Wat te doen in Napels 10 tips stedentrip

Wat te doen in Napels? 10 tips voor je stedentrip!

Het mooie Napels ligt in het zuiden van Italië. Direct aan een heerlijke zee, de Amalfi kust, en op de achtergrond van de stad zie je altijd de imposante Vesuvius vulkaan. Napels is zo’n stad waar je verliefd op wordt of die je helemaal gek maakt. Aan de ene kant is Napels namelijk druk, soms wat viezig, rauw en op heel wat plekken chaotisch. Maar aan de andere kant wordt Napels gekenmerkt door prachtige pleinen, verborgen hofjes en vind je er indrukwekkende gebouwen vanwaar je de mooiste uitzichten hebt. Oh en wist je al dat Napels dé stad is waar pizza vandaan komt? Een ding is dus een feit: Tijdens je stedentrip naar Napels (wij sliepen trouwens hier: Hotel Oriente) weet je 100% zeker dat je heerlijk zult eten. Maar goed, wat is er te doen in Napels naast heerlijk eten? We geven je graag 10 tips!

Wat te doen in Napels? 10 tips!

wat te doen in napels kleurrijke gebouwen

1. Wandel door het historische centrum van Napels op zoek naar de bekendste bezienswaardigheden

Het historische centrum van Napels bestaat uit indrukwekkende gebouwen. Het ene gebouw is perfect gerestaureerd en de ander ietwat vervallen. In de gekleurde straten vind je pareltjes zoals het Pio Monte della Misericordia Museum. Deze ietwat verborgen kerk wordt geroemd om de kunstwerken die er hangen. Zo hangt een gigantische schilderij van Caravaggio hier met de titel The Seven Works of Mercy. In dit schilderij kun je de zeven vormen van genade herkennen, zoals: Begraaf de doden, bezoek gevangenen, voed de hongerigen, geef onderdak aan daklozen, geef kleding aan hen die het nodig hebben, bezoek de zieken en geef drinken aan de dorstigen. Toch is niet alleen dit schilderij boeiend om te zien, ook de betegelde marmeren vloer en vorm van het gebouw zijn waanzinnig. De entreeprijs voor dit museum is 7,- euro en met korting 5,- of 4,- euro.

In het historisch centrum moet je vervolgens ook even door de Spaccanapoli straat lopen, al loop je deze straat niet “even” uit want hij is zo’n 3 kilometer lang. Wanneer je van een hoger gelegen uitkijkpunt over Napels uitkijkt, zie je dat deze straat als een kaarsrechte lijn Napels doorsnijd. Ook de straten Via Benedetto Croce en de San Biagio dei Librai zijn er twee om niet te missen. Vooral in San Biagio dei Librai vind je een eindeloze hoeveelheid winkeltjes waar je het hele jaar door beeldjes voor in de kerststal en andere kerstprullaria kunt kopen. Benieuwd hoe die poppetjes, ook wel Neapolitan Nativity genoemd, gemaakt worden? Bezoek dan de workshop van een van de artiesten in de Via San Gregorio Armeno, het maken van deze beeldjes is een echte traditie in Napels.

Ook de Duomo van Napels mag uiteraard niet ontbreken in dit “Wat te doen in Napels” lijstje. Deze katholieke kathedraal is bijzonder van de buitenkant, maar net zo mooi van binnen. Vooral de verschillende koepels zijn gaaf om te bewonderen. Het is de grootste kerk van de stad en de bouw begon in de 13e eeuw. Je kan de Duomo gratis bezoeken.

Krijg je geen genoeg van indrukwekkende gebouwen en mooie pleinen? Ga dan ook zeker even naar Piazza del Plebiscito. Niet alleen waanzinnig mooi, maar ook het grootste plein van de stad. Het is een halfrond plein en aan de ene kant vind je het Koninklijk Paleis en aan de andere zijde vind je de kerk van San Francesco di Paolo. Ook het Theater van Napels vind je hier in de buurt, evenals de grootste winkelstraat van de stad. Winkelen kun je overigens ook goed bij het mooie Galleria Umberto, kijk even omhoog naar het gigantische glazen plafond van deze winkelpassage als je hier bent (vergelijkbaar met die in Milaan) en zoek in het midden op de grond van de passage tussen de mozaïeken naar jouw sterrenbeeld. Verder vind je aan het water ook Castel Nuovo en ook dit kasteel verdiend een bezoekje.

