Dorset kliffen

Dorset: Deze plekken wil je zien in dit gebied in Zuid-Engeland!

Dorset is het eerste gebied dat ik ontdek in Zuid-Engeland. En het voelde voor mij meteen als thuis! De combinatie van het landelijke, het vriendelijke sfeertje dat hier hangt en de prachtige natuur. Het maakt het een onwijs fijne plek om te zijn. Ook ben ik enorm fan van de Britse cultuur en de vriendelijke, open houding in dit zuid stukje Engeland. Hoog tijd om jou net zo verliefd op dit stukje Engeland te laten worden. Daarom vertel ik je alles over de mooiste bezienswaardigheden in Dorset.

Vliegtickets naar Southampton
→ Overnacht in Dorset bij: The Grove Hotel of Kelston Guest House

Waar ligt Dorset eigenlijk?

Dorset is een gebied in het midden van Zuid-Engeland, waarvan Bournemouth de grootste stad is. Poole ligt hier pal naast en deze havenplaats heeft de op twee na grootste natuurlijke haven van de wereld. En als je een stukje doorrijdt, dan kom je bij het strand van Sandbanks uit, waar altijd veel kitesurfers te vinden zijn. Gegarandeerd een prachtig gezicht. Vanaf hier kun je ook de boot nemen naar Studland, een groot natuurgebied waar ook Old Harry Rocks te vinden is, één van mijn favoriete plekjes in Dorset! Benieuwd wat je allemaal nog meer niet moet missen? Bij deze benoem ik mijn favoriete plekjes in Dorset die allemaal een bezoek waard zijn!

Dit mag je niet missen in Dorset

Dorset surfen

1. Bournemouth Beach

Bournemouth Beach is een uitgestrekt strand van maar liefst 11 kilometer lang. En dat is maar goed ook, want dit karakteristieke strand is in de zomer vol met dagjesmensen en is een ware trekpleister voor iedereen die de zilte zeelucht op wil snuiven. Wil je het iets rustiger om je heen, dan loop je gewoon een paar kilometer verder en je zult zien dat de mensenmassa afneemt. Het is overigens niet voor niets zo druk hier in de zomer: het is een prachtige plek en er is genoeg te doen voor als je kinderen hebt. Ik heb het er eerlijk gezegd zelf nog nooit enorm druk meegemaakt, dus dit zullen waarschijnlijk de piektijden zijn in de hete zomer.

Zeker ook naartoe gaan in Dorset: Bournemouth Lower Gardens

Naast de pier met kinderattracties, arcade (!), een ijsjes- en patatkraam, zipline, een groot reuzenrad en nog veel meer vertier, is er vlak achter het strand een prachtig onderhouden, typisch Britse tuin die iedere dag van het jaar volop in de bloei staat, en waar de eekhoorns het brood letterlijk uit je hand eten. Dit zijn de Bournemouth Gardens, en je kunt hier heerlijk doorheen wandelen (of longboarden zoals ik) met een ijsje in je hand en genietend van al het groen om je heen. Extra leuk: middenin het park bevindt zich een groot vogelhok waarin wel 30 verschillende soorten vogels druk door elkaar heen praten. Éen van de vogels houdt zelfs een heel gesprek met je!

dorset engeland surfen

2. Chaplin’s Cellar Bar in het plaatsje Boscombe

Dit is een bar, maar niet zomaar één, het is de leukste en meest bijzondere bar die ik ooit heb gezien! Chaplin’s Bar is eigenzinnig en een tikkeltje apart. De bar bevind zich in het plaatsje naast Bournemouth, genaamd Boscombe, en heeft een rijke historie van bekende sterren die hier ooit een bezoekje hebben gebracht, allemaal hangend aan de muur in de hal. Deze veelvuldig prijswinnende bar is met veel liefde en aandacht gebouwd, en dat is te zien. In ieder hoekje vind je wel iets bijzonders of vreemds om naar te kijken. De achtertuin heeft een grote klimop in de vorm van een gezicht (het gezicht van de oprichter), en in de kelder vind je allerlei hilarische uitspraken over alcoholisten. De bar is kleurrijk en sfeervol, en iedere avond speelt hier een andere live-band in de kelder, wat varieert van punk-rock naar soul of jazz… Zeker naartoe gaan!

