Big Island Hawaii Papakolea

Big Island Hawaii: Dit wil je doen op het grootste eiland van Hawaii

Big Island Hawaii is het grootste eiland van Hawaii, het is zelfs bijna twee keer zo groot als de andere eilandjes die samen Hawaii vormen (yep, ook groter dan Oahu waar je hoofdstad Honolulu vindt van de staat Hawaii). Wanneer je tijdens jouw Hawaii trip naar Big Island gaat is er één ding dat je gegarandeerd gaat doen en dat is: naar het strand! De stranden op dit eiland zijn namelijk fantastisch. Niet alleen omdat je er zo goed van de zon kan genieten of lekker kan zwemmen, bij de stranden is het vaak ook fantastisch om te snorkelen, wildlife te spotten (schildpadden!) en het zijn geweldige plekken om te hiken.

Daarnaast wil je op Big Island uiteraard van de vulkanische landschappen genieten, dagen lang roadtrippen (want hier rondrijden is toch een partij af) en gewoon simpelweg genieten van het Hawaiiaanse leven is hier ook een feestje. Benieuwd waar je precies moet zijn op Big Island Hawaii? We vertellen je hieronder precies welke bezienswaardigheden en mooie stranden je niet wilt missen op dit tropische eiland! Ook geven we je tips om je eigen reis naar Big Island Hawaii te plannen.

Big Island Hawaii

→ Tip: Omdat de afstanden op the Big Island groot zijn en er nog weinig toerisme is, valt het niet mee om hier rond te reizen met openbaar vervoer. Onze tip is om hier een auto te huren, wij deden dit via SunnyCars!

big island hawaii reis schildpadden big island hawaii vakantie big island hawaii op vakantie tips hawaii the big island tips stranden op big island in hawaii reizen

1. Panalu’u black sand beach

Wanneer je als strandliefhebber op Big Island Hawaii verblijft dan zijn er verschillende stranden die je absoluut niet wilt missen. Panalu’u beach is er één van en ligt aan de Hawaii Belt Road (ook wel Māmalahoa Highway). Dit strand wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Hawaii Volcanoes National Park omdat het maar een half uurtje van elkaar rijden is. Panalu’u beach is een lavastrand dat bekend staat om de zwarte kleur van het zand en om de schildpadden die overdag op het strand liggen te zonnebaden. Wetenschappers verbazen zich al jaren over het gedrag van de dieren. Normaal komen zeeschildpadden (‘Honu’ in het Hawaïaans) alleen ‘s nachts aan land om eieren te leggen, maar op Hawaii gaan de dieren dus ook overdag aan land om te zonnebaden. Op Big Island is Panalu’u beach dan ook de beste plek om deze dieren te spotten.

Panalu’u beach is met de auto goed bereikbaar en er is een grote parkeerplaats direct naast het strand. Doordat deze plek vrij toeristisch is, kan je op het strand gelegen horecatentje ook eten en drinken kopen. Wanneer we aankomen lopen zien we de schildpadden van een afstandje al direct liggen, dus die heb je binnen no time ook zo gevonden.

Terwijl we op het strand liggen zien we verschillende schildpadden gaan en komen. Vooral het aan land gaan is heel gaaf om te zien. De schildpad drijft met de golf mee en spoelt na een tijdje aan, echt onwijs vermakelijk om naar te kijken. Het ziet er eigenlijk uit alsof ze aan komen vliegen en met behulp van de golf een landing inzetten!

Panalu’u beach is een prachtig strand en wanneer je goed naar het zand kijkt, zie je dat het uit kleine lava fragmentjes bestaat. Tegen het strand aan staan palmbomen die voor schaduw zorgen en er staan ook picknicktafels waar je lekker kan zitten. Het water is prachtig blauw en met name door de vele schildpadden is het een fantastische mooie plek om te snorkelen. Panalu’u beach is niet alleen bijzonder vanwege de kleur van het zand en de schildpadden. Panalu’u beach heeft daarnaast ook nog zoetwaterbronnen onder water. Het zoete water is kouder dan het zoute zeewater en drijft als het ware op het zeewater. Dit geeft een bijzondere sprankelende ervaring tijdens het zwemmen wat echt een aanrader is om eens te proberen! Panalu’u beach is vernoemd naar deze bronnen. In Hawaïaans betekend het vrij vertaald iets als onderwater bronnen.