Tot slot is ook de Chiesa del Gesù Nuovo tof om te zien, dit is namelijk een kerk zoals geen ander is. De buitenkant is hard, hoekig en lijkt bijna op een fort. Op het plein bij deze kerk kun je ook nog een mooi beeld bekijken en allerlei andere kleurige gebouwen.

Kijk je ogen uit bij het Galleria Umberto

Piazza del Plebiscito & Chiesa del Gesù Nuovo

2. Geniet op een terras van échte Buffel Mozzarella en neem daarna een espresso in een koffiebar

Van al dat rondkijken en struinen krijg je honger en dorst. Onze tip? Schuif aan op een terrasje op een van de pleinen, bijvoorbeeld bij het leuke Jamón op het plein Piazza S. Domenico Maggiore. Bestel daar vervolgens een plateau met verschillende kazen, vleeswaren, buffel mozzarella en een salade of bruschetta. Doe er een wit wijntje bij of juist wat bruisend water en je hebt een goddelijke lunch voor je snufferd staan. Nog zin in een koffietje? Dan kun je die vervolgens het beste drinken bij een koffiebar. Een cappuccino bestellen bij je lunch is namelijk echt not done in Italië. Een koffietentje om de hoek van Jamón is “Il Caffe” op de Piazzetta Nilo. Hier kun je voor vrij weinig een espresso met glaasje water bestellen aan de bar als een echte Napolitaan!

Genieten van échte Buffel Mozzarella

wat te doen in Napels stedentrip buffel mozzarella

3. Ga naar een voorstelling of volg een tour bij het beroemde theater van Napels: Teatro San Carlo

Een van de highlights is het Teatro San Carlo in Napels, dat je dichtbij het gigantische plein Piazza del Plebiscito vindt. Dit theater is het oudste operatheater van Italië en daarmee erg geliefd, een kaartje voor een voorstelling koop je hier dus ook zeker niet zomaar. Grappig om te weten, is dat het theater vroeger ooit volledig blauw bekleed was. Omdat het in theaters over de hele wereld echter gebruikelijker werd om rode bekleding te gebruiken is dat ook in Teatro San Carlo toegepast. Wij volgden een rondleiding door het theater, waarbij je ook de koninklijke tribune van dichtbij mag bekijken, maar nog leuker is het natuurlijk om hier naar een voorstelling te gaan tijdens je stedentrip in Napels.

Zeker doen in Napels: Naar Teatro San Carlo

Wat te doen in Napels Teatro San Carlo

4. Bewonder het klooster Certosa di San Martino

Op een van de bergtoppen die Napels omringen, in het district Vomero, vind je Certosa di San Martino. Een voormalig klooster dat tegenwoordig dient als museum en dat een kenmerkende highlight van de stad is. In Certosa di San Martino wandel je door lange gangen die je meenemen naar verborgen pleinen, kamers met geheime kastruimtes of doorgangen en kom je in een kerk of kapel waar zowel het plafond als de grond onwerkelijk mooi zijn. Wandel ook zeker even de tuin in die hoort bij dit klooster, daar vind je namelijk een hekwerk waarop allerlei skeletten hoofden (doodshoofden) zijn vastgemaakt. Een tikkeltje luguber om te zien, maar gelukkig is dit niet het enige dat bijzonder is, ook andere facetten van de tuin zijn de moeite waard. Tot slot heb je vanaf het klooster een indrukwekkend uitzicht over de stad en de Vesuvius vulkaan.

Certosa di San Martino

5. Bekijk Napels vanaf grote hoogte bij Castel Sant’Elmo

Bij het Certosa di San Martino klooster vind je een waanzinnig uitzicht, maar net iets hoger gelegen vind je het Castel Sant’Elmo op het hoogste punt van Napels. Het uitzicht vanaf dit kasteel is eigenlijk nog iets spectaculairder omdat je niet alleen de hele stad en de Vesuvius vulkaan ziet maar ook het klooster van boven kunt bewonderen. Wij zijn hier helaas niet echt lang gebleven, maar naast het uitzicht vind je hier ook nog moderne kunst (kijk bijvoorbeeld eens naar de gekke klok met zwaarden als bewijzering) en de wandeltocht omhoog vanaf de parkeerplaats heeft ook iets bijzonders. Geen zin om te lopen naar dit hoogste puntje van Napels? Er gaat ook een kabeltrein naar boven!