engeland dorset

3. Lake Pier

Deze plek ligt in het zuiden van Poole, in Hamworthy, en kijkt uit op het natuurgebied aan de andere kant van het water. Het is een rustige plek met een pier en een prachtig meer waar je omheen kunt wandelen. Je bent hier omringt door natuur, wat het een perfecte picknick-locatie maakt. In de hete zomers is het hier ook heerlijk vertoeven, helemaal wanneer je een duik in de zee of in het meer neemt! Tip: ga hier met zonsopkomst of zonsondergang naartoe voor het mooiste uitzicht vanaf de pier!

Dorset wilde paarden

4. The New Forest

The New Forest is nog zo’n mooie verrassing in Dorset, en iets wat je totaal niet verwacht. The New Forest is een enorm natuurgebied met veel open vlaktes waar honderden wilde paarden los rondlopen. Een bijzonder gezicht om te zien. Een leuke plaats om te bezoeken in dit gebied is Brockenhurst, waar de wilde paarden en koeien ronddwalen in het dorp, en soms ook weleens een supermarkt naar binnen wandelen. Geweldig toch?! Tip: hoe aantrekkelijk het ook is, ga de kleine pony’s niet aaien zoals ik, omdat je denkt dat kleine pony’s toch niets doen. Dat vinden ze namelijk niet zo leuk en dan krijg je een schop.

Dorset bezienswaardigheden koeien

5. Weymouth

Dit plaatsje ga je leuk vinden. Weymouth is met zijn prachtige oude haven, karakteristieke, kleurrijke gebouwen en ‘de zee aan je zij’ één van de mooiste kustplaatsen in Dorset. Het bevindt zich dan ook middenin de Jurrassic Coast, een ruige kustlijn die loopt van Exmouth in het westen tot aan Bournemouth in het oosten. Dit is trouwens ook een perfecte plek om naar fossielen te zoeken! Er zijn best wat mensen die hier regelmatig wat opgraven. Heel gaaf!

Weymouth barst van de leuke to do’s

In Weymouth is teveel te zien om op te noemen, maar ik ga toch een poging wagen. Het heeft onder andere een reusachtige rood-witte vuurtoren, twee kastelen (waarvan één een ruïne is met uitzicht op zee) en een fort, ook aan zee. Tot slot zijn er talloze kleine winkeltjes, cafés, pubs en fish and chips-winkels. Scoor wat lekkers om van te genieten en kijk ondertussen naar alle inkomende bootjes of krab-vangende kinderen wanneer je het op eet. Genoeg mooie dingen om te ontdekken dus in dit typisch Britse kustplaatsje in de Jurrassic Coast.

Dorset tips zuid engeland

6. Old Harry Rocks

Dit is mijn favoriete plek, en niet omdat mijn vader ook Harry heet. Old Harry Rocks is een enorm hoge kliffenformatie die jaren geleden door erosie zo is gevormd. Super indrukwekkend! Je kunt hier vanaf Poole met de fiets komen, en dit is tevens een fietstocht die je niet snel zult vergeten. Je fietst richting Poole Quay en neemt vanaf daar de boot naar de overkant. Onderweg kom je langs de Bankes Arms, een historische pub uit de 16e eeuw, waar uiteraard even een biertje gedronken moet worden.

Doe een biertje (of twee) in de pub Bankes Arms

De Bankes Arms staat bekend om zijn eigen gebrouwen bier, prachtige beer garden (deze term ga je vaker horen in Groot-Brittannie) en uiteraard het jaarlijks drukbezochte Bankes Arms Beer Festival. Bier drinken is iets waar de Britten erg goed in zijn. Nadat je je biertje op hebt, rijd je door naar het spectaculaire uitzicht van Old Harry Rocks, waar de kalkformaties je even je mond doet open gaan (pas op dat het bier er niet uit vliegt). Toegegeven: ik vond het best een beetje eng door de hoogte en gebrek aan hekjes of waarschuwingen, maar dat maakte het extra spannend.

