Tenerife el teide

El Teide op Tenerife: Een van de hoogste vulkanen ter wereld

Het absolute hoogtepunt van een trip naar het Canarische Tenerife is zonder twijfel een bezoek aan El Teide. Letterlijk en figuurlijk! El Teide is de op twee na hoogste vulkaan ter wereld en het hoogste punt van heel Spanje. Je vindt de vulkaan in het Parque Nacional del Teide, misschien wel een van de mooiste parken van Europa. Het staat in ieder geval in mijn persoonlijke top 3. Het nationaal park werd in 2007 erkend als werelderfgoed door UNESCO en is een ware goudmijn aan spectaculaire geologische formaties.

El Teide | Tenerife

Vulkaan tenerife el teide landschap tenerife vulkaan pico del teide Landschaap vulkaan tenerife el teide Tenerife Pico Del Teide vulkaan

Pico del Teide, een van de hoogste vulkanen ter wereld

El Teide is een redelijk actieve caldera vulkaan van ongeveer 7500 meter (vanaf de vloer van de oceaan). Een caldera vulkaan heeft een komvormige krater. De meest recente uitbarsting van El Teide vond plaats in 1909; best kort geleden op de geologische tijdschaal. De enige vulkanen die hoger zijn dan El Teide zijn de Hawaiiaanse Mauna Kea en Mauna Loa. Tenerife zelf staat dan ook op nummer 10 in de lijst van de hoogste eilanden ter wereld (en dat is niet het enige lijstje waar het in pronkt, het is ook een van de mooiste Spaanse eilanden).

El Teide en haar dramatisch landschap

Het nationaal park staat vooral bekend om haar dramatische rotsformaties en uitgestrekte landschappen. Het terrein binnen het park is ontzettend gevarieerd. Je vindt er scherpe bergpieken, gelaagd gesteente, oranje tot groene zandvlaktes, ruig en brokkelig aʻa -lava, maar ook glooiende velden van gestold pahoehoe-lava.

tenerife flora fauna el teide vulkaan Gestold lava el teide tenerife tenerife vulkaan natuurtenerife vulkaan el teide dieren

Inheemse soorten flora en fauna op Tenerife

Parque Nacional del Teide wordt daarnaast bewonderd om haar vele inheemse soorten flora en fauna. Een echt icoon van het park is de langwerpige ‘Tajinaste Rojo’, ofwel ‘Rode Ossentong’. Toeristen worden echter verteld dat de juiste vertaling neerkomt op het charmante ‘Toren van Juwelen’. Ook zie je overal in het park kleine hagedissen die zonnebaden of zich snel verstoppen. Ze verzamelen vaak rond het bezoekerscentrum, waar je de meeste toeristen en daaropvolgende koekkruimels kan vinden.

Hoe kom je bij El Teide op Tenerife?

Om op Tenerife te komen moet je natuurlijk vanuit Nederland een vlucht pakken, check hier vliegtickets voor Tenerife. Je kan onder andere goed met Transavia naar Tenerife vliegen. Eenmaal op Tenerife zelf is er een groot aanbod en hotels en vakantiehuisjes waaruit je kunt kiezen en je kan natuurlijk een auto huren maar dit is niet noodzakelijk als je naar El Teide wilt.

Er rijden altijd ontelbaar veel tourbussen richting El Teide, maar het park is ook prima met de (huur)auto te bereiken. Om de krater zelf te bezoeken heb je een vergunning nodig, dus dat zou je van te voren al moeten regelen. Het hoogste punt wat met de auto te bereiken is ligt op ongeveer 2350 meter boven de zeespiegel. Vanaf dit idyllische punt sta je boven de wolken en heb je een fantastisch overzicht van het omringende terrein.

Benieuwd wat er nog meer te doen is op Tenerife? Lees hier al onze 6 tips voor Tenerife

→ Bekijk hier al onze Spanje artikelen