Wijngaarden australie

Wijnliefhebber? 3x wineries in Yarra Valley, Australië

Een uitzicht op een oneindige wijngaard, de zon op je kop, een glas goede wijn in je hand en een kaasplankje voor je neus – een prima tijdsbesteding, vind je niet? Voor iedereen die graag een wijntje lust en in Melbourne op vakantie is, is de Yarra Valley een aanrader: een streek in Victoria, Australië, met allerlei wijnhuizen.

3 wijngaarden die je wilt ontdekken in Yarra Valley, Australië

1 St Huberts

Wie van een informele sfeer houdt, kan goed bij St Huberts terecht. Een klein team, dat bestaat uit slechts zeven medewerkers, runt dit bedrijf. Met vriendelijke gedrag en grapjes hier en daar, wist het deel van het team dat aanwezig was een warm gevoel over te brengen. Dat de werknemers gewoon hun eigen, dagelijkse kleding droegen, bracht een huiselijk idee over.

Wijnhuis St Huberts bestaat uit slechts één zaal, met daarbij een terras. Waar Rochford en Yering Station veel mensen over te vloer hadden, kan St Huberts geen plek bieden aan een massale groep bezoekers. Het voordeel hiervan is dat er meer tijd is om vragen te stellen en zo meer te weten te komen over de verschillende wijnen.

Een bijzondere wijn is de St Huberts Chardonnay uit 2012, die in de ‘Top 100 new release wines’ van prijsgever Gourmet Traveller Wine opgenomen is. Tijdens de proeverij mochten de bezoekers en slok nemen van deze volgens Gourmet Traveller Wine frisse wijn met pure fruitaroma’s. Aan de gezichten van het personeel kon de trots afgelezen worden.

2. Rochford

Naast een wijnhuis, biedt Rochford ook een festivalgrond. Artiesten als John Legend, The Black Keys en Lionel Richie hebben het terrein al eens verkend. Wijn, muziek en een zomerzon lijken dan ook een goede combinatie te zijn.

Het Nederlandse woord ‘gezellig’, dat in het Engels niet eens bestaat, zou het best passen bij een omschrijving van Rochford. Het personeel, waarvan sommigen in bedrijfskleding en anderen in eigen kleding, lacht en begroet vriendelijk, de voor elkaar onbekende bezoekers wisselen hier en daar een praatje met elkaar uit en in het gebouw zijn verschillende knusse doch chique zalen ingericht om wijn te nuttigen.

Hoewel Rochford pronkt met de artiesten die binnengesleept worden, blijkt muziek geen vereiste te zijn om een goede tijd te hebben in dit wijnhuis.

3. Yering Station

Ben je meer een luxepaardje? Dan is een bezoek aan Yering Station echt iets voor jou. Op de website van dit wijnhuis wordt beweerd dat Yering Station de eerste wijngaard in Victoria is, het bedrijf bestaat sinds 1838. De naam ‘Yering’ stamt dan ook af van de Aboriginals. Aan het oude pand waarin het wijnhuis gevestigd is, kan de bezoeker afkijken dat Yering Station al heel wat jaren meegaat.

Ouderwets is het er echter niet. Het jonge personeel schittert in kraak witte overhemden, waaronder stiekem gewoon zwarte sneakers gedragen worden, en laat de wijnproever kennismaken met zowel nieuwe als gerijpte wijnen.

De werknemers van Yering Station nemen uitgebreid de tijd voor het bezoek. Wijn proeven is niet iets wat in een rap tempo gebeuren kan, wordt uitgelegd. Allereerst moet het glas schuin gehouden worden om de wijnkleur te bekijken. Vervolgens moet er drie keer geroken worden, na het glas gecirculeerd te hebben, omdat de kans groot is dat het iedere keer net iets anders ruikt. Wanneer men witte wijn drinkt, is het de bedoeling om na het ruiken eerst een klein slokje te nemen. Het doel hiervan is om vast te stellen of de wijn een zoete of zure smaak heeft. Pas daarna kan er een grotere teug genomen worden, waarbij het gewenst is om de wijn zo’n dertig seconden in de mond te houden. Bij een rode wijn is het niet nodig om eerst een klein beetje te drinken.

Meer lezen? In deze artikelen lees je meer over wineries St Huberts, Rochford en Yering Station.

→ Bekijk hier al onze Australie artikelen