autoroutes canada-alberta-banff-lake-moraine

Roadtrip tips: Dit zijn de 4 meest fantastische autoroutes in Canada

Onbeschrijflijk mooie natuurgebieden met intens blauwe meren, hoge bergtoppen en diepgroene bossen, indrukwekkende nationale parken, avontuurlijke activiteiten, bijzonder wildlife en sfeervolle steden; dat is waarvoor je naar Canada gaat. En er is meer! Als je het ons vraagt, heeft Canada namelijk een aantal van de mooiste autoroutes ter wereld. Benieuwd naar vier ultieme routes die je minstens één keer in je leven wilt bereizen en waarom je ze zou moeten rijden? Lees snel verder en kom alles te weten over de mooiste autoroutes van Canada.

De mooiste autoroutes in Canada

→ Wil je naar Canada? Bij Tenzing Travel hebben ze super mooie Canada rondreizen

autoroute Canada icefields-parkway-lake-peyto autoroutes in canada-alberta-columbia-icefield autoroutes canada-alberta-banff-lake-moraine

Icefields Parkway (Highway 93)

De Icefields Parkway is een bergweg door het ruige landschap van de Canadese Rockies en volgens velen is het één van de allermooiste routes ter wereld. Het is één van de mooiste routes door West-Canada. De weg van 227 kilometer loopt tussen het plaatsje Jasper in Jasper National Park en Lake Louise in Banff National Park. Slingerend baan je je een weg door uitgestrekte groene bossen, langs hoge besneeuwde bergpieken, ruige rivieren en watervallen, eeuwenoude gletsjers, alpenweiden en meren in alle tinten blauw. Langs de route zijn talloze bezienswaardigheden te vinden, dus je wilt tijdens je rit voldoende tijd nemen om diverse stops te maken. We lichten een aantal van de stops voor je uit.

De Icefields Parkway begint dus bij Lake Louise en het gelijknamige meer is meteen een van de hoogtepunten langs de route. Het iconische meer is erg populair, dus hou er rekening mee dat je niet alleen zult zijn. Je kan ervoor zorgen dat je er op tijd bent (de zonsopgang bij Lake Louise is een geweldig moment), zodat je de meeste andere toeristen nog voor bent. Vanaf Lake Louise kan je ook een uitstapje maken naar het misschien nog wel mooiere Lake Moraine.

De volgende plek die je wat ons betreft niet mag missen is Peyto Lake. Bereid je voor op een panoramisch uitzicht dat je de adem beneemt! Een korte hike brengt je naar uitzichtpunt op Bow Summit. Vanaf hier kan je goed zien hoe het surreëel blauwe water van de Peytogletsjer naar het meer stroomt. Peyto Lake wordt trouwens ook wel eens Fox Lake genoemd, omdat de top van het meer de vorm van een vos heeft.

Ongeveer halverwege de Icefields Parkway vind je het immense Columbia Icefield. Dit is één van de grootste bezienswaardigheden langs de route. Het ijsveld voedt zes gletsjers, waaronder de bekende Athabasca Glacier. Bij het bezoekerscentrum kan je veel informatie vinden over dit natuurfenomeen en over de verschillende excursies die worden aangeboden.

Nog een aantal stops om op je lijstje te zetten: Bow Lake, Mistaya Canyon, Sunwapta Falll en Athabasca Falls. En een laatste tip; blijf onderweg de omgeving goed in de gaten houden, want wie weet spot jij beren, elanden, herten en ander wildlife langs de route.

→ Lees ook: Roadtrip West-Canada: Rondreis van Vancouver tot Calgary in 2 weken
→ Tip: Met deze 22-daagse autoroute kom je ook langs de Icefields Parkway

autoroute Canada Banff Johnston Canyon

Bow Valley Parkway (Scenic Route 1A)

De Bow Valley Parkway verbindt Banff met Lake Louise. Deze schilderachtige route is een rustiger alternatief voor de Trans Canada Highway (Hwy 1). De wegen lopen parallel aan elkaar en gaan bij Lake Louise uiteindelijk over in de Icefields Parkway. De Bow Valley Parkway neemt meer tijd in beslag, maar dit is het absoluut waard. Onderweg kom je langs een aantal mooie plekken om te stoppen. Sla vooral de Johnston Canyon niet over en maak hier een korte hike langs verschillende watervallen. Verder zijn er genoeg idyllische plekjes te vinden voor een gezellige picknick en ook langs deze route vind je meerdere mooie uitkijkpunten. Stop bijvoorbeeld bij The Backswamp voor een uitzicht over Banff, bij Hillside Meadow voor een uitzicht op Pilot Mountain of bij Castle Junction voor de mooiste uitzichten op Castle Mountain.

