wat te doen in vancouver Amazing laughter_

14 x Wat te doen in Vancouver: Van hippe hotspots tot de tofste bezienswaardigheden

Denk je aan Vancouver dan denk je al gauw aan de wereldwijd bekende Suspension Bridge of aan een skyline met daarvoor een uitgestrekte rivier met op de achtergrond een bergachtig landschap. Vancouver is de grootste stad van West-Canada en vind je in de staat Brits-Columbia. Voor velen is deze stad het beginpunt (of einde) van een roadtrip door het westen, maar eigenlijk moet je niet al te snel uit de stad wegcrossen, je kan je hier namelijk met gemak meerdere dagen vermaken. Benieuwd wat te doen in Vancouver in 1, 2 of meer dagen? Je vindt hieronder onze 14 favoriete to do’s, hotspots en bezienswaardigheden! En het leuke is, dat je die allemaal het beste per huurfiets kunt bezoeken!

14 x Wat te doen in Vancouver

→ Hotel tip Vancouver: Skwachays Hotel

Wat te doen in Vancouver fietsen

1. Huur een fiets en begin je rit bij Stanley Park & de Totem Palen bij Brockton Point

Ons bezoek aan Vancouver begint na een nachtje in het Skwachays Hotel met het huren van twee fietsen bij Spokes Bicycle Rentals dat aan de rand van Stanley Park is te vinden. We kiezen beiden voor een city bike want die heeft veel versnellingen en is perfect als je ook vanuit Downtown via Stanley Park en de Lions gate Bridge naar de Capilano Suspension Bridge wilt fietsen. Dat is best een pittige klim omhoog, die je liever niet met een Beach Cruiser maakt. De city bikes kun je 6 uur lang huren voor ongeveer 22 dollar (inclusief helm en slot) of je kan er voor kiezen om per uur te betalen als je niet de hele dag op pad verwacht te zijn. Betalen doe je trouwens achteraf, dus je kan onderweg al rijdend bedenken wat je plan is.

Totempalen bij Brockton Point

Doordat de fietverhuurder Spokes Bicycle Rentals aan Stanely Park ligt, is het logisch om je fietstocht hier te beginnen. Fiets als eerst over de Vancouver Seawall en vergeet ondertussen niet van het uitzicht op de skyline te genieten. Stop vervolgens bij de mooie Totem Poles bij Brockton Point. Er zijn in totaal 9 totempalen te zien die allemaal een historisch verhaal vertellen. Wat mij meteen op viel was dat de totempalen er redelijk nieuw uitzien en later bleek dat de originele totem palen ook niet meer hier staan maar in musea zijn te vinden. De huidige totempalen in Stanely Park zijn dus replica’s van de originele die ooit in 1920 werden geplaatst.

Op zoek naar de Suspension Bridge

Na ons bezoek aan de kleurige totempalen vervolgen we onze fietstocht naar de Lions Gate Bridge. Het is even zoeken wat de juiste weg is, maar door de meest stijle weg omhoog te kiezen komen we vanzelf aan bij het begin van de brug. Aan weerszijde van de brug zijn fietspaden te vinden en wij fietsen via de rechterzijde naar de overkant terwijl het water wild onder ons doorstroomt en de auto’s flink voorbij razen. Eenmaal aan de overkant begint de zoektocht naar Capilano Road en de Capilano Suspension Bridge. Canadezen plaatsen gelukkig genoeg bordjes langs de weg en met een beetje richtingsgevoel weten we de juiste kant op te gaan.

Toffe fietsroute om te doen in Vancouver

Hoe onze hele fietstocht door de stad eruit zag? Hier vind je een korte samenvatting van onze route: Start bij Stanley Park en de Totem Palen. Ga vervolgens de Lions Gate Bridge over richting de Capilano Suspension Bridge. We deden een koffietje bij Londsdale Quay Market en gingen daarna met de ferry vanaf Londsdale naar Waterfront. Vervolgens fietsten we door naar de Vancouver Lookout en bezochten we het Vancouver Art Museum. Daar kun je ook goed shoppen bij Burrard Street en Robson Street. Onze fietstocht vervolgde zich naar de grote zilveren bol bij Science World, we reden door Granville en uiteindelijk gingen we naar het strand bij Beach Avenue en English Bay. Uiteindelijk gingen we via Denman Street terug naar Spokes Bicycle Rentals.

