Roys Peak wandeling Nieuw Zeeland Zuidereiland

Absoluut doen op het Zuidereiland: Roys Peak wandeling

Een van de tofste hikes die wij hebben gedaan in Nieuw-Zeeland: de Roys Peak wandeling! Niet per se omdat het pad je meeneemt door allerlei dichte bossen of via rustige kronkelweggetjes je langzaam naar een top brengt, maar juist omdat het giga stijl is en je daardoor in redelijk korte tijd flink stijgt. Een pittige tocht voor je benen, maar wel één met als eindresultaat een magisch uitzicht over Lake Wanaka en de groene bergen die daaromheen liggen. Fel blauw water wurmt zich op spectaculaire wijze door het berglandschap dat zich zo ver uitstrekt zover jij kunt kijken. Dit is echt een hike die je nooit meer gaat vergeten!

Een pittige wandeling, maar het uitzicht maakt dat het allemaal waard

Wat je voor je ziet is overigens niet alleen Lake Wanaka maar ook het machtige Mount Aspiring National Park waar de bergen niet altijd groen zijn maar soms ook witte toppen hebben. Het is echt een pittige tocht naar de top, in een paar uur tijd stijg je om precies te zijn 1228 meter en als de zon schijnt kan het ook nog eens flink heet zijn. Met als contrast dat het boven juist goed kan waaien en je ineens gauw afkoelt. Maar de zweetdruppels, het gehijg en de spierpijn erna is het allemaal waard als je dan eenmaal het 360 graden uitzicht bij Roys Peak hebt gezien! Het is bij het viewpoint echt overweldigend mooi, kijk zelf maar:

Roys Peak

Roys peak wandeling zuidereiland viewpoint top Roys Peak Wandeling viewpoint nieuw zeeland Roys peak wandeling in nieuw zeeland zuidereiland

Is de Roys Peak wandeling moeilijk?

Wij vonden de Roys Peak wandeling best pittig. Vooral het eerste deel en het laatste deel zijn echt stijl, hierdoor gaat op het begin al gauw je ademhaling omhoog en is het eind ook echt even afzien voor je kuiten. Halverwege is het ook lastig in te schatten hoelang je nog moet, dit komt omdat het viewpoint en de top niet echt duidelijk zichtbaar zijn, maar op dat moment moet je gewoon doorzetten want je komt er echt vanzelf via het lange en rechte zig zag pad. Op zich is het ook logisch dat het pad zo stijl is, want wanneer je start met de wandeling zit je ongeveer op hetzelfde niveau als Lake Wanaka (op ongeveer 350 meter hoogte) en eenmaal boven sta je op bijna 1.600 meter hoogte! Hierdoor is het uitzicht op zich ook zo tof, maar het maakt de hike wel wat moeilijker voor je benen en kuiten.

Kijk uit voor schapen op het pad

Verwacht trouwens niet alleen andere wandelaars als tegenligger, tussen de start en de top ligt ook een landbouwgebied waar heel wat schapen op lopen. Soms steken die ineens het pad over en het is wel gezellig om overal om je heen het gemekker en geblaat te horen. Tot je dichter je bij de top komt, want hoe hoger je komt hoe rotsachtiger het gebied wordt.

Hoelang duurt de wandeling naar Roys Peak?

Het is een return track, je loopt dus dezelfde weg heen als terug. In totaal is de wandeling 16 kilometer en daar doe je al gauw 5 tot 6 uur over. Je loopt dus 8 kilometer naar het eindpunt en 8 kilometer terug via hetzelfde zig zag pad. Iets voor de werkelijke top vind je trouwens al het viewpoint dat hierboven ook op de foto staat. Ga je echt naar de top van Roys Peak, dan moet je echt rekenen op 6 uur en ga je alleen tot het viewpoint (wat veel wandelaars doen) dan is de 5 uur misschien wel haalbaar. Wij hebben twee keer even pauze gehouden voor een slok water en wat langer om iets te eten toen we naar boven liepen, eenmaal boven hebben we ook even pauze gehouden om te genieten van het uitzicht en om wat te lunchen. Terug hebben we dit minder gedaan. Verwacht overigens wel een pittige tocht naar beneden, waar de heenweg soms pijnlijk was voor je kuiten is de terugweg juist intens voor je schenen en tenen.

Check altijd even het weerbericht voor je deze wandeling gaat doen

Zowel in de zomer als in de winter kan het weer best gek zijn bij Roys Peak. Het kan zomaar omslaan en als het te hard waait is het ook nog eens gevaarlijk om bovenop de top te staan. Check dus altijd even het weerbericht voor Roys Peak en Wanaka voordat je de hike gaat doen, dit kun je bijvoorbeeld goed checken op MetService.com. Zo weet je ook beter hoe je je moet voorbereiden op de wandeling.

Is Roys Peak een wandeling die je met kinderen doen?

Op Instagram kregen wij de vraag of je de hike met kinderen kunt doen. Wij zagen wel een handjevol ouders met zo’n draagrugzak met daarin een kindje, maar dat zag er best pittig en zwaar uit vonden wij aangezien het al zo stijl is en je dan nog meer kilo’s moet dragen. Verder hebben we twee kinderen boven gezien en op het begin van de wandeling een paar, maar halverwege eigenlijk niet veel. Wij denken dat het voor veel kinderen wel een zware tocht is, maar hoe heftig het is hangt natuurlijk ook af of je jouw kinderen al eens vaker hebt meegenomen op zo’n wandeling. Je kan eventueel ook één derde van het pad doen als je met kinderen reist, vanaf daar is het uitzicht namelijk ook al erg mooi.

