Tikal in Guatemala

Tikal in Guatemala: Alles dat je wilt weten!

Ah Guatemala. Het land dat bekend staat om zijn ongerepte natuur, tropische stranden maar guess what ook zeker de Maya cultuur. En zeg je Guatemala, dan zeg je Tikal. Tenminste: dat zouden we aanraden om te doen. Jezelf laten onderdompelen in die Maya cultuur kan op geen enkele plek beter dan hier.

Op pad tussen de rustige maya ruïnes in Tikal

Midden in de tropische jungle vind je Tikal: daar waar tientallen Maya tempels en ruïnes samen komen. De plek waar in de hoogtijdagen, houd je vast, 100.000 mensen woonden. Het goede nieuws als je naar Tikal in Guatemala gaat? Waar je op sommige plekken in de wereld waar Maya tempels te bewonderen zijn struikelt over de hoeveelheid toeristen, is dat bij Tikal zeker (nog?) niet het geval. Het is hier zowaar rustig, uitgestrekt en bij momenten stil. Zalig en een unicum. Beeld je in: een weergaloze zonsopkomt of zonsondergang (of: en, en!) & geluiden van allerlei wilde dieren om je heen (we roepen: poema’s, slangen, apen!) terwijl je op een tempel zit. Turend over die uitgestrekte jungle. Zowel de natuurliefhebber als ook de avonturier zit hier helemaal goed. Dus hup, op naar Tikal! En: schrijf die tips mee.

Tikal in Guatemala

→ Hotel tip in de buurt van Tikal: Hotel Tikal Inn
→ Handig: Vind hier binnenlandse vluchten in Guatemala

zonsopkomst tikal tikal tempels apen tikal guatemala jungle in tikal tikal tempel guatemala

Zo kom je in Tikal in Guatemala

Wie naar Guatemala gaat, vliegt waarschijnlijk op Guatemala-stad. Een nacht hier vertoeven zou kunnen, maar direct doorreizen zou ons advies zijn. Het is er niet geheel veilig en er zijn zoveel – naar ons bescheiden mening – mooiere plekken te ontdekken in Guatemala. Zonde om hier dan in deze grote te blijven hangen! Hop dus door op een vliegtuig of bus. De afstand tussen Guatemala-stad en Tikal is ongeveer 535 kilometer. Klinkt niet zo ver maar hé, het is geen vlak Nederland dus de tocht duurt in totaal met de bus ongeveer 9.5 uur. Een aanrader is de nachtbus – bijvoorbeeld te boeken via Maya de Oro – die dagelijks om 21.00 uur vertrekt. Hierdoor kom je ’s ochtends, uiteraard fris en fruitig, rond 10.00 uur aan via Flores in Tikal. En dat voor het bedrag van 92 dollar per persoon. Beste een goede deal, vonden we zo. Er gaan ook vluchten van Guatemala-stad naar Tikal, reken dan op één uur vliegen en ongeveer 265 dollar per persoon. Je kan zelf een vlucht boeken naar Tikal, maar je kunt ook een complete Tikal tour boeken vanaf Guatemala Stad.

→ Tip: Vind hier binnenlandse vluchten in Guatemala
→ Je kan ook hier een complete tour naar Tikal boeken, vanaf Flores of vanaf Guatemala Stad

Boek een hotel bij Tikal (mét zwembad)

De beste tip die we je kunnen geven als je eenmaal bij Tikal bent? Boek een nacht – of twee, dat is voldoende – ín Tikal. Wij verbleven in Hotel Tikal Inn. Voor het bedrag van ongeveer 54 euro voor twee personen per nacht (met ontbijt tel je er 14 euro per bovenop) krijg je een prima basic hotel met een zwembad. En dat laatste is, trust us, de hemel op aarde als je midden in een tropische jungle zit. Af en toe een verkoelende duik kunnen nemen is zeer welkom als de gemiddelde temperatuur het hele jaar door rond de 30 graden is. Vanaf je ligbed bij het zwembad hoor je niets anders dan junglegeluiden zoals een kolibrie met zijn bekende ‘hum-toontje’ en zie je met regelmaat een aap voorbij slingeren. Worth it dus. Tel daarbij op dat het personeel vriendelijk is, je hier ook prima kan avondeten (handig midden in jungle, heus) én deze plek je de mogelijkheid biedt – door de sublieme ligging – om bijvoorbeeld om 06.00 uur ’s ochtends de (oké wat verlate) sunrise mee te pikken. Voordat de andere toeristen het park in komen. Ha! Dan heb je mazzel en weet je dat je op een goede plek zit.