Wat te doen in Vancouver Suspension Bridge-2 Wat te doen in Vancouver Suspension Bridge

2. Trotseer de Capilano Suspension Bridge

Je zou niet de eerste zijn die niet over de wiebelige Suspension Bridge durft te lopen. Deze hangbrug hangt op 70 meter hoogte boven een kloof waar een kolkende rivier in stroomt. De lengte van de brug is ook niet niks, met een lengte van zo’n 140 meter loop je er namelijk niet binnen enkele tellen overheen. De brug is al open sinds 1889, maar er komen nog steeds veel reizigers en locals in grote getale op deze bijzondere brug af. De hangbrug is overigens niet de enige attractie in het park. Er is ook een Cliff Walk te vinden waarbij een zwevend pad is aangelegd direct langs de bergwand en er is een TreeTop Adventure Route waarbij hangbruggen je hoog in de bomen een parcours laten afleggen. Wij vonden het leuk om naar de Suspension Bridge en de rest van het park te gaan, maar of het de 42,95 dollar echt waard is ligt echt aan wat voor type reiziger je bent. Het maken van een hike bij Joffre Lakes is bijvoorbeeld gratis en stukken avontuurlijker. Weeg dit dus even goed voor jezelf af. Het kan bovendien ook erg druk zijn bij de Suspension Bridge, waardoor de wachtrijen een beetje een Disney-gehalte kunnen hebben. Je vindt de Capilano Suspension Bridge iets buiten het centrum van Vancouver, je kan er komen met de fiets of het openbaar vervoer.

3. Lunchen bij Lonsdale Quay Market

Als je met de fiets naar de Capilano Suspension Brigde bent geweest is de Londsdale Quay Market een perfect vervolg. Zodra je keihard de Capilano Road naar beneden bent gereden sla je niet rechtsaf naar de Lions Gate Bridge, maar juist linksaf. Na ongeveer 10 minuten fietsen (over een vlakke weg, wees gerust, je hoeft hier geen bergen meer op) kom je aan bij Londsdale Quay direct aan de Vancouver Harbour.

Je vindt bij Londsdale Quay een overdekte markt en een handjevol restaurantjes direct aan het water, waardoor het de perfecte plek is om te lunchen of een koffietje te doen. In de overdekte markt kun je allerlei lokale producten kopen, aanschuiven bij een restaurantje of scoor een lekkere koffie bij Bean Around the World. Op het terras of bij een van de bankjes aan de kade kun je vervolgens even lekker relaxen en bijkomen van die pittige fietstocht naar de Suspension Bridge.

4. Tochtje met een ferry: Londsdale Quay Market ↔ Waterfront in Downtown Vancouver

Je kan met de fiets de ferry pakken naar het Waterfront Center in Vancouver Downtown, de ferry kost niet meer dan een paar dollar en voor je fiets hoef je niet extra te betalen. Oh en als je geen fiets hebt gehuurd, is de ferry ook een makkelijke manier om naar de Londsdale Quay Market te gaan en weer terug. Bovendien heb je op deze manier ook een leuk tochtje over het water, het is toch even anders om Vancouver vanuit dit oogpunt te zien.

Wat te doen in Vancouver lookout

5. Bekijk Vancouver vanaf grote hoogte vanaf de Vancouver Lookout

De stad is mooi vanaf de fiets, indrukwekkend vanaf de boot, maar overweldigend vanaf grote hoogte. De beste plek om Vancouver vanaf grote hoogte te bewonderen is vanaf de Vancouver Lookout. Alleen de lift is al een tof tochtje omhoog, omdat de liften zich aan de buitenkant van het gebouw bevinden. Binnen enkele tellen zoef je vanaf de benedenverdieping naar de allerhoogste. Eenmaal in de toren vind je een kaart waarop je kunt zien waar alle gebouwen en highlights van de stad zich bevinden.

wat te doen in vancouver hotspots_wat te doen in vancouver hotspots_-2

6. Hapje eten bij hippe hotspots: vegetarisch restaurant MeeT of het Mexicaanse restaurant Tacofino

Natuurlijk vind je ook in Vancouver een handvol hippe hotspots. Onze favoriete plekken om een hapje te eten bevinden zich beide in Gastown. Het ene restaurant heet MeeT en vind je bij Water Street op nummer 12. De naam doet je vermoeden dat je hier heerlijke vleesgerechten kunt eten, maar niets is minder waar. Elk gerecht is hier namelijk vegetarisch. Je vindt er goede salades, heerlijke burgers en verrukkelijke noodle gerechten. Een andere aanrader is Tacofino. Dit is een Mexicaans restaurantje dat je niet ver van MeeT vindt bij W Cordova Street op nummer 15. Je kan hier heerlijke taco’s eten, nacho’s, speciaal biertjes drinken al hebben ze ook goddelijke cocktails. Soms moet je bij deze restaurantjes even in de rij staan, maar het is het wachten echt waard. Een andere aanrader is trouwens Protein House bij Manitoba Street, hier kun je heerlijke Acai Bowls eten. Liever zin in iets minder gezonds en sterkers? Aan de overkant van Protein House zit Craft Beer Market waar je een overvloed aan biertjes kan drinken. Tap & Barrel ligt nog iets dichterbij het water en is ook een leuke plek om een hapje en drankje te doen.