Dorset kliffen

7. Poole Harbour

Poole Harbour is de op één na grootste natuurlijke haven van de wereld. Dat is lastig met het oog te zien, maar als je de kaart erbij pakt, zie je meteen hoe enorm dit gebied is. Het was oorspronkelijk een vallei maar dit is tijdens de ijstijd doorbroken. De natuurlijke haven is ook de monding van verschillende rivieren, waaronder The River Frome. Poole Harbour heeft meerdere eilandjes, waarvan Brownsea Island de grootste is. Het schijnt dat Rowan Atkinson (Mr. Bean) ook op dit eilandje woont. Ander leuk feitje: Op Brownsea Island zijn er heel veel rode eekhoorns, wat bijzonder is want in Bournemouth zijn ze allemaal grijs.

Dorset bezienswaardigheden

8. Kimmeridge Bay

Kimmeridge Bay is verreweg het mooiste uitzicht dat je in Dorset zult zien. Adembenemend mooi, zeker met zonsondergang. En tevens de beste surfspot in deze regio, waar de golven, als de condities meezitten, heel hoog kunnen worden. De kliffen, waar je met een trap omhoog kunt komen, brokkelen al jaren af, en als je eronder staat hoor je kleine stukjes afbrokkelen. Pas dus op tijdens je wandeling dat je niet te dicht bij de rand komt. Eenmaal boven zie je een toren staan, de Clavell Tower, die onlangs verbouwd is tot een Bed & Breakfast. Naar horen zeggen stond de toren eerst veel verder op de klif, maar is hij jaren geleden verplaatst naar achteren, om te voorkomen dat hij van de klif af zou vallen.

Pub dorset engeland

9. Durdle Door and Lulworth Cove

Durdle Door is één van de meest gefotografeerde plekjes van de Jurrassic Coast. En terecht, het ‘deurtje’ in de zee is dan ook een spectaculair gezicht. Je kunt hier mooie kanotochten maken in de zee. Een stukje verderop heb je Lulworth Cove, die zeker niet onder doet van alle genoemde plekjes. Dit is een prachtige baai met felblauw water, waar ik tevens de lekkerste verse fish and chips heb gegeten.

Dorset Engeland kust

10. Corfe Castle

Dit is het eerste kasteel dat ik van mijn leven heb gezien, en ik vond het heel bijzonder. Corfe Castle ligt op de route als je vanaf Poole naar Kimmeridge Bay rijdt. De enorme ruïne is eigenlijk niet te missen. De eerste steen van Corfe Castle werd meer dan 1000 jaar geleden gelegd. Sindsdien heeft het een groot aantal veldslagen meegemaakt en ziet het er mede daardoor vandaag de dag zo uit. Naar horen zeggen was het destijds een koninklijke residentie, maar ook een schatkamer. Het kasteel werd in het begin van de 12e eeuw gebouwd voor koning Hendrik I, de zoon van Willem de Veroveraar. En uiteraard was het enorme kasteel bedoelt om zijn aanzien te vergroten.

Plan je reis naar Dorset

Dit zijn wat mij betreft de leukste bezienswaardigheden in Dorset. Zelf ervaren?

Hoe kom je in Dorset

Je kan Dorset natuurlijk toevoegen aan je route wanneer je een roadtrip door het zuiden van Engeland maakt. Kom je echt voor dit gebied? Dan kan je het beste vliegen op Southampton vanaf Schiphol. KLM vliegt namelijk rechtstreeks op deze stad. Op het vliegveld kan je een auto huren om zo de omgeving te verkennen.

Overnachten in Dorset

Je kan in Dorset op de mooiste plekken slapen. Ik heb een aantal mooie plekjes voor je uitgezocht in Bournemouth, Poole en Weymouth.

Doorset overnachten

→ Bekijk hier al onze artikelen over Engeland