Kings Cross Platform 934

Zo plan je de ultieme Harry Potter-tour door Londen

Als Harry Potter-fan kun je door het hele Verenigd Koninkrijk locaties bezoeken die te zien zijn in de films of beschreven worden in de boeken. Wanneer je naar Londen gaat, kun je in de voetsporen van Harry treden en jezelf trakteren op een heel weekend Harry Potter-fun! Waar je precies heen moet? Dat lees je hieronder:

→ Tip: Ga ook op Harry Potter tour in Edinburgh

Platform 9 ¾

Begin je tour bij King’s Cross. Dit is waar de Hogwarts Express vertrekt, dat weet iedere fan. Speciaal voor die fans zette het station een leuke gimmick neer. Je kunt met het bagagekarretje uit de films op de foto. Denk niet dat je hier alleen bent, want er kunnen heel lange rijen staan. Zorg dus dat je zo vroeg mogelijk komt. Kings Cross heeft ook een Harry Potter Shop, waar je Potter-souvenirs en gadgets kunt kopen.

Kings Cross Platform 934 Kings Cross Pottershop

Harry Potter Filmlocaties

Londen zelf is niet zo heel vaak te zien in de films. Toch zijn er nog aardig wat locaties die je kan herkennen. De millenniumbrug, bijvoorbeeld, wordt in Harry Potter and the Half-Blood Prince verwoest door Death-Eaters. Op de hoek van Scotland Place and Great Scotland Yard vind je de buitenkant van de Ministry of Magic. Leadenhall Market stond in de eerst film model voor Diagon Alley. Het is waar Hagrid en Harry door een blauwe deur lopen. Ook Godwin’s Court stond model voor de beroemdste straat uit het Potter-universum. In Harry Potter and the Deathly Hallows springen Harry, Ron en Hermione net op tijd weg voor een bus op Picadilly Circus. Dit welbekende plein heb je natuurlijk zo gevonden. Wanneer je ten slotte naar Camden gaat, sla dan een bezoekje aan de London Zoo zeker niet over; hier ontdekte Harry in deel 1 dat hij met slangen kon praten. Het reptielenhuis staat er nog steeds.

Harry Potter filmLocaties Picadilly Circus

Leavesden Studios

Boek tickets voor de Warner Bros. Studio Tour London. Op ongeveer een uurtje treinen van Kings Cross Station liggen de Leavesden Studios, waar zo’n beetje alle Harry Potter films opgenomen zijn. Warner Bros kocht de studios en bouwde het om tot permanent museum over de Harry Potter-films. Een ticket kost je 41 pond, maar daarvoor kun je een hele ochtend of middag ronddwalen tussen de filmsets, kostuums, props, modellen en andere filmrelikwieën. De hoogtepunten zijn de Great Hall van Hogwarts (Zweinstein), Diagon Alley (WegisWeg), de Hogwarts Express en het gigantische schaalmodel van het kasteel wat voor de films werd gebruikt.

Deze expositie is absoluut niet te vergelijken met de – in mijn ogen tegenvallende – kleine rondreizende expositie die in 2017 ook in Utrecht te zien was. In Leavesden vind je wel echt álles wat je wil zien uit de Potter-films. Een echte fan moet hier geweest zijn. Tip: boek vooraf tickets om teleurstellingen of lange rijen te voorkomen. Boek ook geen dure tours met tourbussen: Je neemt hiervoor simpelweg de trein naar Watford Junction. Klein stukje lopen en je staat voor de studios!

Harry Potter Studios Entrance Harry Potter Studios Model Harry Potter Studios Privet Drive

Studios Brieven Harry potter londen Harry Potter Studios Schilderijen

Harry Potter and the Cursed Child

Op een magische plek in theaterdistrict West-End kun je sinds vorig jaar het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child zien. Dit toneelstuk, geschreven door J.K. Rowling, is het achtste verhaal over Harry Potter en speelt zich negentien jaar na het laatste boek af. Harry is volwassen, heeft een zoon en krijgt te maken met nieuwe uitdagingen. Ik ga natuurlijk niets van het verhaal verklappen, maar het is – zeker voor theaterbegrippen – een fenomenaal toneelstuk. IJzersterk toneelspel wordt afgewisseld met bijzondere special effects en magische vondsten. Het toneelstuk is dagelijks te zien in het Palace Theathre aan Shaftesbury Avenue en bestaat uit twee delen. Om het hele stuk te zien, moet je dus twee tickets kopen; één voor een middagvoorstelling en één voor een avondvoorstelling. De kaarten zijn bijna altijd uitverkocht. Ben je van plan te gaan? Houd er dan rekening mee dat je waarschijnlijk pas over een jaar kunt gaan, wil je enigszins betaalbare tickets kopen. Die tickets koop je via de officiële website.

Harry Potter The Play Londen The Play Harry Potter londen The Play Harry Potter londen

Harry Potter Tour

Wil je zeker weten dat je niets mist van alle filmlocaties? Dan kun je natuurlijk een tour met gids boeken. Er zijn veel aanbieders van dit soort guided tours, maar Strawberry Tours biedt een gratis tour aan. Aan het einde vragen ze wel om een fooi, maar dat heb je er tegen die tijd waarschijnlijk wel voor over. De tour vertrekt meermaals per dag vanaf Leicester Square. Hier kun je de Harry Potter tour boeken

→ Bekijk hier al onze Londen artikelen