Milford Sound Cruise Nieuw Zeeland

Milford Sound Cruise: De mooiste boottocht in New-Zealand

Als er een plek is waar je moet zijn geweest in Nieuw-Zeeland dan is het Milford Sound, een magisch natuurgebied op het Zuidereiland. Dit fjord doet denken aan de fjorden in Noorwegen en als je een cruise maakt, zul je op heel wat plekken watervallen tegenkomen waar de boten graag een stukje onder door varen. Met als gevolg dat jij een gratis douche krijgt en dat er soms perfecte regenbogen ontstaan door het opspattende water. Het letterlijke hoogtepunt van Milford Sound (maarliefst 1692 meter hoog) is Mitre Peak en dat is ook meteen de organisatie waarmee wij een mini cruise hebben gemaakt door het fjord tot we op open zee waren. Zo’n cruise is trouwens echt een must, want Milford Sound is vooral vanaf het water fantastisch om te ervaren. Of vanuit de lucht, maarja, daar hangt dan net een wat minder chill prijskaartje aan!

Milford Sound | New Zealand

Milford Sound Cruise Nieuw Zeeland

Top 10 Nieuw Zeeland Zuidereiland Milford Sound_

Paklijst Nieuw-Zeeland

Waar ligt Milford Sound?

Je vindt Milford Sound op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, redelijk ver in het zuiden, in het het Fiordland National Park. Het natuurgebied ligt dichtbij Te Anau, wat een prima plek is om in de buurt bij te overnachten voordat je naar Milford Sound gaat. Het fjord Milford Sound is zo’n 16 kilometer lang. Als je bij de plek staat waar alle cruises vertrekken, dan kun je je bijna niet voorstellen dat je zo dicht bij open zee bent omdat de grote rotsen het uitzicht volledig blokkeren. Toch blijk je binnen 2 uur naar open water te kunnen varen en weer terug. Doordat je echter in een fjord zit, komt de zee pas te voorschijn als je verder het fjord uit vaart en daarvoor zie je vooral imposante bergen. Wat zo bijzonder is aan het fjord is dat alle rotsen bijna lijnrecht naar boven lijken te gaan. Sommige rotswanden zijn wel 1200 meter hoog en torenen indrukwekkend boven je uit. Tijdens je cruise zie je aan de ene kant het betoverende water dat zich een weg baant door de bergen en aan de andere kant vaar je langs extreme stijle wanden waar soms ineens een waterval bij naar beneden stort.

Spot watervallen en wildlife tijdens je Milford Sound cruise

Tijdens het varen door Milford Sound kom je verschillende watervallen tegen, de eerste is de bekende Bowen Falls. Deze waterval ligt eigenlijk meteen om de hoek van het plaatsje, zodra je de terminal van de cruises uitvaart zie je hem namelijk meteen. Een indrukwekkend watergeweld en wat ons betreft de mooiste waterval om te zien tijdens de cruise. De volledige naam van deze waterval is trouwens Lady Elizabeth Bowen Falls en dit is meteen ook de hoogste waterval van het fjord, met een hoogte van ongeveer 160 meter. Naast watervallen kun je aan de waterkant ook zeehonden zien relaxen. In kleine groepjes kun je ze ineens spotten tussen de bruin, grijze rotsen. Als je ze zelf niet ziet, dan is de kans groot dat je schipper of iemand anders van de crew ze even aanwijst.

Overnachten in de buurt van Milford Sound

In Milford Sound zelf kun je niet overnachten als je wilt kamperen, hotels zitten er wel. Veel roadtrippers en kampeerders slapen daarom in de omgeving van Te Anau of tussen Te Anau en Milford Sound in. Campings kun je gemakkelijk vinden via de app Campermate.

Onze eerste camping voor ons bezoek aan Milford Sound: Manapouri Motorhome Park

De dag voordat wij Milford Sound gingen bezoeken hebben we op een wat luxere camping geslapen met douches, een grote keuken, een mini moestuin voor de kampeerders en gemeenschappelijke ruimte waar je kon internetten. Deze camping heette Manapouri Motorhome & Caravan Park. Die dag hebben we trouwens ook nog een deel van de Kepler Track gelopen, van Rainbow Reach tot en met de Monturau Hut, dat kon gemakkelijk in de buurt van de camping en was een lekker tochtje om overdag te doen. Na de nacht in Manapouri brak de dag aan dat we de Milford Sound cruise gingen doen, we hadden al kaartjes online gekocht en hoefden pas om 16:00u in Milford Sound te zijn. We hadden daar expres voor gekozen omdat de weg van Te Anau naar Milford Sound nog best lang is en we zo voldoende tijd hadden om er rustig naartoe te rijden.