7. Overnacht bij het Aboriginal Hotel Skwachays om de hoek van Gastown

Een mooie plek om te overnachten is het het Aboriginal Hotel Skwachays. Het is mooi in de zin van dat het een tof ingericht hotel is, maar ook mooi omdat het een social enterprise is. Samen met de Urban Aboriginal Fair Trade Gallery die op de beneden verdieping van het hotel te vinden is, vormt het Skwachays een sociale onderneming. Het hotel en de gallery zorgen er namelijk voor dat er woningen zijn voor aboriginals en wanneer je hier kunst koopt zorg je dat aboriginal artiesten eerlijk betaald worden. Het hotel is dus echt een plek met een verhaal en heeft bijvoorbeeld ook haar naam gekregen tijdens een ceremonie die werd geleid door Chief Ian Campbell.

Naast dat Skwachays een sociale onderneming is, vonden wij de inrichting van het hotel ook erg tof. Bovenop het hotel zijn twee gigantische totem palen te vinden, de hotelkamers zijn versierd met hele toffe indianen muurschilderingen en de ontbijtruimte beneden is ook knus ingericht. Daarnaast ligt het hotel dichtbij de hippe wijk Gastown. Als je ‘s avonds leuk uit eten wilt is dat ideaal want je loopt met gemak terug naar je hotel. Kanttekening is wel dat in het blok van Skwachays zo nu en dan wat ongure types zitten, dit is mede te wijten aan de sociale voorzieningen in Canada die simpelweg niet zo goed zijn als in Nederland. Onze receptionist verzekerde ons er echter van dat er nooit iets vervelends is gebeurd met hun gasten en dat je er gewoon rustig kunt rondlopen.

wat te doen in vancouver Gastown_

8. Flaneren door Gastown & op zoek naar dé Stoomklok

De stoomklok van Gastown is echt een ding. Als je iemand vraagt in Vancouver waar je naartoe moet, is dit zeker één van de bezienswaardigheden die genoemd worden. Een knap staaltje technologie is het zeker, maar of je er uren naar wilt kijken… nee dat ook weer niet. Toch is het zeker leuk om hier in Gastown even naar op zoek te gaan. Deze stoomklok is gemaakt door de Canadese klokkenmaker Raymon Saunders en ondanks dat de klok enorm antiek oogt, stamt hij pas uit 1977.

Naast de welbekende stoomklok vind je in Gastown veel leuke eettentjes. Denk aan het eerder genoemde MeeT of Tacofino. Verder zijn de bouwwerken hier ook een lust om naar te kijken. Donkerrode bouwwerken van een aantal etages hoog decoreren de straten, maar vergeet ook zeker niet naar het pleintje te lopen waar je Hotel Europe vindt. Dit gele gebouw lijkt enorm smal van de voorkant en is uniek in vergelijking met de rest van de gebouwen. Wat het verschil is met deze wijk, is dat het heel erg is ingericht als wandelgebied in tegenstelling tot de rest van Vancouver dat erg Amerikaans en groots aandoet. Wij vonden Gastown een van de leukste wijken om te zijn, dus sla dit zeker niet over tijdens jouw bezoek.

wat te doen in vancouver Chinatown_

9. Rondje Chinatown en “Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden”

De wijk Chinatown is een van de grootste Chinatowns van Noord-Amerika. Sowieso zie je in de stad veel Aziatische Canadezen en het grote Chinatown heeft daar wellicht mee te maken. Als we Wikipedia mogen geloven wordt Vancouver door de grote hoeveelheid Chinezen uit Hongkong zelfs wel eens Hongcouver genoemd. Een van de mooiste stukjes van Chinatown is de Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden. Hier waan je je echt in een oceaan van rust en elk hoekje van de tuin biedt je weer een bijzonder uitzicht. Ook de China Gate, ook bekend als de Millennium Gate, is een plek die je gezien wilt hebben in Chinatown. Toevallig ligt het Aboriginal Hotel Skwachays in dezelfde straat als deze boog, dus vanuit hier loop je zo het hart van Chinatown in. Dat je in Chinatown rondloopt herken je ook aan de overdosis Aziatische winkeltjes in de straten.