Big Island Hawaii Panalu’u black sand beach Big Island Hawaii Panalu’u schilpadden Big Island Hawaii Panalu’u

2. Hawaii Volcanoes National Park

We noemden dit nationale park net al even, als er iets dat je op Big Island wilt bezoeken dan is het Hawaii Volcanoes National Park. Dit is een gigantisch vulkanenpark en vind je aan de zuidkant van het eiland. Dit is ook dé plek waar je een van de actiefste vulkaan op onze aardbol kan vinden, de Kilauea. Fun fact: In het Hawaïaans betekent deze naam (Kilauea) letterlijk “spuwen”, zeer goed gekozen voor een vulkaan dus! Omdat er zoveel over deze highlight te vertellen valt hebben we een uitgebreid artikel over deze bezienswaardigheid geschreven. Lees hier meer

→ Tip: Wil je de vulkanen écht goed zien? Ga mee met een helicopter vlucht! Wij hebben het helaas niet zelf gedaan, maar het schijnt zo tof te zijn.

Big Island Hawaii Hawaii Volcanoes National Park

3. Papakolea green sand beach

Papakolea is een strand met groen gekleurd zand. Het zand is groen door de aanwezigheid van olivijn, een mineraal dat is ontstaan na een erosie van de vulkaan Mauna Loa. Het strand word door de locals ook wel Hawaiian diamond genoemd.

Op de parkeerplaats staan dixie toiletten en vanaf daar is het nog een redelijke wandeling van ongeveer 3,5 km tot aan het strand. Omdat het zo afgelegen ligt kom je vanaf hier geen toiletten of eettentjes meer tegen. Voor je aan deze wandeling begint is het dus echt belangrijk om voldoende eten en drinken bij je te hebben. De wandeling zelf is heel goed te doen doordat deze helemaal vlak is en brengt je echt door een waanzinnig bijzonder landschap. Theoretisch gezien is het mogelijk om met een 4×4 auto helemaal door te rijden tot aan het strand, alleen is dit verboden omdat het gebied waar je doorheen rijdt beschermd is. Je zal zien wanneer je aankomt bij de parkeerplaats dat er een handje vol locals staan die proberen je een rit tot het strand te verkopen. Onze tip is echter om voor de wandeling te gaan. Hij is echt prachtig en op deze manier breng je geen schade toe aan het beschermde gebied.

Papakolea beach zelf vinden wij echt adembenemend. Ik heb al een hoop gezien, maar dit strand overtreft echt al onze verwachtingen. De groene kleur kleurt steekt fel af bij de helderblauwe zee en de rotsen geven het geheel een dramatische look. De foto’s die ik van tevoren van het strand gezien heb vond ik prachtig, maar in werkelijkheid is het strand gewoon nog mooier! Na de wandeling is het heerlijk om een verkoelende duik te nemen en wanneer de zee condities dit toelaten kan ik dit ook zeker aanraden! Het water is heerlijk verfrissend na de lange wandeling.

Nog een weetje over Papakolea: Iedere keer dat de golven op het strand slaan nemen ze wat groene kristallen mee terug de zee in, en wanneer de Mauna Loa vulkaan niet meer uitbarst zullen de groene kristallen langzaam verdwijnen en word Papakolea ooit misschien wel een ‘gewoon strand’. Iets wat hopelijk niet snel gaat gebeuren!

Big Island Hawaii Papakolea Big Island Hawaii Papakolea green sand beach Papakolea big island groene kristallen Papakolea green sand beach Papakolea green sand beach hike big island big island hawaii roadtrippen

4. Rainbow Falls

Naast stranden is er nog meer mooi watergeweld op Big Island Hawaii te vinden! De waterval Rainbow Falls wil je namelijk ook niet missen. Dit is een van de makkelijkst te bereiken watervallen op het eiland en echt een plaatje om te zien! Deze waterval vind je bij de Wailuku River en de reden dat deze waterval z’n naam heeft gekregen? Door het opspattende water en de zon, is er hier vaak een regenboog te spotten!

Rainbow Falls the big island hawaii

5. Captain Cook

Tijdens onze laatste dag op Big Island gaan we naar het Captain Cook monument in combinatie met Ke’ei beach. We hebben vanuit Nederland snorkelmaskers meegenomen en inmiddels heel veel zin om te gaan snorkelen. In onze Airbnb ligt een snorkelkaart van Big Island en hier valt mijn oog al gauw op Ke’ei beach. Op Google kom ik erachter dat dit strand moeilijk bereikbaar is en alleen met een 4×4. We hopen dat het hier daardoor minder toeristisch is en dat we het strand een beetje voor onszelf hebben, zodat we hier ultiem kunnen relaxen.