Boek meteen je Napels vakantie: Overnacht in Hotel Oriente, boek hier voordelige vliegtickets of kies juist voor een complete stedentrip via TUI

Uitzicht vanaf Castel Sant’Elmo op Napels, kun je de Spaccanapoli straat zien?

Spaccanapoli wat te doen in Napels Wat te doen in Napels naar Castel Sant'Elmo

6. Geniet van goddelijke wijnen bij de wijngaard Cantine Astroni

Gevoelsmatig ligt deze wijngaard echt ver buiten de stad, maar wijngaard Cantine Astroni wordt toch echt gezien als een onderdeel van Napels. Deze wijngaard ligt naast een andere vulkaan krater, de Astroni vulkaan, en op verschillende zijdes van de krater vind je een overdaad aan wijnranken die dus behoren tot deze wijngaard. Je kan hier uiteraard genoeg wijnproeven of wijn inkopen, maar ook een klein hapje eten. Ook is het mooi om een rondleiding te krijgen door de wijngaard, je bent dan namelijk echt even uit de chaos die zo kenmerkend is voor Napels en eventjes heerlijk rustig midden in de natuur.

Cantine Astroni maakt zowel witte als rode wijn, maar met name de witte wijn is kenmerkend voor deze wijngaard. Het hele jaar door kun je hier wijnproeverijen doen, de wijnproeverijen kun je boeken op hun site vanaf 10,- euro per tour. Je proeft dan drie verschillende wijnen en je krijgt een begeleide tour door de wijngaard en de wijnkelder waar de wijnen daadwerkelijk gemaakt worden. Wil je er liever ook iets bij eten? Dan kost de tour 15,- euro.

Krijg je niet genoeg van de natuur en de rust? Ga dan ook zeker even naar het gebied middenin de Astroni Krater, hier kun je wandelen en er is een meertje te vinden in het midden van dit park. De naam van dit natuurgebied is Riserva naturale Cratere degli Astroni en je komt hier door Via Agnano Agli Astroni op je autonavigatie in te voeren.

Zeker doen: De stad ontvluchten en naar Cantine Astroni

7. Eet bij een local thuis via de website Cesarine

Een van de leukste ervaringen van onze reis, was eten bij een local thuis. Zo’n etentje bij een local kun je boeken via de website Cesarine.it. Wij aten bij Emanuela Maraolo thuis, een gezellige echte Napolitaanse vrouw die een prachtig huis heeft met haar gezin. Vanaf het balkon had je niet alleen een waanzinnig uitzicht over de stad, maar ook over de zee. Ons tafeltje was gedekt in de woonkamer, die typisch Italiaans is en misschien een tikkeltje kitsch. We hebben genoten van een vier-gangen diner, allerlei kleine hapjes, wijn en limoncello toe. Tijdens het eten kwam ook nog even de zoon van Emanuele gedag zeggen en we mochten een kijkje in haar keuken nemen. Een leuke ervaring, omdat je zo toch wat meer het gevoel hebt dat je thuis bent in een stad.

Eten bij Emanuela Maraolo thuis

8. Bewonder een van de grootste archieven van Spanje

In Napels vind je allerlei geheimen en mysterieuze plekjes. Zo kun je de stad ook ondergronds bewonderen, dit wordt in het Italiaans Napoli Sotterranea genoemd. Toch doken wij niet de diepte in om de mysterieuze kant van Napels te proeven, wij gingen namelijk naar Banco di Napoli Archives. Dit is het grootste en oudste archief van de stad. Wanden zijn vol gezet met kasten en daarin vind je de grootste en dikste boeken die je ooit hebt gezien. Het leuke aan dit archief, is dat het echt tot leven komt door de manier waarop de inhoud wordt gepresenteerd. Zo hoor je stemmen vertellen wat in de boeken staat, waar is bijvoorbeeld geld aan uitgegeven op een bepaalde dag en hoe verliep dat, maar ook zijn er bewegende beelden bij gemaakt. Op deze plek proef je opnieuw hoe ver terug de geschiedenis van Napels gaat.