Roys Peak wandeling op zuidereiland nieuw zeeland

Waar kun je de Roys Peak wandeling doen in Nieuw-Zeeland?

Je kunt de Roys Peak wandeling doen op het Zuidereiland vanuit de plaats Wanaka, de start van de hike ligt namelijk zo’n 6 kilometer van het centrum af. Ook zou je vanuit Queenstown kunnen gaan, dat ligt op 68 kilometer afstand, dus dan zou je wat langer in de auto moeten zitten vooraf en erna. Wij vonden het fijn om na de hike snel naar een camping te kunnen, dus wij zijn daarna in Wanaka gaan slapen. Eerlijk gezegd heb je na de toch ook onwijs veel zin om zo snel mogelijk te douchen én om te zwemmen in ons geval! Onze camping had een zwembad, al zagen we later dat je ook in Lake Wanaka prima een duik kunt nemen.

Hoe zit het met parkeren bij Roys Peak?

Er is een parkeerplaats bij de start van de hike, dit is de Roys Peak Track car park en deze vind je op the Mount Aspiring Road dichtbij Wanaka. Op de website van DOC staat dat het soms druk kan zijn in de zomer op de parkeerplaats en je beter naar de start van de hike kunt lopen vanuit het centrum of er naartoe kunt fietsen. Bij ons was het inderdaad druk, wij waren er in de zomer, maar het grasveld naast de parkeerplaats werd ook gebruikt als parkeerplek door auto’s en campers en daarnaast kun je ook deels langs de weg parkeren. Wij hebben dus niet last gehad van de drukte, ook al was het een redelijk drukke dag voor Roys Peak. Parkeren was trouwens gewoon gratis en bij de parkeerplaats en boven is een toilet te vinden (zonder wc papier).

Wanneer kun je de Roys Peak wandeling hebt beste doen?

Wij hebben de Roys Peak wandeling in de zomer gedaan, de zomer valt in Nieuw-Zeeland in januari, in die maand hebben wij de hike dan ook gedaan. Wij zijn rond 11 uur gestart met lopen. Hierdoor was het best heet, al zorgt de wind ervoor dat je de zon niet constant voelt branden. Hoe hoger wij kwamen, hoe harder de wind waaide en je dus minder last had van de hitte. Wel is het zo dat je de zon hierdoor niet goed voelt en het echt nodig is om je goed in te smeren met zonnebrandcreme, maar het ook slim is om een pet te dragen en eventueel een zonnebril.

Is de zomer de beste tijd om Roys Peak wandeling te doen?

Of de zomer de beste tijd is om de hike te doen, is niet per se het geval. Het voorjaar of najaar zijn ook prima. Al moet je er wel rekening mee houden dat in de lente (tussen 1 oktober en halverwege november) deze wandeling is gesloten vanwege het lammerseizoen. Zoals we al eerder zeiden, je loopt door een landbouwgebied waarop veel schapen grazen en als zij lammetjes krijgen is de hike gesloten. Ga je in de winter, dan moet je ook echt andere voorbereidingen treffen dan wij hebben gedaan. Op de website van DOC staat ook dat je in de winter in staat moet zijn om alpine equipment te kunnen gebruiken (denk daarbij aan ice axes en stijgijzers), dit komt omdat het boven de 1.000 meter een steeds uitdagender pad wordt vanwege de sneeuw.

Roys Peak wandeling op zuidereiland in nieuw zeeland

Overnachten in de buurt van Roys Peak

Roys Peak ligt super dicht bij het plaatsje Wanaka en het gelijknamig meer. Het is vanaf het centrum ongeveer 6 kilometer rijden. Bij Wanaka vind je genoeg mogelijkheden qua overnachten, wij hebben zelf op een camping (met zwembad!) geslapen. Perfect plekje om even bij te komen van de hike dus! Die camping heet Mount Aspiring Holiday Park en wij betaalden daar voor een plekje zonder stroom 40,- dollar met z’n tweeën. Je hebt op de camping ook een gemeenschappelijke keuken, waar je prima kunt koken. Wij hadden de keuken voor onszelf maar wat later op de avond, stond hij gezellig vol met andere reizigers.

hike kleding paklijst

Wat moet je meenemen en aandoen tijdens je Roys Peak hike

Wij hebben een heel handig artikel gemaakt met daarin tips voor wat goede hike kleding is voor een dagtocht zoals Roys Peak. Omdat het bij ons redelijk warm was, hadden wij een korte broek, wandelschoenen, een shirtje, trui en een wind/waterdicht jack mee. Verder moet je natuurlijk voldoende water meenemen, wij hadden achteraf wat te weinig mee met z’n tweeën, maar hadden gelukkig in de auto nog veel water liggen dus toen we terug kwamen bij de parkeerplaats konden we alsnog veel drinken. Verder is het slim om eten of snacks mee te nemen, je krijgt halverwege of op de top namelijk wel zin in iets en je kan nergens iets kopen rondom Roys Peak. Ook zonnebrand en een pet zijn echt fijn.

→ Bekijk hier al onze Nieuw-Zeeland artikelen