Londen vliegvelden

Vliegvelden Londen, dit zijn ALLE luchthavens!

Door de grote hoeveelheid vliegvelden in Londen, weet je soms niet precies welke luchthaven de beste keuze is om op te vliegen. De goedkoopste luchthaven kan immers een hele tijd van het centrum afliggen en andere lijken wel dichtbij, maar kosten dan weer heel wat euro’s meer. Tijd om wat duidelijkheid te verschaffen! Daarom vind je hier een overzicht van alle vliegvelden in Londen, maar lees je ook vanaf waar in Nederland je naar die vliegvelden kunt vliegen en hoe je vervolgens van het vliegveld naar het centrum van Londen kan komen. Zo begin je aan een onbezorgd weekendje in deze fantastische stad.

Hier vind je de beste vliegticket deals naar Londen (alle vliegvelden)
Londen: dit zijn de 20 tofste dingen om te doen en zien

Vliegvelden Londen Kaart

Onderstaand vind je de vliegvelden van Londen op een plattegrond. De zes grote luchthavens van Londen zijn op de kaart te vinden: Londen City Airport, Londen Heathrow, Stansted, Londen Luton, Gatwick en Londen Southend.

vliegvelden londen waar kaart

Vliegen vanuit Nederland naar Londen

Vanuit Nederland kun je vanaf verschillende luchthavens naar Londen vliegen met diverse maatschappijen. Budgetmaatschappijen zijn Easyjet, Ryanair en Transavia. Maar ook KLM vliegt bijvoorbeeld naar Londen vanuit Nederland. Onderstaand vind je luchthavens vanaf waar je in Nederland naar Londen kan vliegen en met welke luchtvaartmaatschappij:

 • Eindhoven – Londen: Ryanair, Cityjet (Parkeren kan dan goedkoop via QuickParking)
 • Rotterdam – Londen: Cityjet
 • Amsterdam – Londen: Easyjet, Cityjet, KLM, Garuda Indonesia, British Airways

Welke luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Londen

Welke maatschappijen vliegen naar welke luchthavens in Londen? Je leest het hieronder:

 • Easyjet: Gatwick, Luton, Stansted & Southend
 • Ryanair: Stansted
 • Cityjet: Londen City
 • KLM: Londen City, Heathrow
 • Garuda Indonesia: Gatwick, Heathrow
 • British Airways: Londen City, Heathrow, Gatwick, Stansted

Overzicht van Londen

Vliegvelden Londen afstand centrum

Onderstaand vind je de afstanden van de vliegvelden van Londen tot aan het centrum. Naast de afstand in kilometers lees je ook hoe lang het ongeveer duurt met het openbaar vervoer of met de auto om deze afstand af te leggen, ook delen we nog een aantal voor- en nadelen van elk van de vliegvelden.

1. Afstand Londen City Airport – Centrum

Het Londen City Airport ligt op 14 kilometer vanaf het centrum. Dit is het vliegveld wat het meest dichtbij het centrum ligt van alle vliegvelden. Je kan vanaf het Londen City Airport met het openbaar vervoer, een huurauto (die kun je gunstig boeken bij Sunny Cars) of taxi gemakkelijk in het centrum komen. Binnen 22 minuten kun je met het Docklands Light Railway middenin het zakencentrum van Londen zijn. Een los ticket kost net iets minder dan 5 pond. Voor een taxi betaal je tussen de 12 en 30 pond.

Voordelen:

 • Nabijheid tot het stadscentrum, waardoor reistijden met het openbaar vervoer kort zijn.
 • Snelle incheck- en veiligheidsprocedures.
 • Verminderde drukte door voornamelijk zakelijke en korteafstandsvluchten.

Nadelen:

 • Beperkte mogelijkheden voor intercontinentale vluchten.
 • Minder aanbod aan winkels en restaurants vergeleken met grotere luchthavens.

