el zotz el mirador guatemala
Chris König

Mysterieuze Maya complexen in Guatemala: El Zotz & El Mirador

Terwijl ik half uit de auto werd geslingerd door de gigantische obstakels waar onze 4×4 overheen denderde, viel het me op dat de helft van de vloer ook nog eens ontbrak. Waarschijnlijk een goede ventilatie voor de oververhitte motor die harder dan mogelijk aan het ploeteren was op een turbo toerental. De ruiten waren tot op de millimeter bedekt met een dikke laag modder, zodat je alleen nog maar de route kon zien wanneer je uit het raam hing. Echter, wanneer je hoofd te ver buitenboord hing, werd er hard vanuit de laadruimte geroepen dat je moest oppassen voor de giftige planten die over de weg heen hingen en voor brandwonden kunnen zorgen. Gaf het vertrouwen dat we onze eindbestemming gingen halen? Absoluut niet. Waren we begonnen aan een heel gaaf avontuur midden in de jungle van Guatemala? Zeer zeker wel!

El Zotz Guatemala tocht 4x4

El Zotz guatemala 4x4 auto tocht jungle

Op zoek naar eeuwen oude Maya tempels middenin de jungle van Guatemala

De regio Petén in het noorden van Guatemala kent een grote hoeveelheid Maya complexen, waarvan er waarschijnlijk nog velen onontdekt zijn. Met de oudste tempels die honderden jaren voor Christus zijn gebouwd, is er nog zoveel over de geschiedenis van de Maya’s te ontdekken! Een van de bekendere complexen is bijvoorbeeld Tikal, wat jaren geleden al grotendeels is blootgelegd door archeologen. Een complex zoals El Mirador had op z’n hoogtepunt waarschijnlijk zo’n miljoen inwoners, wat onbegrijpelijk is als je nu diep in de jungle langs de overwoekerde ruïnes loopt. Zo zorgen deze grotendeels van de buitenwereld afgesloten Maya tempels en paleizen voor een interessante en mysterieuze inkijk in de bizarre geschiedenis van Guatemala. We begeven ons diep in de modder, gewapend met een aftandse 4×4, onderweg naar een locatie midden in de jungle in het noorden van Guatemala: El Zotz.

Onderweg naar El Zotz Guatemala

El Zotz

Verborgen in de jungle kwamen we na een waanzinnige tocht aan in de buurt van het El Zotz complex. De grootste tempel draagt de naam El Diablo wat ‘de duivel’ betekent. Het verhaal gaat dat de hellingen van de tempel zo stijl zijn dat ‘duivels’ wel toepasselijk is, maar anderen zeggen dat er jaren geleden een grafrover met de bijnaam El Diablo is gestorven in een instortende tunnel onder de tempel. Dat belooft veel goeds voor een fijne ontspannen kampeernacht! Vanaf het kamp banen we ons gedurende 15 kilometer een weg richting El Diablo en eenmaal op de top van de tempel geeft de jungle nét genoeg ruimte om van een mooi vergezicht over de bossen te genieten.

Onderweg naar El Zotz Guatemala auto Gids onderweg naar El Zotz Guatemala El Zotz Guatemala Sigue El Diablo Onderweg naar El Zotz Guatemala El Zotz jungle guatemala El Zotz maya tempel Guatemala

Kamperen bij El Zotz & vleermuizen kijken

Een kampeerervaring in dit gebied is eigenlijk wel een must, want naast de rijke Maya historie van deze locatie, is er hier iedere avond een bijzonder fenomeen te vinden: El Zotz betekent zoiets als ‘vleermuis’ en dat is dan precies een goede samenvatting van de intense ervaring die je te wachten staat. Iedere avond vlak na zonsondergang gaan de miljoenen(!) vleermuizen tegelijkertijd op jacht en verlaten allemaal op hetzelfde moment de nissen en kieren van een gigantische klif. Na deze ervaring zou ik bijna denken dat tornado’s hun oorsprong bij vleermuizen hebben liggen, want een paar minuten lang bevind je je volledig omgeven door een wervelwind van zwarte vleugels. De rust keert snel terug en dan is het tijd om gezamenlijk de dag af te sluiten op het kamp met wat heerlijke hibiscus sap en een verscheidenheid van nachtelijk wildlife wat voor onze voeten wegvlucht. De klif waar de vleermuizen huishouden is niet alleen een spektakel om in de avond naar te kijken, maar ook in de ochtend biedt de top van de klif een waanzinnige mogelijkheid om de zon over de mistige jungle op te zien komen. Werkelijk een andere wereld.

