Porto Santo Madeira Ponta da Calheta Beach

Porto Santo, vlakbij Madeira: Ontdek Portugal’s best kept secret

Porto Santo, het geheime eilandje vlakbij Madeira

Ieder land heeft z’n hidden gems. Van die plekjes waarvan je eigenlijk niet wil dat ze ontdekt worden, om ze zo uniek en onaangetast te houden. We zijn er allemaal naar op zoek, die ene speciale plek die je reis onvergetelijk maakt. Dat maakt reizen juist zo leuk! En wij hebben ook eindelijk die van Portugal gespot. Het is een klein eilandje, in de Atlantische oceaan op zo’n twee uur varen van Madeira. Een eiland met kilometers zandstrand, waar weinig is en waar niets hoeft. Oja, en omringd door turkoois water. Wil je al het vliegtuig in?

Off to… Porto Santo!

Porto Santo, een gouden eiland, zoals locals het zelf noemen. Het milde klimaat, geweldige vergezichten en de ontspannen sfeer op het gehele eiland maken dit echt een pareltje. “One long beach with a bit of an island attached”, lees ik. En stiekem vind ik dat een perfecte uitleg.

Porto Santo

Pico Castelo walk Porto Santo Windsurf Porto Santo Madeira Praia do Pe na Agua Porto Santo

Dit is waarom Porto Santo de perfecte aanvulling op Madeira is

Madeira staat bekend als Bloemeneiland. Een vulkanisch stukje Portugal waar ruige natuur de overhand heeft en waar veel gewandeld en gehiked wordt. Stranden zul je, op twee aangelegde nepstranden, niet vinden. De kustlijn van het eiland bestaat volledig uit kliffen, rotsen en keien. En stiekem is dat wel een beetje jammer, want soms is een middagje op strand dutten juist zo lekker! Daar is Porto Santo de ideale oplossing voor. Met de Porto Santo Line ben je vanaf de haven van Madeira in twee uur op het zandstrand van dit verborgen stukje Portugal. Op deze website vind je de vertrektijden en kun je ook vooraf al je ticket boeken.

Prachtige stranden op Porto Santo

Wij zouden je echt aanraden om even twee of drie dagen te disconnecten op Porto Santo. Even genieten van het ‘niets-moet-alles-mag’ en geen hordes mensen om je heen. Je vindt er meerdere stranden om je handdoekje op uit te leggen, zoals Calheta Beach, Luamar Beach en het verborgen Ribeiro Cochinho Beach. Wil je de échte hidden gem van Porto Santo zien, zet dan je zoektocht in naar Zimbralinho Beach, een verstopte baai.

Calheta Beach

Porto Santo Madeira Ponta da Calheta Beach

Luamar
Porto Santo Madeira Luamar Beach

Zimbralinho

Zimbrelinho Porto Santo Madeira

Toffe activiteiten om te doen op Porto Santo

Mocht je wel echt actief willen doen op dit eiland, dan kan dat natuurlijk ook prima. Alles mag, tenslotte. Ook dit eiland heeft namelijk een geweldig landschap om te ontdekken met bijvoorbeeld een jeep of met de benenwagen. Bij Miradouro da Terra Chã heb je echt een mooi panoramisch uitzicht. Echte hoogvliegers gaan voor Pico do Facho, met 516 meter het hoogste punt van Porto Santo.

Jeep-tour

Jeep Tour_Porto Santo Madeira

Miradouro

Portela View point Porto Santo

Pico Castelo
Porto Santo Walking Pico Castelo

Praktische informatie als je naar Porto Santo wilt vanaf Madeira

Porto Santo is alleen bereikbaar vanaf Madeira. Je kunt het vliegtuig nemen, maar de ferry is veel gebruikelijker. Retourprijzen voor de ferry variëren tussen de €50 en €60, afhankelijk van het seizoen waarin je reist. Om in Madeira te komen kun je je ticket boeken via TAP Portugal, waarbij je een overstap hebt op Lissabon. Eenmaal aangekomen in Porto Santo hoef je je verder niet druk te maken: het is gewoon nog steeds Europa, waardoor je met euro’s betaalt en de stopcontacten zoals thuis zijn.

→ Bekijk hier al onze Portugal artikelen

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Madeira