Het Captain Cook monument is een bekende trekpleister voor toeristen. Het schijnt een van de mooiste snorkelplekken van het eiland te zijn, en daarnaast is het ook de plek waar ontdekkingsreiziger Captain Cook werd vermoord door de Hawaiianen. Het monument ligt in Kealakekua Bay, welke alleen bereikbaar is via een wandeling, per boot of kayaktour. Wij kiezen voor de wandeling. Onderweg naar het Captain Cook monument pikken we bij een tentje langs de weg lekkere verse wraps op die we meenemen als lunch. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de wandeling, want ook hier vind je nergens tentjes waar je iets te eten of drinken kan kopen. Wij zijn vrij vroeg op de parkeerplaats en dat komt goed uit want er zijn maar heel weinig parkeerplekken.

De trail naar het Captain Cook monument heet de Kaawaloa Trail en is een 6 km lange wandeling waarbij je 426 meter daalt (heenweg) of stijgt (terugweg). De heenweg daal je alleen maar en is daardoor goed te doen. Het is wel een uitdagend pad, in het begin is het heel smal en dichtbegroeid, en verderop moet je over en langs veel losliggende stenen lopen. Goed schoeisel is echt wel een must! Het pad voelt avontuurlijk maar veilig aan en zo nu en dan word je getrakteerd op prachtige uitzichten over de baai. Wij hadden de wandeling niet willen missen.

Na een lange daling komen we aan bij het monument. Bij het monument krioelt het van de Indiaanse Mangoestes. Deze hebben we vanuit de auto al vaker gezien, maar nog niet eerder met zoveel en van zo dichtbij. De Indiaanse Mangoestes zijn een plaag op Big Island. Ze zijn ooit naar het eiland toegehaald met het idee dat zij de rattenplaag die de suikerriet oogst verpeste konden verhelpen. Echter hebben zij er geen rekening mee gehouden dat de Mangoestes dagdieren zijn en de ratten nachtdieren. De Mangoestes jaagden dus helemaal niet op de ratten, maar wel op vogel en schildpad-eieren. Door de komst van de Mangoestes zijn al 8 Hawaiiaanse vogelsoorten uitgestorven en de populatie Mangoestes blijft maar groeien door het ontbreken van een natuurlijke vijand. De Mangoestes bij het Captain Cook monument komen voornamelijk op voedsel af wat in de tassen van toeristen zit. Houd je tas dus goed in de gaten.

Eenmaal bij het strand, kan het snorkelen beginnen! En het snorkelen bij Captain Cook blijkt werkelijk prachtig te zijn! Wij hebben bewust geen onderwatercamera meegenomen omdat we zelf willen genieten zonder afgeleid te worden. Ondanks het ontbreken van foto’s wil ik iedereen die Big Island Hawaii bezoekt echt aanraden om hier het water in te gaan! Er zijn zo ongelofelijk veel verschillende soorten vissen, je kijkt werkelijk constant je ogen uit! Nadat we zeker anderhalf uur in het water hebben gelegen is het tijd voor de terugweg. De tocht terug omhoog is heel zwaar en inmiddels is het ook ontzettend warm. Het is een mooie hike met prachtig uitzicht, maar het is wel afzien. Juist daardoor zijn we eenmaal boven heel erg voldaan en helemaal toe aan een middagje bij Ke’ei beach.

captain cook monument hawaii big island captain cook big island hawaii Mangoestes captain cook point

6. Ke’ei beach

Ke’ei beach mag met recht een van de best bewaarde geheime strandjes van Big island Hawaii genoemd worden. Google maps stuurt ons in een keer goed, en zoals ik al had gelezen is een groot gedeelte van de weg alleen begaanbaar met een 4×4. Ondanks dat het een ruige weg is, is het goed te doen en na een niet al te lange tijd komen we aan. Er is een klein stukje waar je kan parkeren en wanneer we aankomen staat er maar één andere auto. Yes! Stiekem vind ik dit soort plekken de allerleukste.

Je moet een klein stukje over rotsen klauteren om bij het strand te komen, maar dit valt reuze mee en is op teenslippers gewoon te doen. Het strand zelf is echt nog mooier dan ik hoopte. We leggen onze handdoeken neer in de schaduw van een palmboom in het prachtige gespikkelde zand. Ke’ei beach is een zandstrand met een mix tussen wit zand en kleine lava fragmentjes.

Vanaf het strand zien we al een hoop gekleurde vissen en schildpadden zwemmen. Dolenthousiast gaan we met onze snorkelmaskers te water en genieten we van de vele vissen en schildpadden. Door de rotsen heb je hier een soort natuurlijke zwembaden, waardoor de zee lekker rustig is en waardoor je zonder zorgen uren kan snorkelen. Zoals de parkeerplaats al deed vermoeden delen we dit strand met een andere familie die een uur na onze aankomst vertrekken en verder is er niemand. De hele middag hebben wij dit bijzondere strand en snorkelspotje helemaal voor onszelf.

