Tofino Vancouver Island Cox Bay

Tofino en Ucluelet: Twee hotspots op Vancouver Island

Op veel bucketlists staat een rondreis in West-Canada. Veel bezochte plekken zijn de nationale parken Banff en Jasper, maar ook de steden Vancouver en Whistler. Maar wat daarnaast ook zeker niet mag ontbreken tijdens een rondreis is een bezoek aan Vancouver Island. Op dit eiland is erg veel ongerepte natuur te vinden en kan je veel bijzondere wandelingen maken. Wij lichten graag 2 hotspots uit, namelijk Ucluelet en Tofino, beide vind je aan de westkust van het eiland!

Tofino & Ucluelet

Tofino Ucluelet Vancouver Island-2 Tofino Ucluelet Vancouver Island-4

Zo kom je op Vancouver Island en in Tofino of Ucluelet

Waarschijnlijk begint je rondreis door West-Canada in Vancouver en vanuit daar kun je gemakkelijk naar Vancouver Island. Ons advies is om Vancouver Island aan het begin of juist helemaal aan het eind van je rondreis door West-Canada te doen. Hoe je op het eiland komt? Vanaf Vancouver kan je makkelijk de ferry nemen vanaf Tsawwassen naar Swartz Bay of naar Nanaimo. Wat voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van de plekken die je op Vancouver Island wilt bezoeken. Nanaimo is in ieder geval dichterbij Ucluelet en Tofino.

Huur een auto als je naar Vancouver Island gaat en naar Tofino en Ucluelet wilt

Om gemakkelijk op Vancouver Island rond te reizen is een huurauto echt een aanrader, dit omdat je redelijk wat kilometers af moet leggen om overal te kunnen komen. Mocht je dit liever niet doen, dan zijn er ook verschillende buslijnen op het eiland zoals de Tofino bus. Toch heeft een huurauto wel echt onze voorkeur, omdat je dan ook makkelijk onderweg kunt stoppen als je wat moois ziet.

Leuke stop onderweg naar Tofino en Ucluelet: Cathedral Grove

Onderweg, vanaf de ferry aan de oostkust naar de westkust, zie je natuur in overvloed. Een plek waar je zeker even moet stoppen is bij Cathedral Grove, hier vind je 800 jaar oude bomen van wel 75 meter hoog. Erg indrukwekkend op te zien en er is een leuk pad waar je een korte wandeling over kunt maken. Vervolg daarna je reis naar de westkust. Vanaf Cathedral Grove is het ongeveer 2 a 3 uur rijden naar Tofino of Ucluelet. Op een gegeven moment kom je bij een splitsing en moet je kiezen; of je vervolgt je weg richting Ucluelet of je gaat naar Tofino. De afstand tussen de beide plaatsen is ongeveer 40 kilometer en ertussen is er voornamelijk natuur en strand. Kies dus één van deze plaatsen als je verblijfplaats en ontdek vanuit daar de rest van de omgeving.

Cathedral Grove

Tofino Ucluelet Vancouver Island

Ucluelet

Ucluelet is een klein dorpje welke omringd wordt door natuur en de zee. Het is een goede verblijfplaats om de omgeving te verkennen. Het is er bovendien minder toeristisch en drukker dan Tofino, maar heeft ondertussen nog wel genoeg te bieden; denk aan leuke restaurants (Floathouse Patio & Grill bijvoorbeeld) en er zijn mooie wandelroutes dichtbij. Aanraders om te overnachten zijn o.a. de erg knusse B&B A Snug Harbour Inn met een prachtig uitzicht over de zee en het meer betaalbare West Coast Motel gelegen aan de haven met goede en schone kamers.

Tofino

Tofino is iets meer toeristisch en drukker dan Ucluelet. Er is hier dan ook meer te beleven. Vooral het centrum is erg gezellig. Je vindt hier veel winkeltjes, restaurants en een aantal musea en galerieën.  Lekker eten kan je bij 1909 Kitchen aan het water en bij Big Daddy’s Fish Fry. Langs het water heb je ook de kans om adelaars te spotten, let dus goed op als je daar zit! Vanuit Tofino kan je verschillende wild life tours maken, om onder meer zwarte beren en walvissen te spotten. Leuke tours zijn te boeken via Adventure Tofino Wildlife Tours. Een enorme aanrader om te overnachten vlakbij Tofino is Ocean Village Resort. Dit zijn kleine cabines op het strand, heel tof dus! Iets om nog wel rekening mee te houden: de accommodaties in beide plaatsen zijn redelijk prijzig. Een goed alternatief is daarom Airbnb. Als je ruim van tevoren boekt, zijn er nog hele mooie appartementen en kamers te boeken.

