Mooiste wandelingen Madeira

Madeira: Ontdek de mooiste wandelingen op het prachtige bloemeneiland

Madeira! Onze eerste echte vakantie met zijn drieën. Ons zoontje Sem is zeven maanden en we kijken er onwijs naar uit om op pad te gaan met hem. In deze blog niet alleen tips over de mooiste wandelingen van Madeira, maar ook tips voor reizen en vliegen met een baby. Wij hebben voor Madeira als bestemming gekozen omdat het een veelzijdig eiland is, waar de afstanden niet te groot zijn en het klimaat niet te warm. Ons plan is om lekker veel met Sem in de draagzak op pad te gaan en veel te wandelen, ons geluk is dat hij hier graag hele dagen in zit. Wij zijn 6 dagen op Madeira geweest en dit zijn onze beste tips voor de mooiste wandelingen op het eiland!

De mooiste wandelingen op Madeira

→ Tip: Via Transavia boek je directe vluchten naar Funchal
→ Huurauto nodig? Bij Sunnycars boek je geheel zorgeloos en transparant een auto
→ Overnachtingstip: Casa Charmosa

Fanal Forest Seixal uitzicht vanaf het zwarte strand Stephanie en Sem

Waar verblijven op Madeira? Wij kozen voor Funchal

We verblijven in de hoofdstad Funchal (bij Casa Charmosa om precies te zijn). De hoofdstad ligt redelijk centraal en vanaf hier zijn alle bezienswaardigheden goed te bereiken met de huur auto. Tijdens de eerste dag blijven we in Funchal welke we te voet verkennen. We genieten van de kleurrijke hoofdstad en dwalen rond door de pittoreske straatjes en langs de fruitmarkt en shoppen in wat speciaal zaakjes. Voor een heerlijke en gezonde lunch in Funchal zit je heel goed bij Prima Caju. Een lunchroom met de lekkerste verse bowls en smoothies.

Na de lunch wandelen we langs de zee naar de kabelbaan. Voor 18 euro per persoon koop je een retour en de kabelbaan brengt je helemaal omhoog tot aan de botanische tuin. Het ritje in de kabelbaan duurt ongeveer een kwartier en het uitzicht over de terra cotta daken en de zee van Funchal zijn echt magnifiek. Extra lekker? Met een baby word je bijna overal op Madeira als priority behandeld en sta je vrijwel nergens in de rij.

Eenmaal boven genieten we van een kopje koffie met wat lekkers in het Cable Car Cafe. De kwaliteit is boven verwachting en het terras geeft een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Vanuit daar wandelen we naar de ingang van de Monte Palace botanische tuinen. De tuin is werkelijk prachtig en mede door de rode accenten en de flamingo’s waan je jezelf even in Azië. De tuinen zijn gelegen op een steile helling, maar het is absoluut de moeite om hier een rondje doorheen te wandelen.

→ Leuke plek om te logeren in Funchal: Casa Charmosa

funchal bloemen fruitmark Funchaluitzicht Funchal Monte

Overnachten op Madeira

We verblijven tijdens onze reis in Casa Charmosa, een villa midden in Funchal. We kunnen hier op het terrein parkeren en kunnen vanuit hier makkelijk te voet Funchal verkennen. Op 2 minuten lopen ligt een bakker waar we iedere ochtend cappuccino en verse broodjes halen, en wanneer Sem in zijn bedje ligt te slapen relaxen wij aan het zwembad. Voor ons is dit echt een hele fijne plek. Sem slaapt overigens in een Deryan tentje. Hier doet hij thuis ook wel eens dutjes in en dit tentje is voor hem heel vertrouwd. Super handig, want zo hebben we altijd een veilig plekje bij de hand.

→ Ook boeken: Casa Charmosa

salamander langs het zwembad Casa Charmosa Funchal

Mooiste wandelingen van Madeira

Madeira staat bekend om de vele kilometers aan wandelpaden. Langs vroegere waterwegen, over de hoogste toppen in het midden van het eiland en helemaal rondom langs de kust. Het is soms lastig kiezen welke wandeling je moet maken, want allemaal zijn ze even mooi. Wij kozen een aantal wandelingen die goed te doen waren met Sem op onze rug en vertellen je daar graag meer over.

