Over afdingen hebben we onlangs een heel artikel geschreven: Hoe kun je afdingen op vakantie? Ook als je naar de Grand Bazaar in Istanbul gaat, moet je klaar zijn voor een dosis afdingen. Meer dan eens worden veels te hoge prijzen gevraagd en daar komt ook nog eens bij dat het gebruikelijk is om af te dingen. Verkopers op de Kapali Carsi gaan er vanuit dat je afdingt. Het niet doen, zou dan ook zonde zijn. Hieronder vind je onze tips om goed af te dingen:

  • Bepaal van te voren in je hoofd wat je wilt bepalen voor een prijs
  • Besef je goed dat elke local ook aan afdingen doet en praat jezelf wat zelfverzekerdheid in
  • Vraag naar de prijs aan de verkoper
  • Komt het bij je eigen prijs in de buurt? Fijn! Is het ver vanaf? Ga dan 25% onder je echte prijs zitten.
  • Doe een tegenbod en wacht de reactie van de verkoper af. Wellicht zul je iets naar elkaar toe moeten komen.
  • Blijft de prijs hoog? Dan kun je altijd de weglooptruc nog toepassen

Mooi filmpje over Istanbul: Memories of Istanbul

Op Vimeo kwamen we onderstaand filmpje tegen over Istanbul, het geeft een geweldige sfeerimpressie van deze mooie stad. Het filmpje is gemaakt door Oliver Astrologo.

Bezienswaardigheden in Istanbul

Naast de Grand Bazaar kent Istanbul nog heel wat andere bezienswaardigheden. Benieuwd wat je niet moet overslaan? Lees dan ook dit artikel: Wat te doen in Istanbul?

→ Bekijk hier al onze Turkije artikelen