Leeds in Noord Engeland

Zo bezoek je in 1 dag Leeds in Noord-Engeland

Op meer dan 100 km afstand van het dichtstbijzijnde strand en met een gemiddelde zomertemperatuur van 19 graden, is de Noord-Engelse stad Leeds in de provincie Yorkshire misschien niet de eerste zomerbestemming waar je aan denkt. Toch heeft de Lonely Planet de stad een mooie vijfde plek gegeven op het lijstje van de “10 beste plekken in Europa om te bezoeken”. Toegegeven, de stad kent vooral grijze luchten en heeft niet het hippe imago van het grote Londen, maar beschikt zeker weten over een bepaalde charme. De Lonely Planet noemt Leeds “exciting en undiscovered”, met een bloeiende culturele scene, een spetterend nachtleven en een groeiende reputatie wat betreft eten, food marktjes en speciaal bier. De ligging van de stad is daarnaast zeer gunstig voor bijvoorbeeld een weekje Noord-Engeland. Ik heb een jaar gestudeerd in Leeds en weet precies welke plekken je absoluut niet mag overslaan. Maar 24 uur de tijd in Leeds? Geen zorgen, ook in 1 dag kun je een goede impressie van de stad krijgen!

Leeds | Engeland

09.00 Campus Leeds Engeland 09.00 Campus leeds in engeland

09.00: Neem een kijkje op de Leeds University campus

De University of Leeds (niet te verwarren met de tweede, kwalitatief minder goede universiteit Leeds Beckett) is een belangrijke universiteit in Engeland; ze staat in het rijtje van de tien grootste van het land. De business faculteit behoort zelfs tot de top 1% beste business schools wereldwijd. De campus is groot, uitermate Engels en heel gezellig. Loop een rondje en begeef je tussen de vele studenten die gezellig samen lunchen op het gras, hun vereniging promoten op het grote plein of een koffie nuttigen in het bibliotheekcafé.

10.00: Vervolg je weg in de richting Leeds Millennium Square

Leeds Millennium Square engeland

10.30 Bewonder het gebouw van de Leeds City Council en breng een bezoekje aan het Leeds City Museum

Vanaf het Millennium Square plein heb je uitzicht op verschillende interessante gebouwen; de Leeds City Council, de Electric Press (tegenwoordig een theater), en het Leeds City Museum. Het museum is gratis en vertelt je over de geschiedenis van de stad, fijn voor wat achtergrondinformatie tijdens je bezoek.

10.30 City Council 10.30 City Museum Leeds

12.00 Geniet van een lekkere pub lunch

Lunchtijd! In het stadscentrum zijn genoeg traditionele pubs te vinden. Kies er eentje uit en geniet van een jacket potato, afternoon roast of Yorkshire pie met een goed glas ale of cider.

13.00 Vervolg je weg richting de Town Hall en neem onderweg een kijkje bij de Leeds Art Gallery (gratis)

13.00 leeds gallery

14.00 Bezichtig Town Hall en als het weer het toelaat, relax in een van de vele parken

De Leeds Town Hall is een van de grootste stadhuizen in het Verenigd Koninkrijk. Het werd ooit geopend door koningin Victoria, en functioneert tegenwoordig nog steeds als een belangrijk overheidsgebouw, maar ook als locatie voor bijvoorbeeld het jaarlijkse filmfestival. Even uitrusten? Er zijn genoeg mooie parken! Mijn persoonlijke favorieten zijn Park Square, dat tegen de Town Hall aan ligt, of Hyde Park in de richting van de universiteitscampus.

Leeds Engeland 14.00 Park Square

14.30 Vervolg je weg naar het stadscentrum

15.00 Tijd om te shoppen! Briggate en Trinity

Ben jij een echte shopaholic? Dan zal je je in Leeds als een vis in het water voelen! Van highstreet stores zoals Topshop, Urban Outfitters en Jack Wills tot luxueuze warenhuizen zoals House of Fraser en Debenhams, populaire winkels zoals Victoria Secret, de Apple Store en zelfs hippe vintage winkels: het kan in Leeds allemaal. Briggate is de winkelstraat waar je moet wezen; hier vindt je alles wat je hartje maar begeert. Trinity winkelcentrum ligt aan deze straat, dat tevens beschikt over een bioscoop en een hele food-verdieping, met kraampjes van allerlei soorten keukens. De vintage winkels vindt je kriskras verspreid in het centrum, maar als ik er één moet aanraden dan is het Blue Rinse, gelegen bij de Corn Exchange.

15.00 Shoppen leeds 15.00 Shoppen trinity leeds 15.00 Shoppen leeds

16.00 Vergeet vooral niet af en toe even in de mooie Arcades te kijken

Het shop-gedeelte van Leeds kent vele zogeheten ‘arcades’: overkapte tussendoor straatjes met luxe winkels en een prachtige architectuur. Erg instagrammable!

16.00 Arcades leeds 16.00 Arcades leeds 16.00 Arcades leeds

16.30 Vervolg je weg richting de Leeds City Markets

16.30 leeds engeland blue rinse 16.30 leeds noord engeland huisjes

17.00 Breng een bezoekje aan de Leeds Corn Exchange

Een echte must tijdens je bezoekje aan het stadscentrum! Dit Victoriaanse gebouw was een belangrijk handelscentrum, en tegenwoordig een plek voor zelfstandige ondernemers die souvenirs, kleding en accessoires verkopen. Er zijn tegenwoordig nog maar drie Corn Exchanges, inclusief deze in Leeds, te vinden in Engeland. Op zoek naar een origineel cadeautje of souvenir? Hier moet je wezen!

17.00 Corn Exchange 2

19.00 Nuttig een ‘pub meal’ in de alleroudste pub van Leeds: White Locks

White Locks is een echte verborgen parel: gelegen in een nauw steegje middenin de winkelstraat Briggate, zou je op het eerste gezicht niet zeggen dat er een gezellige pub verstopt achter de winkels ligt. Het is de alleroudste in Leeds, en serveert een waanzinnige Sunday Roast en Sticky Toffee Pudding (jammie, alleen al de gedachte aan dit toetje doet me watertanden).

19.00 Whitelocks leeds engeland

21.00 Tijd voor een drankje! En wellicht een dansje?

Er zijn ontelbaar veel plekken om je dag in Leeds af te sluiten. Zin in een pint bier? Een heerlijke gin & tonic? Of toch liever een cocktail? Op een donderdag of vrijdag en in het weekend gaat het flink los! Begin bij een bar zoals Belgrave of Headrow House voor een drankje, of geniet van het cocktailuur bij het Caribische Turtle Bay. Zin om goed te stappen? Call Lane is dé uitgaansstraat in Leeds, en als je het Engelse volk een beetje kent dan weet je dat ze hier hard gaan! Meng je ertussen een geniet van ‘a moment you will never remember, and a night you will never forget!’

21.00 Drankje dansje leeds engeland

Praktisch: Leeds is, ondanks haar heuvels, erg beloopbaar qua afstand. Als je toch liever niet wilt lopen, neem dan de bus of een Uber voor een paar pond.

Maakt Leeds deel uit van een vakantie in Noord-Engeland?

Combineer het met een bezoekje aan het nabij liggende York (of het iets verdere Manchester), aanschouw het eeuwenoude Kirkstall Abbey dat net buiten de stad ligt, of ga hiken in de Yorkshire Dales, een Engels nationaal park dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Ben jij al wel eens in Noord Engeland geweest?

→ Bekijk hier al onze artikelen over Engeland