bezienswaardigheden Londen

De 5 meest bekende bezienswaardigheden in Londen

Als een van de meest geliefde hoofdsteden in Europa raak je in Londen nooit uitgekeken of uitgegeten. De stad staat vol statige monumenten, er is een overvloed aan gezellige cafés en restaurants, leuke hotelletjes zoals Clink78 en je kunt er legio fascinerende musea bezoeken (en meestal helemaal voor nop). Maar voordat je daar allemaal aan begint moet je uiteraard eerst de iconen van Londen hebben gezien: Big Ben, de Tower of London, de London Eye, de Tower Bridge en Buckingham Palace. En maak je geen zorgen: die rode dubbeldekker bussen en telefoonhokjes kom je tijdens je Londense ontdekkingstocht vanzelf wel tegen. Allemaal heerlijk cliché, maar geef nou toe: een echte wereldstad als Londen inclusief alle bekende bezienswaardigheden wil je een keer gezien hebben, toch? Zo’n stedentrip is immers een echte klassieker onder de reisfanaten. Dit moet je weten over de vijf meest bekende bezienswaardigheden in Londen. Oh, en mind the gap!

5 bezienswaardigheden in Londen die je sowieso wil zien

bezienswaardigheden Londen

1. Big Ben

We beginnen met een uit de kluiten gewassen klok waar elke reisfanaat in ieder geval één selfie mee moet nemen: ik heb het natuurlijk over de Big Ben. Deze kloktoren heette voorheen – jawel – de ‘Clock Tower’, maar werd in 2012 omgedoopt tot de ‘Elizabeth Tower’ ter ere van de Diamond Jubilee van koningin Elizabeth II. Interessant feitje: het is dus eigenlijk alleen de klok zelf die Big Ben heet. De 19e-eeuwse kloktoren maakt deel uit van het statige Houses of Parliament en staat overigens vlakbij het 13e-eeuwse Westminster Abbey, een echt UNESCO pareltje dat je vast al een keer op TV hebt gezien. Hier werden namelijk (tot nu toe) al 16 koninklijke huwelijken voltrokken, zoals die van Prins William en Kate Middleton.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat de Big Ben op dit moment vanwege een gigantisch renovatieproject een tijdje in de steigers staat. Dat zal ongeveer tot 2021 nog duren en daarna kun je de klok met glimmende wijzerplaat en al weer in volle glorie bewonderen. Dus lees je dit artikel in de toekomst (hebben we onderhand al vliegende auto’s?), maak je dan maar geen zorgen.

Boek een Hop-on Hop-off langs de Big Ben

bezienswaardigheden Londen London Eye

2. London Eye

Een minder historisch maar net zo iconische bezienswaardigheid in Londen is de London Eye: een gigantisch reuzenrad naast de Thames. Hij staat vlakbij de Big Ben en Westminster Abbey en biedt uitzicht over het historische centrum van Londen én de hypermoderne hedendaagse skyline (waaronder The Shard en Walkie Talkie). In 2000, toen de London Eye met zijn 135 meter officieel werd geopend, was het ’s werelds hoogste reuzenrad. Dat is al een tijdje niet meer het geval, maar het reuzenrad blijft de populairste betaalde toeristische attractie in heel Engeland. Dat betekent overigens wel dat er meestal een pittige wachttijd aan een zo’n ritje kleeft. Je kunt van te voren tickets boeken (die zijn soms wel duurder), maar probeer vooral buiten het hoogseizoen het reuzenrad te bezoeken. In de zomer sta je namelijk erg lang te niksen in de rij. Zonde van je tijd!

Bestel hier je tickets voor de Londen Eye

bezienswaardigheden Londen thames

3. Tower of London

Naast de Elizabeth Tower is er nog een véél oudere toren in Londen te vinden: de wereldberoemde Tower of London. Nou ja, eigenlijk is de Tower veel meer dan alleen een toren: het is een kasteelcomplex met maar liefst 22 verschillende torens. Dit middeleeuwse monument werd al in de 11e eeuw door William the Conqueror (Willem de Veroveraar) gebouwd. De toren heeft vervolgens nagenoeg 1000 jaar een belangrijke rol gespeeld in de bewogen Britse geschiedenis. Zo was het ooit een koninklijk paleis, maar stond de toren ook eeuwen bekend als een beruchte gevangenis waar meerdere royals de dood tegemoet gingen. Tegenwoordig is het een museum waar je de indrukwekkende kroonjuwelen kan bewonderen en bekende raven kan zien rondfladderen. Volgens een eeuwenoude traditie moeten er altijd minstens zes raven als ‘bewakers’ in het kasteel wonen.

bezienswaardigheden Londen Tower Bridge

4. Tower Bridge

Bruggen vind je in London genoeg, maar is er maar één die zo vaak symbool mag staan voor de stad: de Tower Bridge, niet te verwarren met de London Bridge. Deze 19e-eeuwse brug met twee neogotische torens wordt gezien als een Victoriaans bouwkundig meesterwerk dat toentertijd het toppunt van innovatie was. Al binnen drie minuten stonden de rijbanen omhoog en konden de schepen onderdoor doorvaren naar de haven. Tegenwoordig is dat iets minder indrukwekkend, maar blijft de brug een onmisbaar monument. De torens van de Tower Bridge kun je nu binnenin bezoeken om meer over de geschiedenis van de brug te leren. Bovendien kun je daarboven van een prachtig panorama-uitzicht van de omringende stad te genieten als je via de glazen doorgang van de ene toren naar de andere loopt.

→ Koop hier je entree ticket voor de Tower Bridge tentoonstelling

bezienswaardigheden Londen buckingham palace

5. Buckingham Palace

Naast alle indrukwekkende bruggen en torens met koninklijke geschiedenis is er nog één bekende hotspot onder de bezienswaardigheden in Londen die niet mag ontbreken: Buckingham Palace. Oftewel: het nederige stulpje van Koningin Elizabeth. Nog steeds doet het 18e-eeuwse paleis dienst als de belangrijkste woning en het spreekwoordelijke hoofdkwartier van de koninklijke familie. Maar vergis je niet; het is niet alsof je even langs kan wippen voor een kopje thee en biscuitje. Buckingham Palace is vooral een geliefde bezienswaardigheid wegens de bekende wisseling van de wacht. In het algemeen vindt deze 45 minuten durende ceremonie altijd rond elf uur ’s ochtends plaats, maar check absoluut even de online kalender van het paleis voordat je gaat. Het komt vaak voor dat de ceremonie vanwege andere evenementen een dag niet doorgaat. Wel zijn er in de zomer (meestal juli tot september) 19 staatskamers en een aantal tuinen open voor nieuwsgierige bezoekers, want dan viert Elizabeth meestal vakantie in een van haar andere paleizen.

bezienswaardigheden Londen Buckingham

Plan een tripje langs deze bezienswaardigheden in Londen

Zo plan je binnen een paar tellen je stedentrip naar Londen én kun je gemakkelijk de bekendste bezienswaardigheden zien:

Meer lezen over Londen? Hier vind je nog meer tips voor deze populaire Europese stad. Check bijvoorbeeld waar je het leukste kunt kerstshoppen in Londen of hoe je de ultieme Harry Potter Tour in Londen maakt.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Londen