Alles dat je wilt weten over het e-visum voor Turkije

Ben je van plan om binnenkort naar Turkije te gaan dan heb je een visum nodig, tenzij je een Turks paspoort hebt. Als je voldoet aan bepaalde voorwaarden, dan kun je gebruik maken van een handig online visum, het zogenaamde e-visum Turkije. Een e-visum aanvragen kost je veel minder tijd en geld dan het aanvragen van een fysiek visum bij het Turks consulaat. Handig natuurlijk als je Turkije wilt bezoeken voor een heerlijke vakantie. In dit geweldige en veelzijdige land zijn zoveel mogelijkheden dat je aan één vakantie waarschijnlijk niet voldoende hebt. In Turkije is een schat aan cultuur te vinden, zowel in de grote steden als daarbuiten. De flora en fauna is bijzonder en gevarieerd, er is zee, er zijn bergen, cultuur en je kunt er lekker eten. In Turkije kan je genieten van een heerlijke zonvakantie maar ook op wintersportvakantie gaan. Kortom de mogelijkheden in Turkije zijn eindeloos.

Wat is een e-visum precies

Een e-visum is een elektronisch visum dat je helemaal online kunt aanvragen en betalen en ook online ontvangt (per e-mail). Je hoeft er dus de deur niet voor uit. Tot 2014 was het mogelijk om bij aankomst in Turkije een visum te regelen. Dit lijkt misschien ook een handige manier maar de realiteit is dat je hiervoor meestal lang in de rij moest staan. Dat is natuurlijk geen leuk begin van je vakantie. Het is nu niet meer mogelijk om op de luchthaven in Turkije een visum aan te vragen; je zult dit dus thuis voordat je vertrekt moeten regelen. Om het aanvragen van een visum te vergemakkelijken heeft Turkije het e-visum beschikbaar gesteld: een elektronisch visum dat vanuit huis kan worden aangevraagd. Je komt alleen in aanmerking voor een e-visum als je voldoet aan de voorwaarden voor het aanvragen daarvan. Voldoe je niet voor het aan de voorwaarden voor het aanvragen van een e-visum Turkije dan zal je alsnog naar een Turks consulaat moeten.

De voorwaarden voor het e-visum Turkije

Voor een e-visum moet je voldoen aan een aantal eisen op het gebied van je:

 • Nationaliteit
 • Reisdoel
 • Reisduur
 • Paspoort of ID-kaart

Allereerst is het belangrijk welke nationaliteit je hebt. Het e-visum is beschikbaar voor een beperkt aantal nationaliteiten waaronder ook reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort.
Vervolgens is je reisdoel van belang. Je kunt een toeristisch of zakelijk visum aanvragen voor een bezoek aan Turkije. Onder een toeristisch visum valt ook familiebezoek en daarnaast natuurlijk het doorbrengen van een vakantie. Je mag op een visum voor zaken naar Turkije maar alleen voor het bezoeken van bijvoorbeeld een congres of klanten. Je mag met een zakenvisum niet gaan werken in Turkije. In dat geval heb je een werkvisum nodig.

Tenslotte is ook je reisduur een voorwaarde voor het aanvragen van een e-visum Turkije. Je mag met een e-visum Turkije maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Deze 90 dagen hoef je niet in een keer te gebruiken, je kunt ook meerdere keren naar Turkije reizen met hetzelfde visum. Het e-visum Turkije is namelijk een multiple entry visum en dat betekent dat je er meerdere keren Turkije mee kunt binnen reizen. Uiteraard moeten de 90 dagen dat je met het e-visum in Turkije mag zijn wel vallen binnen de 180 dagen dat je visum geldig is.

Tenslotte dien je over een geldig paspoort of een geldige ID-kaart te beschikken. Lees hieronder meer over je paspoort of ID-kaart en de vereisten die daaraan worden gesteld.

De geldigheid van het e-visum Turkije

Het e-visum Turkije is 180 dagen geldig en binnen deze periode van 180 dagen mag je maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Je mag 90 dagen aaneengesloten in het land zijn maar de 90 dagen ook verdelen over meerdere reizen. De 180 dagen geldigheid van je e-visum begint op het moment dat je e-visum Turkije wordt uitgegeven. Je kunt ook kiezen voor een andere ingangsdatum van het visum. Kies dan voor de datum waarvan je denkt in Turkije aan te komen. Je hoeft niet al een vliegticket in je bezit te hebben. Advies is om voor de veiligheid je visum een paar dagen eerder in te laten gaan dan je van plan bent om in Turkije aan te komen. Wil je dan je vakantie vervroegen dan kan dit gewoon met hetzelfde visum.

