Heb je wel of niet een eTA of visum nodig voor Canada?

Wanneer je een reis gaat maken in Canada, heb je verschillende dingen nodig voor je daadwerkelijk vertrekt. Natuurlijk behoort daar een vliegticket bij, maar regel ook dat je een geldig paspoort hebt en check vooraf goed of deze lang genoeg geldig is. Je paspoort moet over het algemeen 6 maanden geldig zijn. Daarna moet je nadenken over het Canada visum of eTA. De grote vraag is namelijk of je nou ook een eTA of visum moet aanvragen voor vertrek of niet? Hieronder vind je daar meer informatie over.

Eerste stap: Je hebt een geldig paspoort nodig

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: Zorg voor een geldig paspoort als je naar Canada vertrekt dat lang genoeg (bij voorkeur langer dan 6 maanden) geldig is en zorg dat je vrije bladzijdes hebt.

Is het nodig om een eTA of visum voor Canada aan te vragen?Visum

Dan komt de hamvraag en de tweede stap: Heb je een eTA of visum nodig als je naar Canada op reis gaat?

Wanneer heb je een Visum nodig voor Canada

Je hebt eigenlijk alleen een visum nodig voor Canada als je erheen gaat voor niet-toeristische redenen en wanneer je langer dan 6 maanden in Canada wilt blijven. Een visum is dus niet nodig als je wél voor een toeristisch verblijf naar Canada afreist dat korter dan 6 maanden is. Als je voor toeristische redenen gaat heb je een eTA nodig, daarover lees je hieronder meer.

Wanneer moet je een eTA aanvragen voor Canada

De term eTA staat voor Electronic Travel Authorization. Op de website van de ambassade van Canada is te lezen dat vanaf 15 maart 2016 elke reiziger naar Canada zonder visumplicht een Electronic Travel Authorization (ETA) moet hebben. Dit geldt dus ook voor reizigers met een Nederlands paspoort. Voorheen werden reizigers wel eens niet toegelaten tot de vlucht als ze geen eTA hadden, check dus goed of je het nodig hebt. Al werden hier in 2016 wel uitzonderingen op gemaakt en mochten reizigers die niet beschikten over een ETA toch aan boord, zolang ze beschikten over de juiste reisdocumenten zoals een geldig paspoort. Wil je toch 100% zeker zijn, vraag dan vooraf de eTA aan. Zo’n elektronische reisvergunning kost bovendien rond de 5,- euro en is meerdere jaren geldig. De regels hierom veranderen ook nog wel eens, dus het is aan te raden altijd de website van de Canadese ambassade te checken. Je kan de aanvraag indienen via cic.gc.ca. Je kan dit betalen met je creditcard. Denk je dat je misschien toch een visum nodig hebt? Dan kun je dat ook via deze site checken. Je kan een Canada eTA ook aanvragen via KES Visum Support. Als je de eTA aanvraagt krijg je na betaling een bevestiging op de site en per mail.

Wat is nog meer handig om mee te nemen

In sommige gevallen wordt bij de douane in Canada gevraagd hoelang je in Canada verwacht te blijven en of je een retourticket hebt waarmee je kan aantonen dat je weer zal vertrekken. Een retour- of doorreisticket is dus verplicht.

Ambassade van Canada in Nederland

Je vindt de ambassade van Canada net zoals veel andere ambassades in Den Haag. Hieronder is het adres te vinden evenals het telefoonnummer, de openingstijden van de Canadese ambassade en de website:

Adres: Sophialaan 7, 2514 JP Den Haag
Openingstijden: 09:00-13:00 / 14:00-17:30
Telefoonnummer: 070 311 1600
Website: www.canadainternational.gc.ca/netherlands-pays_bas/

Over de auteur

Roëll de Ram
Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

5 reacties

 1. Trudy

  Hallo

  Mijn dochter van 15 gaat waarschijnlijk deze zomer naar haar vader die op fietstocht is in Canada. Vanuit Vancouver willen ze dan richting Californie om daar te kijken of en welke highschool ze eventueel kan doen volgend jaar. Maar om van Canada naar de VS te gaan, heeft ze dan buiten mijn toestemmingspapieren ook een visum nodig?
  Ik ga zelf niet mee. Natuurlijk is er voor de toekomst nog meer onderzoek nodig maar het gaat me nu even om 4 weken Canada en VS

  Beantwoorden
 2. M. Boks

  Goed om te weten is dat de eTA alleen nodig is (voor Nederlanders en andere niet-visumplichtige landen) als je Canada binnenkomt per vliegtuig.

  Een eTA is niet nodig als je binnenkomt per boot, auto of trein. Dus bijvoorbeeld als je al in de VS bent en via de weg Canada in rijdt – wat bij sommige rondreizen in het noordoosten en noordwesten van de VS relevant kan zijn. Denk alleen al aan Niagara Falls (die op de grens liggen, met attracties aan zowel de VS als Canadese zijde).

  Zie ook: cic.gc.ca/english/visit/visas.asp

  Beantwoorden
 3. Marinus Paardekooper

  I would like to visit Canada canadain September i am a Dutch citicent with a Dutch pasport . I travel with my Cuban fiance who has an Shengen visum for two years what do i have to do would you please be so kind to advise me.

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Hi Marinus,
   Als ik jou was, dan zou ik met een visumverstrekker contact opnemen of via de website van Canada zelf. Ik denk dat zij je het best kunnen adviseren bij deze specifieke vraag. Succes en veel plezier op jullie reis!

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.