Vulkanen Europa

In deze landen kun je de gaafste vulkanen van Europa zien

De machtige, vuurspuwende oerkracht van vulkanen heeft altijd al tot de menselijke verbeelding gesproken. Iedereen kent verhalen zoals de noodlottige uitbarsting van de Vesuvius en hoe de inwoners van Pompeï duizenden jaren geleden onder as en puin verdwenen. Maar vulkanen zijn niet alleen destructief, ze zijn vaak ook enorm ontzagwekkend en worden omringd door unieke natuurlijke landschappen. Gelukkig bevinden een aantal van die onwerkelijke vulkaanlandschappen zich ‘gewoon’ in Europa en is het helemaal niet zo moeilijk om binnenkort op een avontuurlijke vulkaanexcursie te gaan. Benieuwd naar waar je allemaal terecht kan? In deze vijf landen kun je de bijzonderste vulkanen van Europa bezoeken:

Hier zie je de gaafste vulkanen in Europa

Wat te doen op Tenerife El Teide

El Teide op Tenerife

Spanje: El Teide op Tenerife

Op het Canarische Tenerife vind je veel meer dan alleen perfecte temperaturen en idyllische zandstranden. De gaafste plek op het hele eiland is ongetwijfeld het Parque Nacional del Teide. Midden in dit nationale park torent de El Teide hoog boven de wolken uit. In het hele gebied zie je de sporen van uitbarstingen van honderden en duizenden jaren geleden: versteende lavastromen, gestolde magmaformaties en gapende kraters. Pico del Teide (de top van de vulkaan) is overigens de op twee na hoogste vulkaan ter wereld én het hoogste punt van heel Spanje. Lees hier nog veel meer over El Teide en wat je precies moet weten voordat je het nationale park gaat bezoeken.

Algar do Carvao krater binnenin vulkaan azoren

Algar do Carvao

Portugal: Algar Do Carvao op Terceira

Alle negen eilanden van de autonome Azoren-archipel in Portugal zijn van vulkanische oorsprong. De Pico vulkaan (op het gelijknamige eiland) is meteen de hoogste piek in heel Portugal, maar de Algar do Carvão (Kolengrot) bij een slapende vulkaan op Terceira is minstens zo bijzonder. Hier kun je namelijk in een oude lavabuis afdalen, zo’n 90 meter diep onder de grond. Beneden aangekomen sta je in een grot die ooit – duizenden jaren geleden – door een pompende stroom van magma is gecreëerd. Lees dit uitgebreide artikel om je excursie naar Algar do Carvão tot in de puntjes te plannen.

etna maanlandschap sicilie oostkust

Een van de meest bekende vulkanen van Europa: Etna

Italië: Etna en Vesuvius

Er zijn tientallen vulkanen in Italië te vinden, maar vooral de Etna op Sicilië en de Vesuvius in de buurt van Napels zijn de moeite waard. De kraters van de iconische Etna, een van de actiefste vulkanen in Europa, kun je via een kabelbaan en een redelijk korte wandeling bereiken. Het bijzondere aan deze vulkaan is dat het uit twee vulkaantypes bestaat: de Etna is voor het grootste gedeelte een schildvulkaan, maar de top is een stratovulkaan. Benieuwd hoe je de top van de Etna bereikt? Check dan Must do op Sicilië: de Etna vulkaan bezoeken!

Speciale plaatsjes & mooie bezienswaardigheden op Sicilië!

Ook de wereldberoemde Vesuvius mogen we in dit lijstje niet verzwijgen. In het jaar 79 na Christus werden de inwoners van de Romeinse plaatsen Pompeï, Oplontis en Stabiae verrast door een catastrofale uitbarsting van de Vesuvius. Duizenden gebouwen en mensen werden bedolven onder een laag van as en puimsteen. Door deze laag van pyroklastisch materiaal zijn vooral de resten van Pompeï ontzettend goed bewaard gebleven.

Vulkanen Europa

Het machtig mooie IJsland

IJsland: Eyjafjallajokull en Dimmuborgir

Europese vulkanen vind je niet alleen in Zuid-Europa. Ook in IJsland zijn er meerdere vulkanen en de actieve Eyjafjallajokull haalde in 2010 het wereldwijde nieuws met zijn dramatische gaswolken. Het Europese vliegverkeer lag toen dagenlang stil, maar op dit moment doet de vulkaan een welverdiend dutje en mag je weer zonder zorgen de Eyjafjallajokull bezoeken. Juist het feit dat deze zo recent nog is uitgebarsten maakt een bezoek aan de vulkaan en de nabijgelegen Thorsmork Gletjservallei (het liefste met een 4×4) zo fascinerend.

Een ander opmerkelijk vulkaanlandschap in IJsland is het Dimmuborgir natuurreservaat in Noord-IJsland. Duizenden jaren geleden vond hier een flinke uitbarsting plaats die het landschap voor altijd zou veranderen. Tot op de dag van vandaag kun je een wandeltocht langs de merkwaardige rotsformaties maken en de sporen zien van wat hier zo lang geleden heeft plaatsgevonden.

→ Bekijk hier al onze Europa artikelen