Redenen om een keer naar Edmonton te gaan

10 redenen om een keer naar Edmonton in Canada te gaan!

Wie aan Canada denkt, denkt al gauw aan de overweldigende natuur of steden als Toronto, Vancouver of Montreal. Maar… Niet zo snel schiet de naam Edmonton, de vijfde grote stad van Canada, te binnen. Zonde, want in Edmonton is echt genoeg tofs te vinden! Edmonton is bijvoorbeeld een echte festival stad, gedurende het hele jaar zijn er allerlei soorten festiviteiten te vinden, maar ook wordt de stad omringd door sensationele natuur en zijn er in de stad zelf genoeg hotspots te vinden. Benieuwd wat alle 10 de redenen zijn om een keer naar Edmonton te gaan? Je vindt ze hieronder:

10 x Waarom jij een keer naar Edmonton moet gaan!

El Cortez restaurants edmonton

1. De overdosis aan goede restaurants

Je kon het al zien in dit lijstje met 7 gave hotspots in Edmonton, deze stad is gevuld met eindeloos veel goede restaurants. Of je nu op zoek bent naar de meest goddelijke pasta of juist zin hebt in cocktails en taco’s, in Edmonton lijk je voor ieder wel wat wils te vinden. Mijn favoriet was zeker Uccellino, maar ook de Long Table Dinner van Chef Brad Smoliak in het Elk Island National Park was waanzinnig.

En het ehm… bijzondere ‘Poutine’ dat typisch eten is uit Edmonton

Wat ik minder lekker vond? Helaas was dat toch de Poutine, een typische snack uit Edmonton… Het bestaat uit patatjes die zijn overgoten met saus/jus. Het gevolg? Een bakje gevuld met zompige frieten… Maak je mij toch iets minder gelukkig mee! Wil je het toch proberen? Vraag dan op het festival-terrein of je misschien een frietje mag proeven, grote kans dat een vriendelijke Canadees je wel een hapje gunt!

Fringe Festival Edmonton Backstage theatre

2. Festival stad

Zomer of winter, in Edmonton zijn altijd wel festivals te vinden. In de week dat wij er waren was natuurlijk het Fringe Festival, maar ook gingen we even naar het Blues Festival en hetzelfde weekend werd ook het Edmonton Dragon Boat Festival georganiseerd. Zelfs in de winter gaan dit soort festiviteiten volop door. Zo is er ook het Ice on Whyte festival waarbij waanzinnige ijs-sculpturen worden gemaakt, maar ook kastelen en glijbanen van ijs worden gebouwd. Als je naar Edmonton gaat, weer of geen weer, moet je dus echt even hun festival-agenda checken want grote kans dat er iets tofs wordt georganiseerd! Oh en ook fijn: Niet eens alle festivals zijn betaald, dus naar sommige dingen kun je gewoon gratis toe. Ideaal voor budget-reizigers!

Edmonton winkelen stockroom

3. Shopwalhalla: Een van de grootste malls ter wereld vind je in Edmonton

Er staat een gigantisch piratenschip in, er is een pretpark met verschillende achtbanen, je vindt er honderden winkels, er is een overdosis aan restaurants, er zijn duizenden parkeerplekken, je kan er naar een zwemparadijs en mocht je er na een dag echt niet weg willen, zijn er ook hotels te vinden. We hebben het over West Edmonton Mall (afgekort ook wel WEM genoemd), het grootste winkelcentrum in Noord-Amerika. Ooit was deze mall zelfs de grootste ter wereld, maar daar bracht een winkelcentrum in Dubai in 2004 verandering in. Hier kun je met gemak een hele dag doorbrengen, ideaal als het regent maar ook fijn als je gewoon zin hebt in een goede shopsessie of wat simpel vermaak.

Liever winkelen bij kleinere concept stores? Ga naar de wijk Old Strathcona

Toch zorgt niet alleen West Edmonton Mall er voor dat Edmonton een echt shopwalhalla is. Ook in de wijk Old Strathcona, in de buurt van Whyte Avenue, vind je allerlei leuke en kleinere winkeltjes. Zo vind je er The Bamboo met haar kleurige etalages, maar ook het hippe Workhall, Lucid Lifestyle waar vooral lokale designers hun items verkopen en Stockroom.

Noorderlicht

4. Noorderlicht

Ik heb het niet gezien tijdens onze reis naar Edmonton, maar een van mijn reisgenoten wel: Het Noorderlicht! Licht gekleurde groene lichtbanen danste in het midden van de nacht sierlijk boven het centrum van de stad en vooral door een camera waren deze goed te zien. Toch is de zomer niet per se een gunstige tijd om het Noorderlicht te zien. Vooral in de winter kun je dit bijzondere natuurverschijnsel goed waarnemen in Edmonton. Trek bij voorkeur wel wat verder de natuur in als je op jacht gaat naar het Noorderlicht, ver van het stadslicht, want hoe donkerder het is hoe groter de kans dat je groene banen zwierig door de lucht zult zien bewegen. Installeer je met een dekentje op de grond, neem wat warme chocolademelk mee en staar vervolgens naar die gigantische sterrenhemel hopend op een groene (of roze) lichtbaan.

