Heb je wel of niet een eTA of visum nodig voor Canada?

Wanneer je een reis gaat maken in Canada, heb je verschillende dingen nodig voor je daadwerkelijk vertrekt. Natuurlijk behoort daar een vliegticket bij, maar regel ook dat je een geldig paspoort hebt en check vooraf goed of deze lang genoeg geldig is. Je paspoort moet over het algemeen 6 maanden geldig zijn. Daarna moet je nadenken over het visum voor Canada of eTA. De grote vraag is namelijk of je nou ook een eTA of visum moet aanvragen voor vertrek of niet? Hieronder vind je daar meer informatie over.

Eerste stap: Je hebt een geldig paspoort nodig

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: zorg voor een geldig paspoort als je naar Canada vertrekt dat lang genoeg – bij voorkeur langer dan 6 maanden – geldig is en zorg dat je vrije bladzijdes hebt.

Is het nodig om een eTA of visum voor Canada aan te vragen?Visum

Dan komt de hamvraag en de tweede stap: heb je een eTA of visum voor Canada nodig als je er op reis gaat?

Wanneer heb je een visum voor Canada nodig?

Je hebt eigenlijk alleen een visum nodig voor Canada als je erheen gaat voor niet-toeristische redenen en wanneer je langer dan 6 maanden in Canada wilt blijven. Een visum is dus niet nodig als je wél voor een toeristisch verblijf naar Canada afreist dat korter dan 6 maanden is. Als je voor toeristische redenen gaat heb je een eTA nodig, daarover lees je hieronder meer.

Wanneer moet je een eTA aanvragen voor Canada?

De term eTA staat voor Electronic Travel Authorization. Op de website van de ambassade van Canada is te lezen dat vanaf 15 maart 2016 elke reiziger naar Canada zonder visumplicht een Electronic Travel Authorization (ETA) moet hebben. Dit geldt dus ook voor reizigers met een Nederlands paspoort. Voorheen werden reizigers wel eens niet toegelaten tot de vlucht als ze geen eTA hadden, check dus goed of je het nodig hebt. Al werden hier in 2016 wel uitzonderingen op gemaakt en mochten reizigers die niet beschikten over een ETA toch aan boord, zolang ze beschikten over de juiste reisdocumenten zoals een geldig paspoort. Wil je toch 100% zeker zijn, vraag dan vooraf de eTA aan. Zo’n elektronische reisvergunning kost bovendien rond de 5,- euro en is meerdere jaren geldig. De regels hierom veranderen ook nog wel eens, dus het is aan te raden altijd de website van de Canadese ambassade te checken. Je kan de aanvraag indienen via cic.gc.ca. Je kan dit betalen met je creditcard.

Wat is nog meer handig om mee te nemen

In sommige gevallen wordt bij de douane in Canada gevraagd hoelang je in Canada verwacht te blijven en of je een retourticket hebt waarmee je kan aantonen dat je weer zal vertrekken. Een retour- of doorreisticket is dus verplicht.

Ambassade van Canada in Nederland

Je vindt de ambassade van Canada net zoals veel andere ambassades in Den Haag. Hieronder is het adres te vinden evenals het telefoonnummer, de openingstijden van de Canadese ambassade en de website:

Adres: Sophialaan 7, 2514 JP Den Haag
Openingstijden: 09:00-13:00 / 14:00-17:30
Telefoonnummer: 070 311 1600
Website: www.canadainternational.gc.ca/netherlands-pays_bas/

Veel succes met het regelen van je eTA of visum voor Canada. Vaak is dat in een mum van tijd geregeld!

Meer lezen over Canada?