Onze tweede camping na ons bezoek aan Milford Sound: Deer Flat Campsite

Na de cruise hebben we tussen Te Anau en Milford Sound overnacht, bij de Deer Flat Campsite wat meer een basic camping was middenin de natuur. Een super mooie plek om te slapen, tussen de bergen en bij een klein riviertje. Vanaf Milford Sound reden we hier binnen een uurtje naartoe.

Onderweg naar Milford

Te Anau bij Milford Sound_

Onderweg naar Milford Sound_

Milford Sound onderweg Nieuw Zeeland

Milford Sound Nieuw Zeeland camping

Tip: Boek je Milford Sound Cruise met korting via Bookme.co.nz!

Wij zijn met Mitre Peak Cruises meegegaan voor een Milford Sound Cruise. Dit is een kleinere organisatie en met kleinere boten ten opzichte van de andere gigantische schepen die je hier zult zien rond varen. Wij vonden dit een voordel, want hierdoor hoef je met minder mensen de boot te delen en kun je dichterbij de watervallen komen. Normaal gesproken is een ticket voor een volwassene rond de 80 en 85 dollar, maar als je jouw kaartje via bookme.co.nz boekt dan kun je soms al voor 40 dollar per persoon mee. Deze site is dus zeker de moeite waard om even te checken als je een cruise wilt maken en er staan ook veel andere tours in Nieuw-Zeeland op die online veel goedkoper zijn. Zo hebben wij op het Noordereiland ook goedkope tickets gekocht om te raften via Bookme!

Hoelang duurt een Milford Sound Cruise en hoe duur is een ticket?

Wij hebben uiteindelijk een kaartje voor 60 dollar gescoord via bookme.co.nz voor de Mitre Peak Cruises, omdat we wat later in de middag naar Milford Sound wilden gaan. De goedkope tickets (die van 40 dollar) zijn vaak alleen voor cruises vroeg in de ochtend. Onze Milford Sound Cruise vertrok om 4:30 p.m. (dus om 16:30u) en je bent dan zo’n 2 uur onderweg waardoor je rond 6:30 p.m. (dus om 18:30u) weer terug bent. In de zomer is het tot laat licht in Nieuw-Zeeland, rond 10 uur ’s avonds is de zon pas echt weg, waardoor we daarna nog genoeg tijd hadden om vanaf Milford Sound in het licht weer naar een camping te rijden. Wij zijn toen dus naar de Deer Flat Campsite gegaan.

Milford Sound

Backpack Route Nieuw Zeeland Zuidereiland Milford Sound waterval Backpack Route Nieuw Zeeland Zuidereiland Milford Sound

Backpack Route Nieuw Zeeland Zuidereiland waterval Milford Sound Milford Sound in Nieuw Zeeland cruise watervallen Milford Sound in Nieuw Zeeland cruise

Ontdek Milford lopend, met een tour of vanuit de lucht

Wat ons betreft kun je Milford Sound het beste ontdekken vanaf het water en door zelf naar Milford Sound te rijden. De weg er naartoe is namelijk ook al prachtig en de kans is groot dat je onderweg ook een paar keer wilt stoppen. Toch zijn er ook een aantal andere manieren waarop je dit gebied kan zien:

Liever niet zelf naar Milford Sound rijden? Ga mee met een tour

De rit naar Milford Sound is best stijl en lang, ook al rij je vanuit Te Anau er naartoe, ook dan ben je best een poos onderweg. Vanuit Queenstown is het helemaal een lange zit. Ook moet je op een gegeven moment door een vrij donkere tunnel rijden, wat best even spannend is als je het niet vooraf weet en het is een eenbaansweg. Veel reizigers doen daarom een tour waarbij vervoer is inbegrepen, zodat ze zelf niet die stijle en lange weg hoeven te rijden.

Loop de Milford Track

Je kan ook een meerdaagse hike doen rondom Milford Sound. Wij hadden te weinig tijd om meerdaagse wandelingen te doen tijdens onze Nieuw-Zeeland reis, maar van andere reizigers hebben we gehoord dat je tijdens deze hike 4 dagen onderweg bent. Je slaapt onderweg in hutten, die je vaak moet reserveren dus check dat goed vooraf, en het is een wandelroute die ook te doen is voor beginners.

Vliegen over Milford Sound

Tot slot nog een laatste tip, maar wel een waar een prijskaartje aan hangt: Een andere ultieme manier om Milford Sound te zien is vanuit de lucht. Als je in Milford Sound bent zul je gauw merken dat er heel wat vliegtuigjes en helicopters in de lucht vliegen. Je maakt tijdens zo’n tour een rondje over het fjord en deze vluchten kun je vaak ook al maken vanuit Te Anau of Queenstown. Hierdoor hoef je dus ook niet die lange rit te rijden.

→ Bekijk hier al onze Nieuw-Zeeland artikelen