Het is nog vroeg op de ochtend als wij aankomen bij de parkeerplaats bij Joffre Lakes Provincial Park. Op een tweetal auto’s en een handjevol campers na, zijn wij de enige die het aandurven om rond half 9 met onze hike te beginnen. Terwijl we toch echt gewaarschuwd zijn voor een volle parkeerplaats. We besluiten maar snel onze rugzak met water, bananen en camera te pakken en te starten met onze tocht. Na 5 minuten worden we al verrast door het eerste meer, maar de bordjes langs de route waarschuwen ons voor een pittige tocht als we ook het tweede en derde Joffre Lake willen bewonderen. En dat willen we…

Steile traptreden naar het mooiste meer van Joffre Lakes Provincial Park

Niet veel voetstappen later wordt de weg steeds steiler en steiler tot we echt even moeten stoppen om op adem te komen na de eerste steile traptreden. Deze wandeling gaat nog wel even duren zo. Ongeveer een uur later zien we wat blauws door de bomen, zouden we er dan eindelijk zijn? We versnellen onze pas en na een paar minuten kunnen we elkaar een high five geven, want we hebben het gehaald. Het mooiste meer van heel Joffre Lakes Provincial Park, Middle Joffre, strekt zich voor ons uit!

Joffre Lakes

Waar vind je Joffre Lakes Provincial Park

In West-Canada, in de staat British Columbia, vind je Joffre Lakes Provincial Park. Dit natuurgebied bestaat uit drie meren en deze kun je via een trail allemaal bezoeken. Wij bezochten dit natuurgebied na ons bezoek aan Whistler terwijl we onderweg waren naar het plaatsje Clearwater. Clearwater ligt gunstig op de route als je vanuit Whistler of Vancouver naar Jasper wilt rijden én in de omgeving van dit plaatsje kan je veel toffe watervallen spotten. Als je vroeg vertrekt uit Whistler (lees: 7:30u en wees niet bang, als je net uit Nederland komt gaat dat door je jetlag met gemak), dan kun je prima stoppen bij Joffre Lakes Provincial Park voor een hike van 2,5 a 3 uur en daarna verder rijden naar Clearwater. Over die hele route doe je zo’n 5 uur en vanaf Whistler is het ongeveer een uur rijden naar Joffre.

Lower, Middle & Upper Joffre Lake, welk meer is het mooist?

Als je de gehele trail loopt, kun je de drie meren zien die samen Joffre Lakes Provincial Park vormen. De Lower Lake kun je al bekijken na 5 minuten lopen vanaf de parkeerplaats. De Middle en Upper Lake kosten wat meer moeite. Wij vonden zelf Middle Joffre het mooist. Je hebt daar een gigantische boomstam in het water liggen waar je op kunt lopen (en waar je dus dé welbekende Joffre foto kunt schieten), maar ook heb je al mooi uitzicht op de omliggende bergen en het water is hier zo bijzonder blauw dat je bijna denkt dat het nep is. Toch konden wij het niet laten om nog 20 minuten door te stappen naar het derde meer, als je dan toch zo dichtbij bent, wil je dat ook even zien en vanaf daar heb je nog beter uitzicht op de Matier Gletsjer.

Middle Joffre Lake

Joffre lakes Provincial Park middle joffre

Hoe heftig is de Joffre Lakes Trail?

De trail naar Joffre Lakes is best pittig. De wandeling vanaf de parkeerplaats naar het eerste meer is slechts 5 minuten. Maar de wandeling naar het tweede meer kost je al gauw wat meer tijd, wij deden er iets langer dan een uur over. Het kost niet alleen langer omdat het qua afstand meer is, maar ook omdat je een flink stuk moet stijgen qua hoogte. Er is voor een groot deel gewoon een pad, maar op andere delen vind je stijle traptreden. Het derde meer is na het tweede meer nog maar 20 minuten lopen en onderweg kun je ook nog even stoppen bij een indrukwekkende waterval. De route naar het derde meer is wel wat meer klauteren, je moet op sommige stukken namelijk echt van steen naar steen springen.

Wat voor type wandelaars kom je tegen op de route?

Al en met al wordt de hike naar de drie Joffre Lakes door allerlei type mensen gedaan: veel wandelaars hebben bijvoorbeeld hun hond mee, maar je ziet ook gezinnen op de route, doorgewinterde hikers en wat oudere stellen de wandeling maken. Het is wel handig om een beetje een goede conditie te hebben, maar in principe kunnen allerlei types de hike maken. Je conditie bepaalt echter wel hoe snel je bent.