Boek hier vliegtickets naar Londen City Airport

2. Afstand Londen Heathrow – Centrum

Het vliegveld Londen Heathrow ligt op 27 kilometer afstand van het centrum van Londen. Je kan deze afstand soms al binnen een half uur afleggen met het openbaar vervoer, maar veelal doe je er eigenlijk wel langer over en kost de reistijd ongeveer een uur. Als je met het openbaar vervoer reist kun je de metro of de trein nemen. Voor ongeveer 5 pond kun je al de metro nemen vanaf Heathrow naar het Piccadilly Circus Station middenin het centrum van Londen, deze metro duurt ongeveer 50 minuten. De trein duurt ongeveer een kwartier, maar een kaartje kost dan wel rond de 26 pond enkele reis.

Londen Heathrow Airport staat bekend als de grootste en meest bezochte luchthaven in Londen. Als je een intercontinentale vlucht met tussenstop hebt, is de kans groot dat je hier moet overstappen. Het kan behoorlijk druk zijn op Heathrow, met lange wachtrijen bij de veiligheidscontrole en immigratie. Gelukkig biedt de luchthaven tal van faciliteiten om je bezig te houden. Achter de douane vind je een uitgebreid scala aan winkels, restaurants, lounges en zelfs hotels.

Voordelen:

 • Londen Heathrow Airport is de grootste en meest bezochte luchthaven in Londen, met een uitgebreid netwerk van internationale verbindingen.
 • Het biedt uitstekende openbaar vervoersmogelijkheden naar het centrum van Londen, met de Heathrow Express-trein en de metro.
 • Achter de douane vind je een ruime selectie aan winkels, restaurants en lounges.
 • Er is een breed scala aan hotels en autoverhuurbedrijven beschikbaar bij de luchthaven.

Nadelen:

 • Het kan erg druk zijn op Heathrow, met lange wachtrijen bij de veiligheidscontrole en immigratie.
 • Als je met de taxi of huurauto naar Heathrow reist, loop je het risico op files en vertragingen.
 • De luchthaven heeft meerdere terminals, wat kan leiden tot langere overstaptijden.

Boek hier vliegtickets naar Londen Heathrow

Terminal op Heathrow Airport

3. Afstand Londen Stansted – Centrum

Het vliegveld Londen Stansted ligt op ongeveer 63 kilomer afstand van het centrum van Londen. Stansted is één van de budget vliegvelden van Londen en daarom ook een luchthaven waar veel op wordt gevlogen. Stansted is een compact vliegveld met slechts één terminal, wat resulteert in een beperkter aanbod van winkels en restaurants. Echter, de kleinere omvang betekent doorgaans ook kortere wachttijden. Omdat de afstand vanaf Stansted redelijk ver is, doe je er ongeveer 1 tot 1,5 uur over om in het centrum van Londen aan te komen. Een retour kost ongeveer 15 pond, een enkele reis 8 pond. Je kan dit het beste afleggen met de National Express bussen.

Voordelen:

 • Geliefd bij budgetmaatschappijen, waardoor je tegen een voordelig tarief naar Londen kunt reizen.
 • Uitstekende treinverbinding naar het centrum van Londen met de Stansted Express.
 • Ideaal als je accommodatie in het oosten van Londen hebt geboekt.

Nadelen:

 • Beperkte keuze aan eet- en winkelgelegenheden in vergelijking met grotere luchthavens.
 • De afstand tot het centrum van Londen is aanzienlijk groter in vergelijking met andere luchthavens.

Boek hier vliegtickets naar Londen Stansted

4. Afstand Londen Luton – Centrum

De luchthaven Luton ligt ongeveer op 55 kilometer afstand van het centrum van Londen. De luchthaven is geliefd bij budgetmaatschappijen, vooral EasyJet. Dit vliegveld valt qua faciliteiten niet te vergelijken met Heathrow en kan op drukke momenten daarom behoorlijk chaotisch zijn, met lange wachtrijen en een tekort aan zitplaatsen. Bovendien is de locatie van Luton Airport het minst gunstig ten opzichte van Londen, omdat er geen directe treinverbinding met de stad is. Daardoor doe je er vanaf Luton ook ongeveer 1 tot 1,5 uur over in naar het centrum van Londen te komen. Je kan vanaf Luton de bus nemen naar het centrum van Londen. Wil je tocht met de trein? Vanaf de luchthaven kan je een shuttle service naar het meest dichtbije treinstation nemen.