1. PR9 Levada do Caldeirão Verde

Op Madeira vind je een hoop levada’s. Een levada is een oud irrigatiekanaal die er vroeger voor zorgde dat het hele eiland bewaterd werd. In het noorden valt namelijk veel meer regenwater dan in het zuiden en via deze kanalen werd het regenwater mooi verdeeld. Inmiddels hebben ze op het eiland moderne waterleidingen, maar de oude levada’s liggen er nog steed. Sommige van deze levada’s stammen uit de 16e eeuw, heel bijzonder om te zien en zeker wanneer je bedenkt dat deze kanalen over bergen en door grotten gaan. Naast de levada’s zijn paden aangelegd, vroeger bedoeld voor onderhoud aan de levada, nu dienen ze als wandelroutes.

De PR9 is in totaal 13 km en 6,5 km enkele reis. Bij de parkeerplaats aan de start van je route vind je een lunchroom/ koffietentje. Ze schenken koffie en verkopen heerlijke verse broodjes en taartjes. Lekker voor onderweg, en/ of als traktatie wanneer je weer terug komt. Aan het eind van de route vind je een prachtige waterval de Caldeirão Verde van wel 100 meter hoog. Dit is de perfecte plek voor een pauze, verfrissende duik of picknick. Wanneer je weer bent bijgekomen begin je aan de reis terug.

De PR9 loopt door de dicht begroeide jungle en onderweg ga je 3x een heel stuk door een grot. Het is hierdoor aan te raden om een zaklamp (of je telefoon) mee te nemen. De uitzichten zijn werkelijk prachtig en de gehele route kijken we onze ogen uit. De route is vrijwel de hele weg vlak en daardoor heel makkelijk te lopen. Toen wij aankwamen na een rit van ongeveer 50 minuten zijn we begonnen met een koffietje en een snack voor Sem. Vervolgens heeft Sem tijdens de wandeling lekker in de draagzak gezeten en vrijwel de hele route tot aan de waterval geslapen. Toen die wakker werd keek die echt zijn ogen uit.

Bij de waterval hadden we een matje (matras van de Deryan tentje) waar hij op heeft kunnen spelen en hier hebben we hem ook gevoed. De wandelingen hebben we tijdens zijn slaapjes gepland en dit werkte voor ons echt perfect. Net zoals tijdens de heenweg, heeft hij ook bijna de hele terugreis geslapen.

Levada Madeira Levada PR9 Mooiste wandeling MadeiraLevada walk Madeira Caldeirão Verde, MadeiraMooiste wandelingen Madeira

2. Fanal Forest, Ribeira da Janela en Seixal beach

Ik had lang uitgekeken naar een bezoek aan het Fanal Forest. Fanal Forest is een laurierbos en door de dichte mist die hier vaak aanwezig is krijgt dit bos een hele mysterieuze uitstraling. Het bos staat op de UNESCO werelderfgoedlijst omdat er wereldwijd nog maar weinig van dit soort bossen over zijn.

De route naar het bos toe is prachtig. Vanuit Funchal rijd je eerst een heel eind langs de zee en uiteindelijk ga je het binnenland in, door en over de bergen, door bossen en langs vlaktes. We moeten een paar keer flink steil omhoog met de auto en komen ook verschillende koeien tegen onderweg. De route is goed begaanbaar, maar door de steile hellingen wil je wel een huur auto rijden die dit makkelijk aankan.

Direct naast het bos ligt een grote parkeerplaats met toiletten. Vanaf de parkeerplaats wandel je zo het bos in en het lijkt meteen alsof je verdwaald bent in een sprookje. Het bos is absoluut prachtig en de bomen zijn met hun omvang en vormen heel indrukwekkend. Het is heel tof om hier een tijd te verdwalen en rond te scharrelen. Er lopen ook veel koeien in en rond het bos. Door de mist zie je ze slecht aankomen. Dat er ineens een koe uit het niets voor je tevoorschijn komt is ook erg indrukwekkend.

