Cairngorms Schotland rendieren

Magische bergen, sneeuw en rendieren: Dit vind je in Cairngorms in Schotland!

‘Rendieren in Schotland? Vast in een dierenpark of niet?’ Nee, in Schotland vind je echt rendieren in de bergen. In Glenmore ligt The Cairngorm Reindeer Herd, waar 150 rendieren semi-wild leven in het Cairngorms National Park. De kudde wordt gecontroleerd door het rendierencentrum, wat voornamelijk wordt gerund door rendier-enthousiastelingen die ofwel vrijwillig ofwel betaald voor de kudde werken. Zij zorgen ervoor dat de rendieren kunnen blijven bestaan in Schotland.

Rendieren in Cairngorms Schotland

→ Tip: Ga op wandelvakantie in Schotland via BookATrekking
→ Handig: Combineer Cairngorms met Inverness

Rendieren in Cairngorms Schotland

rendieren Cairngorms schotland

Hoe komen rendieren in Cairngorms in Schotland?

Tot de middeleeuwen hebben er in de Schotse Hooglanden rendieren in het wild geleefd. In 1947 bezochten Dr. Lindgren en haar Zweedse man Mikel Utsi voor het eerst Schotland. Ze snapten er niets van waarom er geen rendieren te vinden waren in de Schotse natuur, terwijl de omstandigheden uitermate geschikt waren voor deze dieren. Ze besloten om in 1949 een verzoek in te dienen bij het Ministerie van Landbouw om 8 Zweedse rendieren te laten komen. Het duurde lang voordat dit verzoek werd geaccepteerd, maar uiteindelijk kwam er op 12 april 1952 een Reindeer Herd.

De huidige eigenaren van de Reindeer Herd in Cairngorms

Toen het echtpaar overleed nam Alan, die sinds de jaren 80 bij de Reindeer Herd werkte, de verantwoordelijkheden over. Hij trouwde met Tilly, een vrijwilliger bij het centrum en zo werd het echtpaar de eigenaar van The CairnGorm Reindeer Herd. En dat zijn ze nog steeds. Inmiddels is hun dochter ook betrokken bij de Herd, zij is nu de manager.

Cairngorms Schotland rendieren

Cairngorms Schotland herder rendieren

Cairngorms Schotland rendieren met herderRendier in Cairngorms kleintje Schotland

Rendieren kijken in schotland cairngorms

Tijdens een trip door Schotland langs de rendieren in Cairngorms

Tijdens mijn vijfdaagse trip door Schotland, besloot ik een bezoekje te brengen aan de rendieren. Vanuit Inverness nam ik de bus naar Aviemore, daar stapte ik over op een lokale bus en zo kon ik uitstappen voor de deur. Ik mocht een dag de Nederlandse herder Manouk volgen. Ze verzorgt niet alleen de rendieren, maar ze doet ook rondleidingen. In de winter is er elke dag een ‘hill trip’ die om 11:00 uur start. Samen met een herder ga je de bergen in om de rendieren te bewonderen en een klein beetje voer te geven. Deze trip kost 15 pond per persoon. In de drukste zomermaanden vindt er drie keer per dag een rondleiding plaats.

En dan sta je ineens boven op de bergen oog in oog met de rendieren

Wanneer je boven op de bergen staat en je rendieren voor je neus hebt, valt er niets meer te zeggen. Het is echt heel magisch. Zeker als de dieren dichtbij je komen voor het voer. In het voer zit ook een bestandsdeel wat een bijproduct is van whisky….. Volgens Manouk zit er geen alcohol in, dus je vindt geen dronken rendieren!

Rendier in schotland cairngorms Cairngorms Nationaal Park in schotland

Rendieren in de sneeuw in Cairngorms Schotland Rendieren in Schotland Cairngorms

Rendieren langs pad in Schotland Cairngorms Nationaal Park

Vrijwilligers, donaties & een rendier adopteren

Het centrum leeft van donaties, toeristische omzet en kerstactiviteiten en ik heb veel bewondering voor wat de vrijwilligers en de vaste krachten doen voor de rendieren. Niet alleen is het zeker de moeite waard om deze plek te bezoeken, je kan ook een rendier adopteren. Dan krijg je elk kwartaal een update over hoe het met je rendier gaat. Dat wil je toch? Zeker met kerst. Meer te weten komen over het project? Bezoek dan de website www.cairngormreindeer.co.uk

→ Bekijk hier al onze Schotland artikelen