Aoraki Mount Cook

Aoraki Mount Cook National Park: Alles wat je moet weten!

Wie van prachtige bergen houdt, moet ooit naar Mount Cook! Indien je een reis maakt in het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, mag de regio rond Mount Cook niet ontbreken op je reisroute. Deze iconische berg, genoemd naar de Engelse ontdekker van het land, is het hoogtepunt in een gebied omgeven door meren, gletsjers en andere natuurpracht. Of je nu met een camper rondreist in Nieuw Zeeland (je kan die eventueel huren via Travelhome) of van lodge naar lodge trekt met de auto, hieronder vind je alles wat je moet weten over deze must-see op het Zuidereiland.

Van welk land is Mount Cook de hoogste berg?

Mocht iemand je ooit nog vragen van welk land Mount Cook de hoogste berg is… Dat is dus Nieuw Zeeland! Je vindt Mount Cook op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Mount Cook National Park behoort verder tot één van de UNESCO World Heritage parken en je kan de berg eigenlijk niet missen als je op het Zuidereiland bent, aangezien de Mount Cook met zijn 3.724m de hoogste berg van het land is.

Ontdek hier de hele top 10 voor het Zuidereiland

Aoraki Mount Cook

→ Tip: Via GetYourGuide kun je hikes bij Mount Cook boeken

Mount Cook Hooker lake

Hoe kom je in Aoraki Mount Cook National Park?

Hoe je bij Aoraki Mount Cook komt? De enige manier om er te komen is via State Highway 80, lopend van Twizel naar Mount Cook Village. Wanneer je vanuit Christchurch komt, doe je er met de auto 4 uur over. Om deze autorit te breken raden we een stop aan in Lake Tekapo, wat op twee uur rijden ligt van het nationale park. Indien je vanuit Queenstown komt duurt de rit ‘slechts’ 3uur.

Waar te verblijven in Aoraki Mount Cook National Park

Wanneer je met een camper rondreist, heb je twee opties om de nacht(en) door te brengen:

Glentanner camping:

Deze camping gelegen aan Lake Pukaki, heeft alle faciliteiten die je nodig hebt om je in iets meer comfort te baden: leefruimte, gemeenschappelijke keuken, wifi, douches en de mogelijkheid om je camper op te laden en bij te vullen met drinkbaar water. Vanuit deze camping doe je er nog 20 minuten over om bij Mount Cook village te komen en de start van de wandelingen te bereiken. Prijs per persoon voor een nachtje is $56 NZD.

Lees hier alles over Lake Pukaki (en de Hooker Valley Track)

White Horse Hill camping:

Deze camping ligt aan de voet van de bergen, en buiten enkele toiletten en een shelter area is hier geen verdere luxe te vinden. Desalniettemin is het uitzicht adembenemend en onbetaalbaar. Voor een prijs van $15 NZD per persoon kan je hier de nacht doorbrengen. Breng gepast cash geld mee, aangezien je dit in een brievenbus moet stoppen als je gaat betalen. Ze komen regelmatig controleren of je betaald hebt, dus let er op dat je dit niet vergeet.

Hermitage Hotel:

In Mount Cook Village kan je het Hermitage Hotel vinden mocht je geen camper hebben. Met $236 NZD is dit wel prijziger. Voordeel is dat in dit hotel het enige restaurant van de omgeving te vinden is. Verder vind je in de buurt enkele motels en lodges, maar deze zijn schaars. Tijdig boeken is de boodschap.

Boek hier het Hermitage Hotel

Aoraki Mount Cook

Wat te doen in Aoraki Mount Cook National Park

Mount Cook area is een gebied voor de actieve reiziger. Verschillende wandelroutes starten hier of je kan met een helikopter een gletsjertour doen (heli vluchten kun je boeken via GetYourGuide). Niet alleen hiken? Via GetYourGuide kun je ook een begeleide hike boeken. Een overzicht van de beter wandelingen kan je hieronder vinden:

Hooker track – 11 km – niveau: gemakkelijk

Dit is de bekendste wandeling in de buurt waarbij je fantastische uitzichten hebt op Mount Cook. Een one-way wandelpad brengt je naar het Hooker Lake met op de achtergrond deze waanzinnige berg. Gezien de beperkte hoogtemeters en het toegankelijke wandelpad is dit een makkelijke wandeling die ongeveer 3 uur duurt. Deze hike start aan de parking van de White Horse Camping. De wegsignalering is zeer duidelijk waardoor je het niet kan missen.

→ Lees meer: Alles over Lake Pukaki en de Hooker Valley Track

Mount Cook Hooker track

Tasman Lake track – 3,5 km – niveau: gemakkelijk

Op 5 minuten rijden van Mount Cook Village en de White Horse camping vertrekt deze wandeling in de Tasman Valley. Op deze wandeling kan je diverse kleine meertjes bekijken om uiteindelijk een zicht te krijgen op de Tasman Glacier en bijhorende meer. Met een lengte van 23 km is de Tasmangletsjer de grootse van het land. Een echte aanrader is om deze wandeling bij zonsopgang te doen, want dan kan je hier een ‘bijna’ perfecte weerspiegeling van de bergen in het meer zien. Net zoals de Hooker track is het gravel wandelpad zeer toegankelijk en moet je op ongeveer 1 uur  rekenen om het volledig uit te lopen.

Mount Cook Aoraki Niew Zeeland Tasman lake

Sealy Tarns en Mueller hut track – 9,3 km – niveau: moeilijk

Je kan deze uitdagende tocht als een daghike maken, of als onderdeel van een korte huttentocht, waarbij je in de Mueller hut overnacht. Het onvoorspelbare klimaat en de steile klim zorgen dat je best voorbereid op stap gaat. Daarom raden we aan om vooraf even te informeren in het visitor center om de condities van het weer na te gaan. De wandeling is veel moeilijker dan de Hooker Valley track, maar je wordt beloond met adembenemende uitzichten over Mount Cook en zijn omgeving. Ondanks zijn relatief korte afstand klim je meer dan 1000m op een moeilijk begaanbare weg. Het begin van deze wandeling bestaat uit meer dan 800 trappen dat je naar Sealy Tarns brengt, het eerste uitzichtspunt. Hierna kan je beslissen om de wandeling verder te zetten naar de Mueller hut, of na een adempauze de weg terug naar beneden aan te vatten. Net zoals de Hooker track start deze wandeling op de parking van de White Horse Hill camping.

Aoraki Mount Cook Mueller hut track

Sterren kijken rondom Mount Cook

Naast wandelen kan je ook in Mount Cook Village informeren voor verschillende heli-hikes. Ook is deze omgeving uitermate geschikt voor sterren kijken, aangezien het één van de beste plaatsen ter wereld is (geen lichtvervuiling). Indien je dit begeleidt wenst te doen, kan dit aan het Hermitage Hotel geregeld worden.

→ Bekijk hier al onze Nieuw-Zeeland artikelen