Een tipje van de sluier van de mysterieuze kant van Napels

9. Ontdek verborgen plekjes en (Maradona) altaren in de Spanish Quarter van Napels

Op zondag maakte wij een wandeling door de Spanish Quarter van Napels met een gids die uit deze beruchte wijk van Napels komt. Lopend door de kronkelstraatjes van de Spanish Quarter zie je goed hoe veel Napolitanen leven. Met emmertjes worden goederen van hoog gelegen balkons naar beneden gehengeld naar iemand die op de begane grond staat. Je komt her en der altaartjes tegen, waarin overleden familieleden worden geëerd. Maar ook zie je op straathoeken stoeltjes staan, waarop Italianen graag even uitrusten of gewoon genieten van de dag. Verder kun je hele gesprekken afluisteren van bewoners die vanaf de straat met iemand op een van de balkons een schreeuwend gesprek voeren. Een van de hoogtepunten tijdens onze wandeling door de wijk, was het zien van een gigantische afbeelding van Maradona van meters hoog. Hierdoor besef je weer even goed hoe grote liefhebbers de Italianen zijn van voetbal. Leuk om te weten: Onze gids vertelde trots dat zijn neef die meters hoge schildering had gemaakt. Met onze gids bezochten we verder ook Piazza del Plebiscito, Via Roma, Galleria Umberto en Quartieri Spagnoli, omdat dit alles eigenlijk op loopafstand ligt van de Spanish Quarter.

Wandelend door de Spanish Quarter van Napels

Wat te doen in Napels op zoek naar Maradona Spanish Quarter

Wat te doen in Napels wandelen Spanish Quarter

10. Eet een overweldigend lekkere pizza bij Pizzera 50 Kalò

Je hebt pizza en je hebt pizza uit Napels. Een groot verschil, want pizza uit Napels is échte pizza. Er zijn zelfs keurmerken in het leven geroepen om aan te duiden of pizzeria’s de kwaliteit leveren zoals ze die in Napels kennen. Een van de beste pizzeria’s in Napels is 50 Kalò. Welke pizza je hier ook besteld, de een is nog overweldigender dan de ander en dat terwijl het beleg van de pizza’s niet eens zo bijzonder is. Door goede basis ingrediënten en een perfect recept voor het deeg te gebruiken, weten ze hier met gemak iets goddelijks te maken.

Adres & openingstijden van 50 Kalò
Piazza Sannazaro, 201/c, 80121 Napoli NA, Italië. Open van 12:00 – 16:30 en van 18:30 – 00:30

Doen, doen, doen in Napels: Pizza eten bij 50 Kalo!

Dat waren de 10 tips! Maar hoe plan je jouw stedentrip naar Napels?

Vanuit Amsterdam namen wij op een vrijdagochtend het vliegtuig naar Napels. Die vlucht ging om 07:20, dus je moest er wel even vroeg je bed voor uit, maar dan ben je wel om 09.45 op Aeroporto di Napoli oftewel het vliegveld van Napels! Vanaf daar ben je vervolgens met de taxi binnen een klein half uurtje in het hart van Napels en heb je nog een hele dag in deze Italiaanse stad te besteden, wat ideaal is als je hier maar een weekendje bent. Hieronder vind je nog een aantal andere handige tips voor je citytrip:

Hoe kun je het beste naar Napels / Aeroporto di Napoli vliegen?

Naar Napels vliegen twee budget airlines vanaf Amsterdam Schiphol, namelijk Easyjet en Transavia. Met Transavia kun je al vluchten naar Napels vinden vanaf 33,- euro enkele reis. Onze heenvlucht was met Transavia en terug vlogen we met Easyjet. Als je boekt via Skyscanner.nl kun je gemakkelijk naar vluchten zoeken bij beide airlines, maar je kan natuurlijk ook bij beide aanbieders los kijken of via sites als Skyscanner.nl uitgebreid zoeken. Let trouwens wel even op de naam van het vliegveld, dat is namelijk Aeroporto di Napoli. Oh en ook fijn: Het is maar zo’n drie uur vliegen vanaf Schiphol! Als je trouwens een Napels City Pass koopt, dan heb je niet alleen meteen entree tickets voor Pompei maar ook een gratis shuttle service vanaf het vliegveld naar Napels!

Beste reistijd voor een stedentrip naar Napels?