Tofino

Tofino Ucluelet Vancouver Island-6

Deze drie wandelingen wil je doen in de omgeving van Tofino en Ucluelet

Dit stukje van Vancouver Island biedt erg veel mooie wandelroutes. Wij vonden onderstaande 3 routes vooral heel speciaal en raden je dus zeker aan om die ook te doen:

1. Rainforest Trail

Langs de weg tussen Tofino en Ucluelet liggen twee korte wandelingen “Rainforest Trail A & B”. Deze wandelingen zijn allebei maar 1 kilometer lang, maar zeker de moeite waard. Een pad gemaakt van houten steigers leidt je door een regenwoud met enorme red cedars. Mocht je de zee nog even willen zien, dan kan je stukje toevoegen aan je route door het pad naar Halfmoon Bay te volgen (a 500 meter lang).

2. Wild Pacific Trail

De Wild Pacific Trail bestaat uit twee delen: de Lighthouse Loop van 2,6 kilometer en de route langs de kust van circa 5 kilometer. Langs beide routes heb je een fantastisch uitzicht over de kustlijn van Vancouver Island. Beide routes zijn erg toegankelijk en uitdagend tegelijk. Een duidelijke uitleg vind je op deze plattegrond.

3. Lone Cone Trail

Ondanks dat wij hier helaas geen tijd voor hadden, schijnt dit een heel gave wandeling te zijn: de Lone Cone Trail. Deze wandeling is echt voor de geoefende wandelaars vanwege de steile hellingen die je af moet leggen. Maar het uitzicht vanaf de top schijnt waanzinnig te zijn! De start van deze wandeling begint eigenlijk al in Tofino, hier pak je een watertaxi naar Maeres Island. De boottocht duurt ongeveer 15 minuten en kost circa 40 dollar per persoon voor een retourtje. Eenmaal aangekomen op Maeres Island is de route redelijk specifiek, op deze site wordt de route verder uitgelegd.

Surfen

Tofino Ucluelet Vancouver Island-5 Tofino Vancouver Island Cox Bay Tofino Ucluelet Vancouver Island-7

Surfen bij Tofino

Als je aan Canada denkt, denk je niet gelijk aan surfen. Toch is Tofino één van de beste surfspots van Noord-Amerika. Ook wij, als beginnende surfers, namen de proef op de som. Rondom Tofino heb je een aantal goede stranden om te surfen en wij kozen voor Cox Bay. Op het strand vind je amper bebouwing. Dit komt omdat het Pacific Rim National Park letterlijk eindigt bij het strand. En dit zorgt voor een onwijs mooi beeld als je op het strand staat; de bebossing gaat direct over in de zee.

Zo plan je een surfsessie bij Cox Bay

Een surfplank en wetsuit huren doe je dus elders dan bij Ucluelet en Tofino. Gelukkig zitten er meerdere surfscholen langs de kant van de weg en kan je hier ook vaak spanbanden etc. huren om de benodigdheden mee te nemen. Let op: huur ook zeker handschoenen en schoenen, want het water is vaak erg fris! Het surfen ging bij ons redelijk, maar vooral de omgeving zorgde voor een onvergetelijke ervaring. Wij huurden onze spullen trouwens bij Live to Surf. Een voordeel van deze surfschool is dat deze op hetzelfde terrein zit als dé tacotruc van Canada, Tacofino! Tacofino is begonnen op deze plek en heeft inmiddels verschillende locaties in en rondom Vancouver en ze maken de meest goddelijke taco’s. Er staat vaak een rij, maar het is het wachten zeker waard!

Tacofino

Tofino Vancouver Island Tacofino

→ Bekijk hier al onze artikelen over Canada