Tikal hotel zwembadTikal in Guatemala tempel tikal wandeling

In de ochtend of einde middag naar Tikal

Om 06.00 uur het park in gaan is echt een aanrader. Het park is tot 18.00 uur geopend. Zelfs kozen we ervoor om vroeg te gaan – de jungle is werkelijk adembenemend mooi in het vroege ochtendlicht – en dan op tijd bij het zwembad te ploffen. Voordat de, hoewel het meevalt, andere toeristen komen maar zeker voordat het te heet wordt. Bloody hot, zeg maar.  Met name door de hoge luchtvochtigheid is de gevoelstemperatuur hoog.

De mooiste plek om de zonsopkomst te zien

Wij liepen om 06.00 uur rechtstreeks naar de tempel Mundo Perdido omdat we via via hoorden dat je vanuit hier het beste uitzicht hebt over het park als de zon door de jungle heen piept én het is er niet zo druk als bij tempel V. Wat wij zagen was echter één groot wolkendek. En dat blijkt vrij vaak voor te komen. Maar ach: het blijft magisch om als één van de enige aanwezig te zijn in een plek waar zoveel geschiedenis zich heeft afgespeeld, al eeuwen lang. De realisatie dat pas 30% van de stad tot nu toe is uitgegraven en de rest verscholen ligt onder de jungle, brengt iets mysterieus met zich mee. De jungle ontwaakt daarnaast langzaam in de ochtend, de geluiden komen tot leven en dat mogen meemaken voelt al als één groot cadeau. Wie heeft het dan nog over dat wolkendek.

Tikal tips Tikal in Guatemala kaart Tikal in Guatemala

Hoe duur is een ticket voor Tikal?

Wij kochten een dagkaart (cash only hier) voor omgerekend ongeveer 18 euro per persoon en omdat we in het park verbleven, kochten we geen aparte sunrise ticket.  Dit laatste kost, boven op de entreeprijs, nog eens ongeveer 16 euro.

→ Tip: Als je bij dit hotel in Tikal logeert, dan kun je vanaf daar heel makkelijk vroeg in de ochtend rond zonsopgang naar Tikal toe!

Alleen of met een gids Tikal verkennen?

Via bijvoorbeeld je hotel (Hotel Tikal Inn) kun je heel makkelijk een tour boeken, maar heel eerlijk? We vonden het goed te doen op eigen houtje! Je krijgt namelijk een map bij het entreeticket waardoor je enigszins zelf makkelijk door Tikal kan navigeren.

Nog een paar handige tips

Tot slot nog een paar handige tips voor als je ook naar Tikal in Guatemala gaat:

  • Zorg voor genoeg water. Zoals we al zeiden: het is warm in Tikal. Heel warm. Beeld je daarnaast in dat je best wel wat moet klauteren en klimmen – zeker als je, net als ons, voor dat beste uitzicht wil gaan – dus je gaat gegarandeerd dorst krijgen. Je kunt niet tot nauwelijks eten of drinken (soms staat er één klein kraampje, hebben we begrepen) in het park kopen dus we raden ook zeker aan om wat snacks mee te nemen.
  • Neem een zaklamp mee! Dit waren wij vergeten maar is met de zonsopgang of zonsondergang toch wel heel handig, in een pikkedonkere jungle met allerlei slingerende- en kronkelige paden.
  • Bij binnenkomst moet je je registreren en dit gaat middels je paspoort, dus breng dit ook mee.
  • Uiteraard je camera want oh wat is het hier prachtig!
  • Liever niet te veel zelf regelen? Je kan ook hier een complete tour naar Tikal boeken, dit kan vanaf Flores of vanaf Guatemala Stad. Alles wordt dan voor je geregeld!

Until we meet again Guatemala, want we zijn nog lange niet nog lange niet uitgereisd in dit prachtige en veelzijdige land. En mocht je gaan, zet dan dus zeker Tikal op je wishlist. Wat ons betreft écht een niet te missen hoogtepunt van Guatemala.

→ Meer lezen over Tikal? Lees ook: Tikal, 5 tips voor je bezoek aan dé highlight van Guatemala

→ Bekijk hier al onze Guatemala artikelen