El Zotz vleermuizen El Zotz guatemala jungle El Zotz kikker guatemala El Zotz jungle omgeving guatemala

El Mirador

Toen de grote tempel van El Mirador werd gebouwd, was dit het hoogste complex van de gehele Maya wereld. Een indrukwekkend bouwwerk, zeker voor die tijd. Tegenwoordig zien we vooral gigantisch veel begroeiing, maar de tempel zelf is nog steeds te beklimmen. Je hebt de mogelijkheid om El Mirador het eindpunt van een vijfdaagse hike te laten zijn, wat natuurlijk een hele mooie tocht oplevert. Wanneer je de tijd hebt, is dit zeker een hele mooie optie die na dagen geploeter voor heel veel voldoening kan zorgen! Tijdens deze huidige reis hadden we de mogelijkheid om El Mirador per helikopter te bezoeken, wat natuurlijk waanzinnige vergezichten en een heel ander perspectief oplevert. Mocht je altijd al eens een helikoptervlucht willen doen? Vanaf het Mundo Maya vliegveld bij Flores zijn er meerdere opties om met de helikopter El Mirador aan te doen.

Hoe komt het dat we nog steeds plekken als El Zotz & El Mirador ontdekken?

Al sinds 1979 is de Amerikaanse archeoloog Richard Hansen bezig met het blootleggen van de talloze gebouwen in dit gebied en het is ontzettend interessant om tijdens een bezoek een inkijkje te krijgen in de archeologische werkzaamheden die tot op de dag van vandaag gaande zijn.

Helikopter El Mirador Guatemala

el mirador helicopter guatemala

Uitzicht omgeving el mirador guatemala

El mirador Guatemala dieren

el mirador guatemala kaart

el mirador guatemala Omgeving

El Mirador Guatemala tempel details

El Mirador Guatemala tempel maya

El Mirador Guatemala jungle uitzicht

Flores

Naast de verborgen historische locaties zijn er ook meer in het oog springende gebieden met een rijke historie. Het stadje Flores is qua ligging en uiterlijk niet te missen, aangezien het een klein eilandje midden op een meer volledig in beslag neemt. De Maya’s hadden hier hun intrek al genomen en was Flores zelfs de hoofdstad van hun rijk, tot de Spanjaarden besloten dat ook dit een typisch koloniaal stadje moest worden. Het resultaat is momenteel een ontzettend kleurrijk en levendig stadje met af en toe de kans op bijzondere archeologische vondsten tijdens bijvoorbeeld het renoveren van het wegdek! Flores wordt gekenmerkt door een prachtige kerk op het hoogste punt van het eilandje en voor een avondje ontspannen ben je in een van de vele leuke eettentjes hier aan het juiste adres. Ook is het mogelijk om een van de vele taxibootjes voor een paar uur te huren om een ronde om het eiland te doen. Vraag de boat driver vooral of hij je naar El Mirador del Rey Canek wilt brengen. Een uitzichtpunt waar je vooral tijdens de zonsondergang geen spijt van gaat krijgen!

flores in guatemala straatjes flores guatemala guatemala flores hagedis Vogeltje flores guatemala op de boot guatemala flores guatemala jungle el mirador el zotz

Wil je ook naar El Mirador en El Zotz in Guatemala?

Wanneer je meer informatie wilt over de mogelijkheden om de verschillende Maya complexen te bezoeken in de jungle van Guatemala, kun je meer informatie opvragen via Martsam Travel of via het toerismebureau van Guatemala, INGUAT. Meer zien van het bezoek aan El Mirador en El Zotz? Kijk dan onderstaande video:

Wil je naar Guatemala?

Handige links:

Vliegtickets naar Guatemala Huur een auto bij Sunny Cars Ho(s)tels in Guatemala Boek je hike naar Acatenango via Martsam Travel

→ Bekijk hier al onze Guatemala artikelen