wat te doen in Brighton hotspots

Brighton: Bezienswaardigheden & to do’s die je niet wilt missen in deze hippe badplaats!

Toen ik in Groot-Brittannië was, zijn we een dagje naar deze bekende badplaats geweest, die ten zuiden van Londen ligt: Brighton! Er is een directe trein die vanaf Londen centraal naar Brighton rijdt, dus in de grote stad werken en hier wonen is zeker mogelijk. Zodra het mooi weer is zijn er ook talloze Londenaren die hier verkoeling zoeken in de vele zomerhuisjes die deze badplaats rijk is. Ik had natuurlijk al foto’s gezien en verhalen gehoord over deze Victoriaanse badplaats, dus ik was extra benieuwd, als een soort van klein kind wachtend op een ijsje. En het ijsje viel zeker niet tegen. Sterker nog, ik vond het er geweldig! Het is een combinatie van een oud vissersdorpje met nieuwe, hippe en kleurrijke invloeden. Maar waar in Brighton vind je de leukste bezienswaardigheden? En wat wil je er zeker doen? Check hieronder mijn favoriete tips!

Brighton: Bezienswaardigheden & to do’s

wat te doen in brighton badplaats-2

bezienswaardigheden brighton brighton tips

wat te doen in Brighton bezienswaardigheden strand

bezienswaardigheden brighton strand-2

Wat te doen in Brighton?

Het alom bekende badplaatsje is bij Nederlanders niet zo bekend, maar ondertussen is het bij de Britten de bekendste en drukst bezochte badplaats van Groot-Brittannië. Overweeg je om naar Engeland te gaan? Sla dan zeker Brighton niet over. En met onderstaande lijstje weet je precies wat er te doen is in Brighton!

Slenter rond door de hipste straten van Brighton en geniet van de leuke hotspots

Wat is er zoal te doen in Brighton? Voor de ultieme hipsters, kunst- en muziekliefhebbers onder ons is Brighton dé perfecte plek en place to be. Loop door de straten en je ziet de ene na de andere fashionable outfits voorbij komen. Met enorm veel cafés, vegetarische barretjes, vintage winkels en record shops is er genoeg om te bekijken, te drinken, te eten en te dansen. Er hangt enorm veel sfeer in de straatjes, mede door de vele gekleurde en met kunst bekladde huizen, vlaggetjes en hier en daar een muzikant op straat. De populairste wijk heet The North Laine, dit is tevens het hart van Brighton. Je hebt hier de Kensington Gardens en op zaterdag is hier een leuke markt, waar je lekker overheen kunt slenteren.

Vintage shoppen in Brighton

Je kunt er niet omheen: tweedehands kleding is mega populair onder de Britten. Hoe aparter, hoe beter. Snoopers Paradise is in deze wijk mijn favoriete tweedehands zaak, waar je onbeperkt kunt zoeken naar unieke stukken. Beyond Retro is nog zo’n enorme tweedehands winkel die niet ongezien blijft. Nog steeds zin om te winkelen? Iets heel andres dan een vintage winkel, maar ook super leuk: Choccywoccydoodah! Deze winkel mag niet in dit Brighton lijstje ontbreken, het is een aparte chocoladewinkel waar je de meest bijzondere chocoladecreaties kunt bewonderen.

LGBTQ-community

Al sinds lange tijd bevindt zich in Brighton een enorme LGBTQ-community. Vroeger was het namelijk al een populaire stad voor homoseksuelen aangezien ze op deze plek de vrijheid hadden om het te uiten. Niet voor niets vindt één van de grootste Gay Prides van de wereld ieder jaar in Brighton plaats! Er is voor de LGBTQ-community genoeg te doen: er zijn veel barretjes en evenementen die voor deze groep georganiseerd worden. En ik vind het persoonlijk heerlijk om te zien dat iedereen lekker zichzelf kan zijn.

Geniet van de geweldige koffie scene in Brighton

De koffie scène in Brighton is enorm, en je kunt op iedere hoek wel terecht voor een heerlijk bakje. Ik als fervent koffie-liefhebster vond dit natuurlijk helemaal geweldig, want: koffie verbindt, dat weet ik als barista als geen ander. En een café is een fijne plek, en een sociale plek waar veel mensen druk met elkaar in de weer zijn. Heerlijk vind ik dat, de open houding en gemeenschappelijke liefde voor een warme, vers bereide kop koffie. Wat kunnen kleine dingen toch fijn zijn! En zeker in Brighton kun je je geluk niet op, je ziet meteen dat hier veel leuke drukbezochte cafés zijn als je door de straten loopt. Mijn favoriet heet Trading Post Coffee Roasters, en zit bij het Kensington Park. Daarnaast vond ik Bread and Milk ook een leuke zaak, gezellig op het hoekje aan de Trafalgar street, met allerlei verse lekkernijen.

“Double shot caramel latte, please? And a shot of whiskey after, thank you!”

Seven Sisters

Een stukje buiten Brighton, helemaal niet ver, vind je de Seven Sisters (lees hier het complete artikel over de Seven Sisters). Deze zeven zussen zijn een kliffen formatie van kalksteen met zeven heuvels, wat een mooi contrast geeft op de felblauwe zee. Je pakt hiervoor de Coaster 12-bus naar het Seven Sisters Country Park. Flink uitwaaien kun je hier zeker, maar een stevige wandeltocht maken na een wilde avond in de stad kun je hier ook. Het is een heerlijke wandeltocht, met weidse uitzichten en doet een beetje denken aan Durdle Door, waar ik eerder over schreef in mijn artikel over Zuid-Engeland en het mooie Dorset.

wat te doen in Brighton hotspots

bezienswaardigheden brighton strand

wat te doen in brighton

Geschiedenis van Brighton

Vroeger, in de 18e eeuw, kwam de Royal family hier vaak in de zomer om in hun ‘zomeroptrekje’, The Royal Palace, te vertoeven (En George III verwelkomde hier zijn maitresses, oeps!). Maar sinds de bekendheid van de badplaats in grote getale is toegenomen, wilde Queen Victoria hier niet meer naartoe, en hebben ze het paleis overgedragen aan de stad. Victoria vond namelijk dat ze door de drukte te weinig privacy hadden. Deze befaamde koningin was revolutionair voor haar tijd en voor ons vrouwen, ze was een ware feministe in het Victoriaanse tijdperk, had duidelijke opvattingen en een strenge regie.  De Britse monarchie was bij haar aantreden verre van populair. Dit kwam voornamelijk door de losbandige levensstijl van haar oom, George IV, wat voor veel ophef heeft gezorgd. Zij zelf streefde naar een verbetering van deze slechte reputatie door een streng en onkreukbaar leven te leiden. Haar preutse levenswijze was een groot voorbeeld voor het Britse volk, en heeft uiteindelijk geleid tot een enorme uitbreiding van het Britse rijk.

Vakantie naar Brighton plannen?

Je regelt een tripje naar Brighton zo:

Ben jij al eens in Brighton geweest? Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden?

Al met al is Brighton een heerlijke, typisch Britse kustplaats waar je je snel thuis zult voelen door de vriendelijke, Britse mensen en de vrije, kunstzinnige sfeer die het plaatsje uitstraalt. Ben jij al eens in Brighton geweest? Laat hieronder wat jouw favoriete to do is!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Engeland