Cable Car in a Sea and Mountain Scenery in Canada Canada autoroutes -sea-to-sky-highway-gondola-loopbrug Canada sea to sky highway autoroute

Sea to Sky Highway (Highway 99)

Zoals de naam al doet vermoeden, start deze ultieme route aan de kust en loopt deze tot hoog in de bergen. Het beginpunt ligt bij Horseshoe Bay in Vancouver en loopt via Squamish, Whistler en Pemberton naar het eindpunt bij Cache Creek. De weg kronkelt langs de kust en de steile fjorden van Howe Sound, brengt je via de mooiste meren, watervallen, dichte bossen en zelfs gletsjers naar de besneeuwde bergtoppen van het Coast Mountains gebergte. Voor de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver en Whistler werden delen van de weg verbreed, dat zorgt ervoor dat je de route nu in ongeveer vierenhalf uur zou kunnen rijden. Om de route zo snel af te leggen zou wel enorm zonde zijn. Dit is typisch zo’n route waar je de tijd voor wilt nemen, want achter elke bocht vind je weer een adembenemend uitzicht!

Langs deze weg vind je meer dan genoeg plekken die de moeite waard zijn voor een stop. Op het eerste deel van de route zijn verschillende, schilderachtige kustplaatsjes te vinden, stop bijvoorbeeld bij de creatieve gemeenschap van Lions Bay of breng een bezoek aan het museum van het mijndorpje Britannia Beach. Het grotere plaatsje Squamish, aan de noordelijke punt van Howe Sound, staat ook wel bekend als ‘Outdoor Recreation Capital of Canada’ én heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar de inheemse bevolking.

Net voor je Squamish bereikt, vind je de Sea to Sky Gondola langs de route. Reis in tien minuten naar de top van Mount Habrich, maak verschillende wandelingen en geniet bij de uitkijkpunten van waanzinnige uitzichten over Howe Sound en Squamish. Voor de liefhebber is er ook een loopbrug die twee bergen met elkaar verbindt.

Ook aan parken met spectaculaire natuur is er op deze route geen gebrek. Shannon Falls Provincial Park is direct bereikbaar vanaf de weg en hier bewonder je de op twee na hoogste watervallen van British Columbia. Ook in Brandywine Falls Provincial Park vind je watervallen en geweldige uitkijkpunten. En in Joffre Lakes Provincial Park liggen drie overweldigend blauwe meren. Hou jij wel van een uitdagende hike? Trek meer tijd uit en sla dan zeker Garibaldi Park niet over! Langs de route liggen vijf toegangspunten tot het park, naar verschillende hikes, zoals die naar Garibaldi Lake. Het eindpunt is een turquoise meer en onderweg zie je bergweides vol bloemen en kijk je uit op Mt Garibaldi. Voor deze hike heb je zeker een halve tot een hele dag nodig.

→ Lees ook: Wat te doen in Vancouver: 14 tips & bezienswaardigheden

Cabot Trail

Last but not least; de Cabot Trail. Dit is zeker de mooiste roadtrip van Oost-Canada, als je het ons vraagt. Deze route in Nova Scotia is 298 kilometer lang en neemt je mee langs de kustlijn van Cape Breton Island. Ruige kust, steile kliffen, glooiende heuvels, helderblauw water, verborgen watervallen en dichte bossen vormen het decor van deze route. Een goed startpunt is de plaats Baddeck. Je kunt de weg hier beide kanten op rijden, je rijdt een rondje en komt hier dus weer terug. Tip: rijdt de route tegen de klok in, dan heb je de mooiste uitzichten op de verschillende uitkijkpunten én maak je de mooiste foto’s. Bij Baddeck kan je ook beginnen (of eindigen) met een hike naar de indrukwekkende Uisge Bàn waterval.

Het hoogtepunt is het Cape Breton Highlands National Park. De wildernis van deze betoverende plek is de thuisbasis van elanden, zwarte beren en Amerikaanse zeearenden. Door het park lopen maar liefst 26 hiking trails, waarvan de Skyline Trail de bekendste is. Welke hike je ook kiest, je wordt getrakteerd op vele uitkijkpunten en panoramische vergezichten. Na het wandelen toe aan een frisse duik? Sluit dan af met een bezoek aan de stranden van Black Brook Beach of Cove Beach.

Vanaf de kliffen op het noordelijke gedeelte van de route heb je de mogelijkheid om walvissen te spotten! Je kunt ze soms terwijl je rijdt al zien, maar beter is het om hiervoor even te stoppen, bijvoorbeeld bij het uitzichtpunt bij Lakies Head of bij Pleasant Bay. Naast alle indrukwekkende natuur die je op de route tegenkomt, staat Cape Breton Island ook bekend om de vele heerlijke lokale specialiteiten. Stop dus zeker ook bij een van de vele restaurantjes voor kreeft, chowder en andere verse visgerechten.

Zin gekregen om een van deze autoroutes in Canada te verkennen?

Een trip naar Canada is zo gepland, je kan natuurlijk alles zelf regelen, maar er zijn ook reisorganisaties als Tenzing Travel die een hele mooie trip voor je kunnen plannen. Zij nemen dan alles voor je uit handen. Als je wat reisroutes van hun wilt checken, kijk dan eens naar deze autorondreizen waarbij je stukken van de mooiste autoroutes zelf kan verkennen:

→ Bekijk hier al onze Canada artikelen