Voordelen:

 • Een van de meest betaalbare luchthavens voor vluchten naar Londen.

Nadelen:

 • De terminal is klein en biedt beperkte faciliteiten en ruimte.
 • Lange reistijden naar het centrum van Londen.

Boek hier vliegtickets naar Londen Luton

Heathrow Londen

5. Afstand Londen Gatwick – Centrum

Het vliegveld Londen Gatwick ligt op ongeveer 45 kilometer afstand van het centrum van Londen. Wanneer je op de kaart kijkt, valt het op dat Londen Gatwick Airport aanzienlijk buiten de stad ligt. Laat je echter niet afschrikken door de afstand, de verbindingen met Londen zijn uitstekend. Daarom is dit vliegveld net als Stansted een veelbevlogen luchthaven. Met de Gatwick Express bereik je in slechts dertig minuten Victoria Station, vanwaar je gemakkelijk de metro kunt nemen naar je volgende bestemming in Londen. Met de bus kan ook, die is namelijk een stuk goedkoper. De National Express bussen kosten ongeveer 7 pond, maar dan ben je wel 1,5 uur tot 2 uur onderweg om in het centrum van Londen te komen.

Voordelen:

 • Uitstekende bereikbaarheid vanuit Londen met de Gatwick Express-trein en andere vervoersmogelijkheden.
 • Over het algemeen kortere wachttijden vergeleken met Heathrow.

Nadelen:

 • Beperkter aanbod van intercontinentale vluchten in vergelijking met Heathrow.
 • Terminalgebouwen kunnen tijdens drukke periodes behoorlijk vol raken.
 • Het reizen vanaf Gatwick naar Londen is relatief prijzig.

Boek hier vliegtickets naar Londen Gatwick

6. Afstand Londen Southend – Centrum

De luchthaven Londen Southend ligt op ongeveer 68 kilometer afstand van het centrum van Londen. Met de auto ben je vanaf Southend ongeveer 1 uur onderweg. Je kan vanaf de luchthaven de trein nemen. De prijs voor de trein is ongeveer 15 pond enkele reis. Het is ook mogelijk om de bus te nemen.

Voordelen:

 • London Southend Airport heeft goede verbindingen via trein- en busdiensten.
 • Vanwege de relatief kleinere omvang zijn wachttijden over het algemeen kort, zowel bij de veiligheidscontrole als bij het inchecken.

Nadelen:

 • London Southend Airport biedt voornamelijk binnenlandse- en korteafstandsvluchten, waardoor de opties voor internationale reizen beperkter zijn.
 • De luchthaven heeft een beperkter aanbod aan winkels, restaurants en lounges in vergelijking met grotere luchthavens.

Boek hier vliegtickets naar Londen Southend

Towerbridge Londen

Andere manieren om vanuit Nederland naar Londen te reizen

Met de Eurostar

De Eurostar-trein biedt een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal en Londen St Pancras International. Deze hogesnelheidstrein brengt je in ongeveer 4 uur en 10 minuten van Amsterdam naar Londen, zonder overstappen. Het is een handige en comfortabele optie voor reizigers die de voorkeur geven aan treinreizen. Check wel even of er geen werkzaamheden zijn, die zorgen regelmatig voor hinder onderweg. Wanneer die er niet zijn, is die misschien wel de meest comfortabele manier om naar de stad te reizen omdat je geen gedoe hebt met transfers en niet te maken hebt met inchecktijden.

Boek hier je treinreis naar Londen

Veerdiensten vanuit Nederland naar Engeland

Verschillende veermaatschappijen bieden veerdiensten aan tussen Nederlandse havens en havens in Engeland, zoals Hoek van Holland naar Harwich. Deze veerroutes bieden een ontspannen manier om naar Engeland te reizen, met de mogelijkheid om je eigen auto mee te nemen. Ideaal als je een weekendje wil winkelen en geen rekening wil houden met je bagage. Ook is het de ideale manier om Londen te combineren met een mooie roadtrip door Engeland.

Betaalbaar, relaxt én er is geen bagage limiet: Ga met de ferry naar Londen!

Cabin Met de ferry naar Londen Stena LineMet de ferry naar Londen Stena Line


→ Bekijk hier al onze Londen artikelen