Wynwood walls in Miami

De leukste wijk van Miami: Wynwood Art District

Als je ons vraagt wat de allerleukste wijk in Miami is, dan antwoorden we eensgezind: Wynwood Art District! De wijk is gevuld met eindeloos veel mooie muren (lees: streetart!), je vindt er meer dan een handjevol gave hotspots en daarmee ook een overdaad aan goddelijk eten. Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe jij die leuke restaurantjes ook kunt vinden? Nou, het antwoord daarop is simpel: Je gaat net als ons mee met een Wynwood Food Tour georganiseerd door Miami Culinary Tours. Maar voor we je meer vertellen over die tour, willen we je eerst wat toffe streetart tonen en je iets meer vertellen over Wynwood.

 Must visit in Miami: Wynwood Art District

Miami wynwood art district MIAMI wynwood walls Miami wynwood concrete beach

Miamy Wynwood Miami wynwood art district

Miamy Wynwood andy warholWynwood miami straten Wynwood miami gebouw

Het ontstaan van het Wynwood Art District

Het Wynwood Art District vind je in het noorden van de wijk Wynwood in Miami en het hoogtepunt van dit district zijn de Wynwood Walls. Je zou wellicht denken dat deze muren al lange tijd bestaan en dat deze wijk altijd zo’n creatieve hub is geweest, maar niets is minder waar. Het Wynwood Art District zoals dat er nu staat, bestaat namelijk pas sinds 2009.

Na 2009 veranderde alles en werd Wynwood een creatief mecca

Voor, tijdens en na 2009 werden grote stukken van de wijk Wynwood opgekocht door Tony Goldmand (real estate developer en arts visionary) en omgetoverd tot creatief mecca. Er was daarvoor al graffiti aanwezig op de straten, maar Tony Goldman zorgde ervoor dat in de leegstaande warehouses meer en meer creatieven vestigden maar maakte ook ruimte voor winkeltjes en restaurant. Het resultaat? Dat zie je eigenlijk hierboven op de foto’s. In eindeloos veel straten vind je de mooiste kunstwerken op de muren, maar ook op de grond zijn gave quotes te zien en in de panden zijn leuke shops of restaurantjes te vinden. Helaas is Tony Goldman overleden in 2012, maar zijn visie wordt nog steeds volop uitgedragen in de wijk.

16 straten gevuld met streetart

Er zijn nu ongeveer 70 galleries, museum en art collections te vinden in Wynwood en de leukste plekken vind je tussen North 36th Street en North 20th Street bij I-95 en Northeast First Avenue. Oh en ook nog leuk om te weten: Wynwood staat bij sommige ook wel bekend als “El Barrio” vanwege de vele Puerto Ricanen die er wonen en eten uit Puerto Rico is goddelijk dus… Zorg dat je er wat van proeft als je in Wynwood bent (probeer de Mofongo bij Jimmy’z Kitchen)!

Miami wynwood walls

De mooiste muur van alle Wynwood Walls

Als je aan mij vraagt, wat ik de mooiste muur in Wynwood vindt dan is dat toch wel die van kunstenares Maya Hayuk. Veel muren in Wynwood Walls worden na verloop van tijd overgeschilderd (je weet dus eigenlijk nooit, hoe de wijk eruit ziet!), maar gelukkig zal deze nog lange tijd blijven. Maya Hayuk heeft een studio in Brooklyn en woont daar ook, maar schilderde deze muur tijdens Art Basel in 2013 tijdens het Women On The Walls project.

Artiesten vanover de hele wereld zie je in Wynwood

Naast Maya Hayuk zijn er overigens nog veel meer andere artiesten aan de slag gegaan bij de Wynwood Walls. Zo maakte Ron English (ui Amerika) de muur met het grote groene poppetje (check de tweede foto op deze pagina), doordat hij ook de grond heeft beschilderd lijk je zelf echt in het schilderij te staan als je ervoor op de foto gaat. Ook kunstenaar Cryptik (Los Angeles) heeft verschillende schilderingen gemaakt die onwijs mooi zijn, maar check ook die van Miss Van (Frankrijk) en het schilderij van Inti (kunstenaar uit Chili) is er ook een die we niet snel zullen vergeten. Inti schilderde een jongen en meisje in geel, oranje, rood en paars tinten. Als je wat langer naar het schilderij kijkt, zie je dat de jongen een blootliggend hart heeft en het meisje wegkijkt ook al staan ze hand in hand. Het verhaal gaat dat een van de twee is overleden. In eerste opzich lijkt het super romantisch, maar even later zie je het verdriet.

Ga mee met een Wynwood Food Tour

Natuurlijk kun je Wynwood prima zelf ontdekken, maar nog leuker wordt het als je mee gaat met een Wynwood Food Tour van Miami Culinary Tours. Je stopt in een paar uur tijd bij verschillende restaurants (en een bakkerij voor taart!) maar leert ook meer over de wijk tijdens het wandelen en eten. Onze gids nam ons mee naar:

  • Wynwood Kitchen and Bar (hier proefde we 3 goddelijke snacks en een goed biertje)
  • R House (een mini hamburger voor lunch… yum!)
  • Jimmy’z Kitchen (hadden we al gezegd dat je hier goed Puerto Ricaans kunt eten?!)
  • Fireman Derek’s World Famous Pies (yessss! eindelijk key lime pie proeven!)
  • Made in Italy Gourmet (frisse prosecco en een zoete cannoli, wat wil je nog meer als toetje)

En daarna zaten we ook echt veels te vol en konden we rollend terug naar ons Vagabond Hotel!

Bekijk ook Wynwood in onze Florida travel vlog