Napels is het hele jaar door een fijne bestemming. Wij waren er in november en zelfs toen was het nog zo’n 17 graden en overwegend zonnig, we hadden alleen op de eerste dag met een flinke regenbui te maken. In de wintermaanden heb je sowieso meer kans op regenval, maar als je geluk hebt schijnt de zon dus nog lekker. In de zomer kan het erg heet worden in de stad, van juni tot en met september ligt de temperatuur bijvoorbeeld al gauw boven de 25 graden. Het voorjaar of het begin of eind van de zomer is dus misschien de meest ideale tijd om te gaan, het is dan immers rustig in de stad en niet te heet of te regenachtig.

Waar kun je leuk overnachten in Napels?

In Napels vind je allerlei toffe en fijne hotels, aan zee of juist midden in de stad. Wij sliepen zelf in Hotel Oriente, middenin het centrum van Napels. Het hotel heeft super mooie kamers waarvan enkele een gigantische dakterras hebben waarvan je een waanzinnig mooi uitzicht over de stad en de Vesuvius vulkaan hebt. Op de top van het hotel vind je ook de bar en de onbijtzaal, ook vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Napels. Hotel Oriente vind je in Napels op Via Armando Diaz, nummer 44. Bekijk de website van Hotel Oriente of boek een kamer via Booking.com, hier kun je eventueel ook andere hotels in Napels bekijken.

Wil je op pad met een gids in Napels?

Wij hebben twee dagen doorgebracht met Francesca Del Vecchio. Ze spreekt super goed Engels, uiteraard Italiaans en ook een woordje Frans. Het is echt gezellig om met haar op pad te zijn en ze weet onwijs veel over de stad. Mocht je dus een gids willen, is het aan te raden om haar te mailen op info@itineranapoli.com.

Vervoer in Napels: Lopend of ga met de metro, bus of taxi

Veel stukken van Napels kun je prima ter voet ontdekken. Veel dingen zijn namelijk op loopafstand van elkaar te vinden. Moet je wat verder weg in of buiten de stad zijn, dan kun je in Napels ook goed met de metro, bus of met de taxi reizen. Wanneer wij naar een restaurant gingen ‘s avonds of bij een local gingen eten via Cesarine, dan namen we bijvoorbeeld wel een taxi. Een andere optie is de hop on hop off bus, die rijd langs veel highlights in de stad, maar die hebben we zelf niet genomen. Oh en als je de metro neemt, stap even uit bij de metrohalte Toledo, de muren en plafonds van deze metrohalte zijn helemaal belegd met mozaïk en dat zorgt voor een indrukwekkend effect. Met de Napels City Pass kun je ook meteen je vervoer regelen, als je die koop krijg je namelijk meteen een ticket voor de hop-on hop-off bus in Napels.

Vliegen napels italie

Wat te doen in Napels Vesuvius vulkaan

Dagtrip-tip vanuit Napels: Bezoek de Vesuvius vulkaan of de Romeinse stad Pompei

Iets dat veel bezoekers van Napels doen, is een dagtripje naar Pompei maken. Met de trein ben je hier binnen een uurtje. Wij hebben dit zelf helaas niet gedaan, maar het schijnt erg bijzonder te zijn om de opgravingen van de Romeinse stad Pompei te zien. Pompei werd ooit bedolven door een uitbarsting van de machtige Vesuvius vulkaan, maar tegenwoordig zijn er nog mooie restanten van de stad te zien. Ga je liever met een georganiseerde trip naar Pompei? Er zijn in Napels verschillende aanbieders te vinden, doe bijvoorbeeld navraag bij je hotel. Ook is het tof om een dag een bezoek aan de Vesuvius vulkaan te brengen. Lava zul je hier niet gauw zien, maar je kan je wel even een astronaut voelen die loopt over een gitzwart maanlandschap.

Qua prijzen zagen wij in Napels dat je voor ongeveer 50,- euro een tour kunt boeken naar Pompei en ga je naar Pompei en de Vesuvius vulkaan kost dit 85,- euro. Als je alles zelf regelt kan dat waarschijnlijk wel goedkoper. Bijvoorbeeld door een Napels City Pass te nemen. Je krijgt met die pas onder andere entree tickets voor Pompei, een ticket voor de hop-on hop-off bus in Napels en een shuttle vanaf het vliegveld.