Check het Noorderlicht-weerbericht als je naar Edmonton gaat

Ben je benieuwd of er kans is om het Noorderlicht te zien tijdens jouw tripje naar Edmonton? Dan kun je de “Aurora Watch” checken, het is een website waarop een soort weersverwachting is te vinden die voorspelt of er veel Noorderlicht is te zien. Meer lezen over het Noorderlicht? Hier lees je hoe ik bovenstaade foto maakte van het Noorderlicht in Noorwegen.

Edmonton elk island national park

5. Buffels spotten en kayakken in Elk Island National Park

Ook wij zijn op zoek gegaan naar Buffels in Elk Island National Park en terwijl de kans heel groot is dat je ze ziet, hadden wij helaas niet zo’n geluk. Toch is Elk Island National Park ook zonder buffels onwijs tof om te bezoeken. Je kan er eindeloos met een kayak varen over een van de meren, er zijn toffe routes die je wandelend of per mountainbike af kunt leggen en als je geluk hebt, weet je ook een stoel te reserveren bij het etentje van Chef Brad Smoliak dat hij elke maand organiseert in dit natuurpark. Oh en vergeet trouwens ook de zonsondergang niet te bekijken als je in Elk Island National Park bent, die is onvergetelijk zoals je bovenstaande foto ook kunt zien.

Duchess Bake Shop Edmonton

6. De taartjes van Duchess Bake Shop

Bij het lezen van de naam “Duchess Bake Shop” zit ik alweer watertandend achter mijn laptop. Of je nu de macarons proeft (ze hadden zelfs de smaak zeezout-karamel!), kiest voor de Key Lime Pie of iets spannenders probeert zoals een Rabarber taartje… Alles wat hier wordt gemaakt is pure taart-perfectie. Wat mij betreft mogen de bakkers van deze taartenwinkel zo een filiaal openen in Nederland. Bereid je trouwens wel voor op enige drukte als je hier heen gaat, vooral in het weekend en tijdens de lunch is de kans groot dat alle tafeltjes of brocante banken bezet zijn. Moet je even wachten totdat er meer plek is? Dan is dat op zich geen probleem, je vindt deze bakkerij namelijk op 124 Street en dit is een upcoming straatje waar ook een aantal leuke kleine winkeltjes te vinden zijn.

Edmonton uitzicht

7. Jasper National Park

Op iets minder dan 4 uur rijden van Edmonton vind je het waanzinnig mooie Jasper National Park. Tijdens mijn trip naar Edmonton, zijn we hier helaas niet geweest, maar meer dan eens kreeg ik van andere reizigers of Canadezen de vraag of Jasper ook in onze planning zat. Nadat zoveel mensen me vroegen of ik hier ook heen ging, besloot ik op instagram en google wat meer te bekijken van dit natuurpark en het enige dat je vindt zijn foto’s van overweldigend mooie natuur. Denk aan gigantische bergen waarvan een weerspiegeling is te zien in kraakhelder water, maar ook denderende watervallen en van die eindeloze wegen waar geen begin of eind aan vast lijkt te zitten. Dit natuurpark staat dus nog hoog op mijn bucketlist en vormt voor mij zeker een reden om ooit nog eens terug te gaan naar Edmonton!

Mountainbiken edmonton

8. Mountainbiken langs de Edmonton’s River Valley

Een van de leukste dingen om te doen in Edmonton, vond ik mountainbiken langs de River Valley. Het ene moment fiets je dicht langs de rivier en het andere moment waan je je op grote hoogte als je een van de bruggen oversteekt. Ook kun je onderweg genieten van toffe uitzichtpunten en langs de fietspaden zijn genoeg bankjes of tafels te vinden waar je kunt uitrusten of picknicken.

Helicopter tour edmonton

9. Bekijk de skyline van Edmonton vanuit een Helicopter

Als je Edmonton eenmaal per kayak, lopend, vanuit de auto en vanaf een mountainbike hebt bekeken, blijft er ongeveer één ding over: Edmonton vanuit de lucht zien! Op onze laatste dagen gingen we met een helicopter de lucht in en bekeken we de skyline en river valley vanaf een hele andere hoek. Een super leuke afsluiter van een weekje Edmonton, want wanneer je in de helicopter zit kun je allerlei plekjes spotten waar je zelf al eerder bent geweest. Denk bijvoorbeeld aan de piramides die samen het Muttart Conservatory vormen of het Hotel Macdonald met haar luxe terras.

Edmonton restaurants Brad Smoliak

10. De friendly en funny locals!

Tot slot de laatste reden, maar zeker niet de minst belangrijke: De locals, de Canadezen ofwel de Edmontonians zoals ze zichzelf graag noemen… De mensen die in Edmonton wonen maken je trip echt helemaal compleet. Als we even mogen generaliseren, dan kunnen we stellen dat ze mega vriendelijk zijn, altijd in voor een praatje, spontaan (ik heb niet vaker zomaar een high-five gekregen in een stad) en super grappig. Benieuwd naar een typisch Canadese opmerking? Je zal al snel merken dat “Eh?” een graag uitgesproken stopwoordje is! “This is true Eh?”

Meer zien van Edmonton? Bekijk onderstaande filmpje!


→ Bekijk hier al onze artikelen over Canada