Vereisten aan paspoort of ID-kaart

Je mag naar Turkije reizen met een met een paspoort of met een ID-kaart. Je kunt dus ook je e-visum aanvragen met een paspoort of met een ID-kaart. Het is wel zo dat je na je aanvraag voor een e-visum niet meer de je paspoort of je ID-kaart kunt vervangen. De gegevens van je paspoort/ID-kaart moeten overeenstemmen met de gegevens op je visum.

Je paspoort of ID-kaart moet vanaf de ingangsdatum van je visum nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Verloopt je paspoort binnen deze 6 maanden dan is dus ook je visum niet meer geldig. Ga daarom na of je paspoort of ID-kaart nog lang genoeg geldig is en vervang deze eerst als dat niet het geval is. Daarna kun je dan een e-visum aanvragen. Kinderen hebben een eigen paspoort of ID-kaart nodig en een eigen visum.

De aanvraagprocedure voor het e-visum Turkije

Een e-visum Turkije vraag je eenvoudig aan via een aanvraagformulier. Het kost je maar maximaal 5 minuten om dit formulier in te vullen. Naast informatie over je adres en woonplaats vul je de gegevens van je paspoort of identiteitskaart in én de gewenste ingangsdatum van het visum. Naast een visum voor jezelf kun je ook een visum voor iemand anders aanvragen. Zorg er dan wel voor dat je alle gegevens van zijn of haar paspoort of identiteitskaart bij de hand hebt. De kosten van een visum Turkije bedragen €24,95 per persoon en je kunt online betalen met hulp van iDEAL, Bancontact, Mister Cash of per overboeking. Je krijgt je e-visum nog dezelfde dag in huis per e-mail. Heb je grote haast met je e-visum Turkije dan kun je ook kiezen voor een spoedaanvraag. Als je er voor kiest om je e-visum per overboeking te betalen, dan duurt het wat langer voordat je het visum in huis hebt.

Hulp bij het aanvragen voor een visum Turkije

De aanvraag van een e-visum Turkije is heel eenvoudig maar het kan natuurlijk zijn dat je toch nog vragen hebt. Misschien vraag je je af of je wel in aanmerking komt voor een e-visum. Over deze vraag en alle andere vragen kan je altijd contact met e-visums, dé website om een e-visum aan te vragen. Op hun website vind je op de pagina veelgestelde vragen de antwoorden op tientallen vragen zoals bijvoorbeeld of je je visumaanvraag kunt annuleren, hoe je het visum moet meenemen (geprint of op je telefoon), of je het e-visum voor Turkije kunt verlengen en hoe je het aanvraagformulier precies moet invullen.

Wil je langer dan 90 dagen in Turkije verblijven of ben je van plan om weer te gaan werken dan kun je geen e-visum aanvragen. Je dient dan naar een Turks consulaat te gaan (in Nederland in Rotterdam, Amsterdam, Leiden en Deventer en in België in Antwerpen). Een fysiek visum is duurder dan een e-visum en het kost je natuurlijk extra reistijd omdat je naar het consulaat moeten reizen om je visum in ontvangst te nemen. Het spoed visum Turkije kan 7 dagen per week, 24 uur per dag worden aangevraagd bij e-visums.

→ Bekijk hier al onze Turkije artikelen

Over de auteur

Redactie We Are Travellers

De redactie van We Are Travellers deelt dagelijks nieuwe reistips over mooie bestemmingen of handige travel gadgets. Volg ons op social media of schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van dit online travel magazine!

2 reacties

 1. Alex

  Hoi even een vraagje over het e visum. Ik ben verzamelaar van stempels en visa in mijn paspoort. Krijg je helemaal geen stempel oid in je paspoort meer dan?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Hi Alex,
   Wij verzamelen ook graag stempels in ons paspoort, maar de laatste tijd merken we dat we die in steeds minder landen krijgen. Bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland ook niet meer en op een aantal andere plekken was het ook het geval helaas!

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Verliefd op Nederland banner 2