Lake Atitlan Guatemala

Lake Atitlan: Een legendarisch stukje Guatemala

Een van de mooiste meren in Guatemala (en misschien wel heel Centraal Amerika) is het legendarische Lake Atitlan. Mits het helder weer is… Wij werden namelijk verrast door een dik wolkendek tijdens ons bezoek, waardoor het uitzicht iets minder spectaculair was dan belooft. Ondanks onze iets minder goede ervaring, willen we je toch graag kennis laten maken met het Meer van Atitlan, want wolken of niet, deze plek in Guatemala verdiend hoe dan ook een plekje op jouw reisplanning. En bovendien, weet je maar nooit hoe snel het weer opklaart als jij er bent..!

Lake Atitlan

Lake Atitlan meer van atitlan Guatemala_

Lake Atitlan Guatemala

Ontdek het mooiste meer van Guatemala: Lake Atitlan

Lake Atitlan is een kratermeer dat ligt op ongeveer 1500 meter hoogte in het zuiden van Guatemala. Op een bewolkte dag oogt het meer wat grijs, donkerblauw maar wanneer de zon schijnt kan het helder blauw kleuren. Denk er een spectaculaire zonsondergang bij, een bergachtige achtergrond waartussen je vulkanen kunt spotten en je kan je voorstellen hoe magisch dit meer kan zijn op een mooie dag. Op het meer zelf kun je boottochtjes maken en van dorp naar dorp hoppen, maar ook simpelweg genieten van het uitzicht en de gezellige straatjes is hier eigenlijk al een toffe bezigheid. Doe je liever iets actiefs? Je kan ook een hike maken naar de gelijknamige Volcan de Atitlan of kleinere wandelingen maken rondom het meer.

Keuzestress: Welk van de dorpjes rondom Lake Atitlan zijn het leukst om te bezoeken?

Rondom het meer van Atitlan zijn meer dan 10 dorpjes te vinden. We kunnen dus meer dan goed begrijpen dat het moeilijk is de leukste eruit te pikken, vandaar dat we er 3 voor je uitlichten zodat je hopelijk iets minder keuzestress hebt bij het maken van je planning:

1. Panajachel: Backpackers-dorp

Panajachel, ook wel “Pana” genoemd, is hét backpackers-dorp van Lake Atitlan en het is dan ook een van de drukst bezochte plekken aan het meer. Het is dé plek om andere reizigers tegen te komen en het zal je dan ook niet verbazen dat er een overdosis winkeltjes, restaurants en hostels zijn waar de meeste van zijn gevestigd in de hoofdstraat Calle Santander. Dit is dan ook bij uitstek de plek om een toffe souvenir te scoren. Vanuit Chichicastenango rijd in iets langer dan 1,5 uur naar Panajacehl toe en die korte afstand maakt Panajachel ook zo populair en druk. Ben je in Panajachel vergeet dan ook even niet naar het meer zelf te lopen, in de haven vind je fotogenieke stijgers en er zijn verschillende cafeetjes waar je kunt chillen met uitzicht. Vanuit Panajachel kun je ook gemakkelijk naar een van de andere dorpjes rondom het meer, dit doe je het beste per boot.

2. San Antonio Palopo of Santa Catarina Palopo: Dé plek voor cultuurliefhebbers

Ben je meer op zoek naar cultuur, dan leuke hotspots of feestjes? Dan is San Antonio Palopo of Santa Catarina Palopo de beste keuze voor jou. Beide dorpjes staan bekend om hun klederdracht, mooie uitzichten en in San Antonio vind je twee spierwitte kerken die fel afsteken ten opzichte van de rest van het dorp. Ook kun je hier op verschillende plekken zien hoe keramieken potten en woonaccessoires worden gemaakt en daarnaast staat Santa Catarina bekend om haar hot springs!

3. San Pedro La Laguna: Party-town

Als je dacht dat Panajachel een backpackers-walhalla was, dan ben je nog niet in San Pedro La Laguna geweest. Deze plek staat namelijk bij iedereen in Guatemala bekend als een echte party town. Vanuit Panajachel gezien, vind je dit dorpje direct aan de overkant van het meer van Atitlan, het is dus ook ietsjes lastiger te bereiken als je net vanuit Chichicastenango komt. San Pedro is een van de drukst bezochte dorpjes aan het meer. Niet alleen vanwege de vele feestjes, maar ook vanwege de gelijknamige vulkaan die je zelf zonder gids kan beklimmen, mooie uitzichten, gezellige hostels, goede restaurantjes en vele workshops die er gegeven worden.

Dorpjes

Dorpjes Lake Atitlan Guatemala_-2

Dorpjes Lake Atitlan Guatemala_-3

Dorpjes Lake Atitlan Guatemala_-4

Dorpjes Lake Atitlan Guatemala_

Hoe kom je in Lake Atitlan?

Je kan vanuit Chichicastenango in iets meer dan 1,5 uur rijden naar een dorpje als Panajachel reizen. Maar ook vanuit Guatemala Stad of een plek als Antigua kun je een shuttle bus regelen. Hier doe je dan al gauw 3 uur over. Vanuit Panajachel kun je vervolgens weer gemakkelijk met de boot naar een van de andere dorpjes gaan.

Waar vind je het mooiste uitzicht op het meer van Atitlan?

Aan het Lake Atitlan vind je het hotel en restaurant Casa Palopo. Dit hotel mét infinity pool won ooit een prijs van CNN, zij schreven namelijk een artikel over de 7  mooiste lakeside-lodges in de wereld en met stip op nummer één stond Casa Palopo. Als je de foto’s op Booking ziet snap je ook waarom Casa Palopo zo geliefd is en je kan meteen even zien hoe mooi Lake Atitlan kan zijn op een zonnige of opgeklaarde dag:

meer van atitlan guatemala viewpoint Lake Atitlan hotel guatemala meer van atitlan mooiste viewpoint Hotel Lake Atitlan Guatemala

→ Bekijk hier al onze Guatemala artikelen