Punakaiki

Punakaiki: De prachtige Pancake Rocks in Nieuw Zeeland

Als je een complete rondreis over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland maakt en daar langs de westkust trekt, dan wil je het plaatsje Punakaiki niet overslaan. Niet alleen omdat de naam zo grappig is, maar vooral omdat je hier een bijzondere collectie pannenkoek rotsen vindt. Waarom ze zo worden genoemd? De stenen, die op elkaar gestapeld lijken te zijn, zien er met een beetje fantasie uit als reusachtige torens van versteende, platte, dikke pancakes. Vandaar de naam: Pancake Rocks! Een overheerlijk cadeautje van de natuur!

Wandelen tussen de Pancake Rocks bij Punakaiki

Direct langs zee is een mooi pad tussen de rotspartijen aangelegd, waardoor je de bijzondere stenen goed van dichtbij kunt bewonderen. Met vloed spat het zeewater hier soms flink tussen de rotsen door omhoog, dus als je je bezoek een beetje kunt plannen is dat het leukste moment om te gaan. Neem even de tijd om stil te staan bij de blowholes en laat je vermaken door al dat bombastische natuurgeweld. Druppels, grote hoeveelheden zeewater, klotsende golven, damp, plekken waar plots ineens een regenboog verschijnt, vogels die geschrokken wegvliegen: Deze plek kan je met gemak een tijdje vermaken.

Pannenkoeken eten en wandelingen

Bij het informatiepunt vlakbij de ingang (de rotsen kun je gewoon gratis bezoeken) kun je op een bord zien hoe laat de blowholes op haar hevigst zijn of vraag het even na bij een van de medewerkers. Ook kun je hier even naar het toilet en informatie inwinnen over andere leuke to do’s in de omgeving. Zo zijn er verschillende wandelingen die je kunt doen en er schijnt een bijzondere grot te zijn (de Punakaiki Cavern). Oh en heb je honger gekregen? En extreem veel zin in pannenkoeken nu je hier bij de Pancake Rocks bent? Dan is er ook een tentje waar je stapels pancakes kunt bestellen, het Pancake Rocks Cafe. Je vindt deze bij Coast Rd, Punakaiki 4300 en zij openen al om half 9 waardoor je er ook voor een ontbijtje naartoe kunt als je die niet al op de camping hebt gegeten.

Punakaiki nieuw zeeland pannenkoekrotsen zuidereiland backpack route nieuw zeeland punakaiki

Punakaiki nieuw zeeland pancake rocks

Punakaiki nieuw zeeland rotsen-4

Punakaiki nieuw zeelandtop 10 nieuw zeeland zuidereiland Punakaiki rotsen

Waar ligt Punakaiki in Nieuw-Zeeland?

Je vindt Punakaiki op het Zuidereiland, aan de westkust, bij het Paparoa National Park aan de Highway 6 om precies te zijn. Vanaf Christchurch is het ongeveer 3 uur en 3 kwartier rijden naar Punakaiki. Met een pauze tussenin doe je daar dus al gauw vier uur over. Abel Tasman volgde al snel na ons bezoekje aan Punakaiki en over die weg doe je ongeveer tussen de 5 een 6 uur. Trek er dus zeker even voor uit om hier te komen en hou er ook rekening mee dat je ergens in de omgeving moet overnachten.

Overnachten bij Punakaiki op de camping

Wij sliepen eigenlijk vlakbij de pancake rocks, namelijk bij Punakaiki Beach Camp. Deze camping ligt aan het strand en heeft verschillende kampeerplekken, cabins en een fijne gemeenschappelijke ruimte waar je kunt chillen (er is goede wifi wat heel fijn is!), koken en kunt douchen. Wij vonden deze camping via de welbekende Campermate App, maar je kunt natuurlijk ook gewoon het adres invoeren en er op de bonnefooi naartoe rijden. Het adres van Punakaiki Beach Camp is: 5 Owen St, Punakaiki 7873. Voor een unpowered campsite betaalden wij hier 18 dollar en wil je wel stroom dan kost dat 22 dollar (er zijn 30 spots die stroom hebben), dit waren de prijzen voor in de zomer (dus de Nieuw-Zeelandse zomer, deze valt in januari).

Meer zien van Punakaiki en Nieuw-Zeeland? Check onze video

→ Bekijk hier al onze Nieuw-Zeeland artikelen