Voor ons de ultieme manier om bij te komen van onze pittige wandeling, de drukte bij het toeristische Captain Cook monument en ons verblijf op the Big island. Na Big Island Hawaii gaan we bovendien ook door naar het eiland Maui, dus dit is de ultieme plek om nog even extra goed te genieten van dit eiland!

Big island hawaii stranden

7. Mahai’ula en Magic sands

Toen wij op the Big Island verbleven waren de eerste twee dagen alle stranden gesloten in verband met een naderende orkaan. Maar van onze Airbnb eigenaresse begrepen we dat Mahai’ula en Magic sands ook nog prachtige stranden zijn met heel veel zeeschildpadden. Wij hebben deze helaas niet kunnen bezoeken, maar het zijn wel dikke tips van een local die we jullie graag nog mee willen geven.

Big Island Hawaii sunset

8. Meer bezienswaardigheden op Big Island

Naast bovengenoemde lijstje is er nog veel meer te doen op Big Island Hawaii. Afhankelijk van hoe lang je op dit Hawaiiaanse eiland hebt, kun je ook nog naar de volgende bezienswaardigheden en plekken:

  • Akaka Falls State Park: Hier vind je twee indrukwekkende watervallen
  • Waimea: In dit plaatsje vind je verschillende to do’s, mooie stranden en natuur
  • Hilo: Dit is de hoofdstad van het eiland, maar naast hotspots kun je hier ook mooie natuur vinden

Plan je trip naar Big Island Hawaii

Helemaal zin gekregen om naar Big Island op vakantie te gaan? Hieronder nog een paar handig tips en sites om je eigen reis te kunnen plannen.

Waar ligt Big Island?

Big Island Hawaii is het meest oostelijke eiland en grootste eiland van de archipel die samen Hawaii vormt. In volgorde, van west naar oost, kun je de eilanden van Hawaii als volgt zien: Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Maui en dan volgt Big Island. Het ligt dus naar Maui en je kan er het best met een binnenlandse vlucht komen.

Wat is het grootste eiland van Hawaii?

Het grootste eiland van Hawaii is Big Island, oftewel vertaald ook wel ‘het Grote Eiland’. Je zou misschien verwachten dat Oahu dat is, waar ook de hoofdstad Honolulu ligt, maar niets is minder waar. Big Island Hawaii is het aller grootste eiland en is net geen 10.500 km² groot.

Waar ligt Hawaii ten opzichte van Amerika?

Ten op zichte van Amerika ligt Hawaii eigenlijk in het zuid westen. Midden in de Noordelijke Stille Oceaan. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat de eilanden meer voor de kust van Mexico liggen, dan voor de kust van Amerika. Als je toch een plek moet aanwijzen aan de westkust van Amerika, dan ligt bijvoorbeeld Californië het meest dichtbij en daarmee dus steden als Los Angeles of San Diego. Toch is het vanaf daar nog een eindje vliegen voor je op Hawaii bent.

Big Island airport

Om op Big Island Hawaii te komen, pak je het vliegtuig vanaf een van de andere Hawaiiaanse eilanden. Er gaan namelijk geen ferries. Je kan uit twee opties kiezen als je een Big Island airport zoekt, zo heb je keuze uit een vliegveld bij Kailua-Kona en één airport bij Hilo. Qua ligging vind je Kailua-Kona meer in het westen van het eiland en Hilo aan de oostkant. Vluchten tussen de eilanden en vliegtickets naar Big Island airport kun je boeken via Skyscanner. Vanaf Amsterdam ben je trouwens zo’n 19 a 20 uur minstens onderweg naar Big Island Airport.

Huur een auto op het eiland

Omdat de afstanden op Big Island best groot zijn en het OV ook niet echt goed geregeld, is een auto huren wel echt een must hier. Wil je dit vooraf regelen? Kijk dan eens bij SunnyCars, zij hebben altijd een goed en ruim aanbod en allerfijnst: via hen ben je ook altijd goed verzekerd en kom je niet ter plekke voor onverwachte extra kosten te staan.

Wat is de beste reistijd voor Big Island Hawaii?

Helemaal zin gekregen om naar Hawaii te gaan? Het beste moment voor een reis is tussen maart en september, dan is de temperatuur lekker warm en is er weinig kans op regen!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Hawaii