Merrel wandelschoenen

Tips voor het kopen van wandelschoenen

Wandelschoenen kunnen tijdens het reizen meer dan handig zijn. Bijvoorbeeld als je een meerdaagse trekking gaat maken of veel loopt met je backpack tijdens het reizen van de ene naar de andere plek. Aan veel outdoorschoenen hangt echter een aardig prijskaartje en daardoor is het ook geen aankoop die je even snel doet. Om die reden hebben wij tips verzameld die je kunnen helpen bij het kopen van goede wandelschoenen en daarnaast vind je hier ook een aantal goede schoenmerken die bekend staan om hun kwaliteit.

wandelschoenen

Hoe kies je de juiste wandelschoenen?

We gaan ervan uit dat je je eigen schoenmaat wel weet, maar er zijn ook een aantal andere dingen waar je op moet letten als je de juiste wandelschoenen wilt kopen. Zo is het aan te raden om van te voren te bedenken wat voor tochten je wilt gaan maken met je schoenen. In een bergachtig gebied heb je namelijk andere outdoorschoenen nodig dan in een minder ruige omgeving. Voor gladde oppervlaktes heb je bijvoorbeeld meer grip nodig en je schoenzolen moeten hier dan ook voor gemaakt zijn.

wandelschoenen lowa

1. Doe onderzoek naar goede wandelschoenen merken

Verder kun je jouw keuze het best laten leiden door merken die bekend staan om hun goede hun goede wandelschoenen. Zo zijn goede merken onder meer Lowa, Merrel, Salomon of Hanwag. Zij verkopen zowel hoge als lage outdoorschoenen en hebben modellen die geschikt zijn voor verschillende gebieden. Wij hebben eerder eens voor Merrels gekozen, zie ook dit artikel over welke schoenen wij altijd meenemen als we gaan backpacken. Maar ook voor Lowa bergschoenen.

2. Pas je wandelschoenen voordat je ze écht koopt

Heb je een of meerdere wandelschoenen op het oog? Zorg dan dat je ze in de winkel of thuis allemaal goed past. Het schijnt trouwens dat je voeten in de ochtend minder opgezet zijn dan in de middag, dus houd dat ook in de gaten tijdens het passen. Anders koop je wellicht te brede of juist te smalle outdoorschoenen en dat gaat vervelend zitten tijdens het lopen. Verder kun je tijdens het passen het best wandelsokken dragen die je ook tijdens het lopen aan zal doen. Zo merk je namelijk het best of de wandelschoenen niet te klein of te groot zijn en goed passen. Het gebeurd namelijk meer dan eens dat wandelschoenen te klein worden gekocht.

3. Loop je wandelschoenen in voordat je op reis gaat

Voordat je op reis gaat moet je er rekening mee houden dat je wandelschoenen écht moet inlopen. Waarom? Omdat je anders flinke blaren kan krijgen of andere vervelende gevolgen waar je liever niet mee te maken krijgt tijdens een meerdaagse tour. Zorg dus voor je daadwerkelijk op reis gaat dat je jouw schoenen al even hebt gedragen en koop je schoenen daarom ook op tijd. Draag ze bijvoorbeeld alvast in huis of maak er een aantal keer een lange of korte wandeling mee. Zo voorkom je dat je in de middle of nowhere in een nationaal park in Amerika of in een berggebied in Azië op pijnlijke voeten staat en niet meer verder kunt.

4. Koop de juiste wandelsokken bij je wandelschoenen

Dit klinkt misschien gek, maar dingen als goede sokken dragen is geen overbodige luxe als je wandelschoenen draagt tijdens een trekking. Net zoals je specifieke wandelschoenen hebt, heb je namelijk ook wandelsokken. Het verschil tussen gewone sokken en wandelsokken? Dat zit hem onder andere in de naden. Bij wandelsokken zijn de naden vaak plat zodat ze niet irriteren. Verder is er beter nagedacht over pasvorm, het gebruik van bepaalde garen en op verschillende plekken een andere dikte in stof gebruikt om blaren te voorkomen.

5. Wees voorbereid op blaren

Neem blaren pleisters mee als je voor het eerst echt een verre tocht gaat maken op je wandelschoenen, dat is echt een aanrader. Want ook al denk je ze niet te krijgen, je zult maar net zien dat zo’n onding opbolt op je voet en dan ben je blij als je pleisters hiervoor hebt meegenomen.