Madeira landschap Fanal Forest Madeira begroeiing fanal forest

Na ongeveer een uurtje hebben we het wel gezien en rijden we in ongeveer een kwartiertje door naar Ribeira da Janela. Ribeira da Janela betekend grof gezegd: rivier van het raam. De grootste rots heeft een doorkijk en vandaar de naam. Net als in Fanal Forest ligt ook hier een grote parkeerplaats en daar vlak naast ligt een koffietentje waar we stoppen voor een kopje koffie. Vervolgens lopen we richting het uitkijkpunt. Je hebt twee keuzes want je kan vanaf het keienstrand kijken, of via het uitkijkpunt. Om het uitkijkpunt te bereiken loop je een trap op welke je naar een kleine tunnel leid en vervolgens beloond met het uitzicht. Wanneer je aan komt rijden, wordt je oog direct naar de trap gezogen. Het is een prachtige rots en de trap in die rots maakt je direct nieuwsgierig.

eindpunt PR8Riberiera de Janela

Het uitzicht op de kliffen is echt prachtig en nadat we een tijdje vanaf het uitkijkpunt hebben gekeken lopen we ook nog een stukje over het keienstrand. We sluiten onze dag af bij Seixal Beach. Seixal is vanaf Ribeira da Janela nog ongeveer een kwartiertje rijden. Ons plan was om hier een middagje aan het strand te liggen met Sem in zijn tentje, maar dat laat het weer niet helemaal toe. Daarom kiezen we ervoor om hier uitgebreid te lunchen, een tijdje rond te lopen en vervolgens stappen weer in de auto terug naar Funchal. In vergelijking met Ribeira da Janela en Fanal Forest is het hier echt druk en toeristisch. We moeten een tijdje wachten voor we onze auto kunnen parkeren maar dat mag de pret niet drukken. Het strand is in het echt nog mooier dan de foto’s op internet deden vermoeden.

Seixal uitzicht vanaf het zwarte strand

3. PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço

Vandaag gaan we de PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço wandelen. Deze wandeling kan druk zijn en daarom vertrekken we vroeg. Dit pakt meteen goed uit want we hebben het laatste parkeerplekje te pakken.

Aan het begin van de route kan je een QR code scannen en ze vragen je om via deze weg 1 euro entree te betalen. De PR8 is van het begin van de route tot aan het uitzichtpunt een 3 km lange wandeling. Op internet lezen we vooral dat het een makkelijke route is, maar we moeten bekennen dat wij de PR8 ‘zwaarder’ en moeilijker vonden dan de PR9. De PR8 heeft ter vergelijking meer hoogteverschillen, je bent niet beschermd tegen de zon of het weer en er liggen heel veel losse keien waardoor je jezelf snel verstapt of uitglijdt.

De wandeling was goed te doen, maar afgaande de informatie die wij van te voren hebben gevonden viel deze route ons qua arbeid tegen. De uitzichten en de ervaring van de route, die waren nog spectaculairder dan gedacht. Het is daarom wel absoluut een aanrader om deze route te lopen.

De wandeling leid je door een gebied wat bijna aanvoelt als een maanlandschap. Ons deed het heel erg denken aan deze wandeling op Big Island van Hawaii, degene die je naar Papakolea leidt. Wanneer je vervolgens een stukje klimt en een hoek omgaat, word je ineens verrast met prachtig uitzicht op kliffen en een azuurblauwe zee. Stop absoluut bij de uitkijkpunten Miradouro en Miradouro Ponta do Furado. Deze zijn beide echt prachtig.

Pr8 wandeling Madeira heuvels kust van Madeira Stephanie en haar gezin op Madeira Kust Madeira

Na ongeveer 2,5 km wandelen kom je aan bij een restaurant. Wij kozen ervoor om deze voorbij te lopen en de klim naar de uitkijk te gaan maken. Deze klim vond ik achteraf met de baby in de draagzak wel iets spannend, maar wanneer je de tijd neemt is hij goed te doen. Hij is het in ieder geval wel helemaal waard want het uitzicht is echt adembenemend. Ik weet niet of het kwam omdat we er zo vroeg waren, maar hierboven was het ook super rustig waardoor je het gevoel kreeg echt aan het einde van de wereld te zijn. Prachtig!

Op de terugweg stoppen we wel bij het restaurant voor de lunch en dan lopen we dezelfde route weer terug naar de auto. Dit was helaas al onze laatste dag op Madeira, maar terugkijkend hebben we in zes dagen zoveel verschillende dingen gezien, veel gewandeld en ook genoten in het zwembad bij ons huisje.

Handige tips voor je reis naar Madeira

Helemaal zin gekregen om naar Madeira te gaan? Hieronder vind je nog een paar praktische tips:

Ga je ook wandelen op Madeira met een baby? Nog een paar handige tips:

Wil je ook een aantal van deze mooiste wandelingen op Madeira maken en ga je met baby op pad? Dan hier een aantal handige tips!


→ Bekijk hier alle artikelen over Portugal