10. Cultuursnuiven bij de Vancouver Art Gallery

Ga je graag naar musea en wil je het mooiste museum van Vancouver bezoeken, dan is de Vancouver Art Gallery zeker een aanrader. Dit ligt in het drukke centrum van de stad en bevindt zich in een prachtig statig pand dat door haar vijf zuilen aan de voorzijde Grieks aandoet. De entree is meteen al indrukwekkend met haar koepel en ronde trap, maar kijk ook even naar de versierde wanden en prachtige mozaiek vloeren. Toen wij er waren was er een bijzondere tentoonstelling van Monet en op de bovenste verdiepingen waren diverse fototentoonstellingen te bekijken. De exposities variëren nogal, dus check voordat je gaat even wat op dat moment tentoongesteld is. Geen zin om te betalen voor een entree ticket, dan moet je zeker op straat je ogen op houden, in heel de stad zijn onwijs veel toffe plekken met streetart te vinden.

11. Shoppen in Vancouver

Winkelen kun je hier ook als de beste. Er zijn veel bekende winkels te vinden, zoals bijvoorbeeld Victoria Secret, MAC, Zara, Steve Madden en Levi’s. Deze grotere winkels vind je allemaal in de buurt van het Vancouver Art Gallery en in Burrard Street of Robson Street. Boutiekjes en concept stores zijn er in Vancouver ook genoeg. Denk aan Oak and Fort, dit zit in Gastown of aan de winkel M0851. Hey Jude is ook een aanrader. Even zin in een pauze en ben je in Gastown? Doe dan een koffietje bij het Prado Cafe of drink een smoothie bij Nectar Juicery.

12.Grouse Mountain voor het mooiste uitzicht op Vancouver

Ben je het stadse leven even beu, dan is het ook aan te raden om een (mid)dag naar Grouse Mountain te gaan. Je kan je hier een paar uur vermaken met het mooie uitzicht over de stad of je kan er een hele dag van maken en diverse hikes maken. Wij gingen met de Super Skyride lift naar de top van Grouse Mountain, maar onder locals is het stukken populairder om The Grouse Grind te lopen. Hierbij klim je naar de top, in plaats van dat je met de lift gaat. Deze wandeling wordt ook wel “Mother Nature’s Stairmaster” genoemd omdat het zo’n stijle trap is en je in korte tijd flink stijgt. Al met al doe je over deze wandeling al gauw 90 minuten, al is dat natuurlijk afhankelijk van hoe fit je bent. Eenmaal boven kun je een drankje doen in het restaurant met uitzicht, maar er worden ook Lumberjack shows gegeven en er is een dierenopvang.

wat te doen in vancouver English Baywat te doen in vancouver Amazing laughter_

13. Lachen bij de toffe beelden bij English Bay: A-maze-ing Laughter

Dit beeldenpark mag je eigenlijk echt niet missen als je in Vancouver bent. Zodra je de grappige beelden die de collectie “A-maze-ing Laughter” vormen ziet, tovert dat meteen een lach op je gezicht. Er zijn door kunstenaar Yue Minjun een groep gigantische bronzen beelden gemaakt van allerlei gek en blij kijkende mannetjes. In totaal kun je veertien mannetjes tellen die allemaal zo’n 3 meter hoog zijn. Het is een hilarisch gezicht om te zien en helemaal als je andere mensen de beelden na ziet doen voor een foto. Kunstenaar Yue Minjun maakten deze beelden op basis van hoe hij hysterisch gelach ziet of ervaart, in een van de bankjes naast alle beelden is ook de volgende zin gegraveerd “May this sculpture inspire laughter playfulness and joy in all who experience it”. Je vindt deze beelden in Morton Park in English Bay, eigenlijk direct naast het strand.

14. Doen in Vancouver als het lekker weer is: Naar het strand bij Beach Avenue!

Is het lekker weer, dan kan een dagje strand eigenlijk ook niet ontbreken. Bij Vancouver denk je misschien niet meteen aan een levendig strandleven, maar hier wordt op zonnige dagen echt volop op het strand gechillt. Je kan op verschillende plekken SUP’s huren als je wat actievers wilt doen, maar hardlopen of beach volleyballen wordt ook volop gedaan. Leuke stranden vind je onder andere bij Beach Avenue.

Praktische tips voor als je naar Vancouver gaat

Wil je naar Vancouver op reis, dan kun je vanuit Nederland gemakkelijk met Air Transat naar Vancouver vliegen. De gemiddelde vliegtijd is ongeveer 10 uur en retourtickets kun je al vinden voor 544 euro. Zoals eerder gezegd sliepen wij in Vancouver in het Skwachays Hotel dichtbij Gastown, een fijne en centrale plek om te overnachten. Pinnen kun je in Canada vrijwel overal, een creditcard kan overigens naast je gewone pinpas wel handig zijn. Toen we naar Vancouver gingen, hebben we eerst op het vliegveld een auto gehuurd en gezorgd dat we deze weer konden inleveren op het vliegveld bij Calgary.

Benieuwd naar wat we na Vancouver gedaan hebben? Check deze video

→ Bekijk hier al onze artikelen over Canada