Vancouver Island Canada

Vancouver Island: een uniek stukje Canadees wonderland!

Als we goed kijken, zien we in de verte een schaduw van het vaste land. Golvende bergen met hangende wolken erboven en oneindig veel deinzend water ervoor. We passeren kleine groene eilandjes waar je af en toe een groot Pipi Langkous-achtig huis op ziet staan (hoe gaaf is het om daar te wonen). Als de wolken niet zo aanwezig waren vandaag, zou je denken dat de boot door tropische wateren vaart. We hebben een perfect plekje, helemaal vooraan op de boot met panoramazicht op zee. We zijn op weg naar Vancouver Island! Een eiland naast de stad Vancouver (waar wij momenteel een half jaar wonen) ten grote van Nederland. Dit Canadese stuk wonderland staat bekend om zijn prachtige natuur: eeuwenoude bossen, ongerepte stranden, fantastische bergen, indrukwekkende watervallen en een bijzondere wildlife.

Met de boot vanaf Horse Shoe Bay naar Vancouver Island

We hebben de boot genomen vanaf Horse Shoe Bay, een half uurtje rijden vanaf het centrum van Vancouver en makkelijk te bereiken met de lijnbus. Wij zullen aankomen op de havenplaats Nanaimo maar als je liever in het zuidelijker gelegen Victoria wilt aanleggen, is dat ook mogelijk als je de boot vanaf Tsawwassen neemt. Ik kan je verzekeren dat beide bootreizen waanzinnig mooi zijn en zeker de moeite waard! Al voor zo’n €11,80 maak je de 1.45 uur durende overtocht langs prachtige kusten en kleine eilandjes.

Vancouver Island

Vancouver island, natuurgeweld onder én boven water

Vancouver Island staat niet alleen bekend om zijn prachtige landschappen boven water, ook onder water schijn je unieke natuur te kunnen bewonderen. Daarom pakten wij de Tofino bus naar het noordelijk gelegen Port Hardy om vanaf daar 3 weken vrijwilligerswerk te doen op een duikresort op het nabij gelegen Nigei Island.

Reis met een HI-member pas en krijg kortingen op je hostel én vervoer

Een goeie tip voor als je van plan bent in Canada en Noord Amerika met de bus te gaan reizen: koop een HI-member pas! Met deze pas krijg je niet alleen 10% korting op je verblijf in een HI-Hostel, je krijgt ook tot zo’n 25% korting op de Greyhound bus (op Vancouver rijdt die onder de naam Tofino bus) en ook bij diverse autoverhuurbedrijven kun je met deze pas geld besparen. Dat is natuurlijk erg mooi meegenomen. Je kunt de pas in één van de vele HI-hostels in de wereld kopen, check deze link voor meer informatie: Hi Membership voordelen.

Vancouver Island onderweg

Kustplaatsje Campbell River

Oh kijk voor je! De zee’ ‘Rechts Sas! Zie die bergen!’ ‘Zie je dat strandje?’ ‘Wow dit is mooi, kijk daar Bryan’! We kijken onze ogen uit tijdens de busreis, wat is het hier prachtig. We onderbreken de 6,5 uur durende busreis naar Port Hardy met twee overnachtingen in het prachtige, en ook nog eens leuk geprijsde, hotel de ‘Anchor Inn’ in kustplaats Campbell River. Een zwembad, hot tub en kamer met zeezicht, wat wil je nog meer!

Vancouver Island uitzicht Canada Vancouver Island in CanadaVancouver Island natuur zonsondergang canada

Bezoek de hangbruggen bij Elk Falls op Vancouver Island

‘Suspension bridges’, oftewel hangbruggen (meestal over een waterval of stromende rivier heen) , zijn een big thing hier in Canada. Dat wilden wij wel eens meemaken en daarom bezochten wij het nabij gelegen Elk Falls provincial park. Na een prachtige wandeling tussen de bemoste bomen in het regenwoud rende ik vol enthousiasme en zelfvertrouwen de hangbrug op. Toen ik erachter kwam dat je door de brug heen kon kijken en ik tientallen meters onder me een kolkende rivier zag stromen, maakte mijn zelfvertrouwen echter eventjes plaats voor een lichte zenuwtrek. Maar het uitzicht was geweldig! De indrukwekkende hoeveelheid water die de waterval vervoerde en de bemoste rotsen maakte het een sprookjesachtig geheel.

Vancouver Island natuur

Tip: Ga naar de stad Victoria op Vancouver Island

Omdat het vrijwilligerswerk in het duikresort helaas niet meer doorging, hebben we besloten om naar Victoria af te reizen, de grootste en meest zuidelijk gelegen stad van Vancouver Island. We reden door besneeuwde bergen, mooie groene bossen met af en toe een klein watervalletje tussen de bomen door en langs kusten waar de zeeleeuwen vrolijk met onze bus mee zwommen, een busrit die dus absoluut niet verveelde.

Mooiste stad van Vancouver Island

Victoria bleek een hele mooie, kleurrijke en hippe stad te zijn waar ik geen enkel lelijk gebouw kon ontdekken. ‘Dat huis lijkt wel een beetje Duits,’ ‘het ziet er hier ook wel Frans uit’, ‘hm dit doet me een beetje denken aan Londen,’ riepen we elke keer uit als we een leuk huis zagen. Een Europese mengelmoes dus. Echt een aanrader om hier gewoon een dag rond te lopen.

Vancouver Island VictoriaVancouver Island gebouwen Vancouver Island architectuur

Roadtrippen op Vancouver Island

We besloten voor een paar dagen een auto te huren zodat we nog meer van Vancouver Island konden zien. Dat je bij een groen licht op een kruispunt niet de enige bent die groen licht heeft en dat ‘one ways’ hier iets minder duidelijk aan worden gegeven dan wij gewend zijn, was op zich wel even wennen maar we hebben het overleefd. Een lifesaving aanrader is dus om je zeker even te verdiepen in de Canadese verkeersregels als je een auto gaat huren! We maakten een prachtige 2-daagse roadtrip langs de kust en door het binnenland. Vooral de kustplaatsen Souke en Port Renfrew zijn echte must-sees voor de wandelfanaten en natuurgekken ons. Zo zagen we hoge watervallen, vreemde pannekoek-achtige rotsen, bomen die een geheel eigen idee hadden over hoe een boom eruit moet zien en hadden we uitzicht op de prachtige Amerikaanse bergen aan de andere kant van de zee.

Ja, Vancouver Island is zeker weten een prachtig stukje Canadees wonderland en dit is dan ook absoluut niet de laatste keer dat wij dit eiland zullen bezoeken!

→ Bekijk hier al onze Canada artikelen