Hoelang doe je over de Joffre Lakes Trail

Wij zijn in 2,5 uur vanaf de parkeerplaats langs het lower en middle lake gelopen met als eindpunt het upper Joffre Lake. Als je de borden mag geloven langs de trail, doen de meeste mensen hier langer over. Maar mits je een beetje conditie hebt en niet al te lang blijft genieten van het uitzicht (best moeilijk, we know!) dan kan je het dus in 2,5 uur tijd doen. Heb je een iets minder goede conditie, blijf je langer van het uitzicht genieten of stop je vaak voor foto’s, dan kan het ook zo zijn dat jij er 5 uur over doet. Je kan zelfs bij het bovenste meer blijven slapen, want daar is een camping te vinden!

Upper Joffre Lake

Joffre lakes Provincial Park hike naar upper joffre Joffre lakes Provincial Park waterval canada Joffre lakes Provincial Park upper joffre lake

Tips voor je hike naar de 3 Joffre Lakes

 • Doe goede schoenen wandelschoenen aan, vooral als je naar het tweede en derde meer gaat
 • Vergeet niet naar het toilet te gaan beneden, er is alleen daar en bij het derde meer een wc te vinden
 • Neem water en eten mee voor na je wandeling naar het 2e meer, na je hike heb je daar echt zin in!
 • Wil je kamperen bij Joffre? Er is een camping te vinden bij het derde meer, Upper Joffre!
 • Kan je Joffre niet goed vinden? Het adres is Duffey Lake Rd, Mount Currie, BC V0N 2K0, Canada
 • Het park is 24 uur geopend, maar het kan fijn zijn voor het donker weer beneden te zijn
 • Begin vroeg met je hike, dan is het namelijk nog niet zo druk in het park
 • De hike is ook mooi om te doen als het bewolkt is, dus laat je niet afschrikken door mistig weer
 • Beste reistijd: Van juni tot en met september
 • Zwemmen is niet per se aan te raden, de meren bestaan namelijk uit ijskoud gletjser-water!

Meer zien van onze Canada roadtrip? Check deze video

→ Bekijk hier al onze artikelen over Canada

Over de auteur

Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

5 reacties

 1. Els

  Hallo,

  kun je me ook zeggen wat deze reis naar Canada jullie heeft gekost?
  Ik overweeg alleen te gaan, auto huren en hotels. En dan misschien iets langer omdat ik de enige ben die rijdt. Is dat te doen, alleen reizen door Canada?

  Groet, Els

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Dag Els,
   We hebben voor deze reis naar Canada geen kosten bij gehouden, dus ik kan je helaas daar niet heel veel over vertellen hoeveel we precies kwijt waren. Je kan het natuurlijk wel enigszins zelf berekenen door bijvoorbeeled vliegticket-prijs, hotelkosten en autohuur uit te zoeken. Kan via WTC.nl, Booking.com en bijv. via Sunnycars. Daarna kun je een inschatting maken van de kosten die je gaat maken voor eten & drinken (ga je veel uit eten of af en toe zelf ‘koken’, wij hebben bijvoorbeeld ook wel zelf gekookt maar aten dan wel redelijk goedkoop, bijvoorbeeld een vegetarische couscous salade. Dan heb je ook niet per se een keuken nodig, alleen heet water en verse groentens). Ook kun je online wel veel input vinden over entree-prijzen, dus als je die er bij optelt heb je zo ongeveer je reiskosten helemaal berekend! Succes!
   Groeten Roëll

   Beantwoorden
 2. Elsemiek

  Wij hebben vandaag de trail gelopen. Mede door je goede informatie waren wij helemaam voorbereid. Inmiddels zijn er drie parkeerplaatsen (twee op loopafstand en de derde met een shuttlebus). Ook zijn er bij alle meren en de campground toiletten. Het is nog steeds ontzettend druk maar écht de moeite waard. Dank voor jullie tips!

  Beantwoorden
 3. Piet

  Stapte je nu NA het dere meer nog 20 minuten door of stapte je 20 minuten door NAAR het derde meer? #confused

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Dat was een tekstueel foutje! Moest inderdaad zijn ‘naar’. Heb het meteen aangepast :)

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.