Verlaten hotel sao miguel azoren monte palace

Dit freaky verlaten hotel op Sao Miguel in de Azoren moet je zien: Monte Palace

Op het eiland Sao Miguel in de Azoren vind je een bizar spookhotel, het Monte Palace. Het ligt bovenop een berg, met een waanzinnig uitzicht op Sete Cidades, maar zo overweldigend mooi als het uitzicht is, zo spooky en freaky is het hotel zelf… Al jaren lang staat het leeg en wat is over gebleven, is het karkas van een hotel dat ooit vijf sterren droeg. Niemand begrijpt waarom er zoveel toeristen wegbleven bij het Monte Palace, maar feit is dat de eigenaren het hotel moesten verlaten…

→ Tip: Boek je Azoren vakantie via eliza was here (zij hebben hele toffe accommodaties)
→ Handig: Vind hier vliegticket-deals naar de Azoren

Wat is het verhaal achter dit verlaten hotel op de Azoren?

In de jaren ’80 werd het Monte Palace hotel gebouwd op de Azoren en in 1989 werden de deuren van dit 5-sterren hotel geopend op Sao Miguel. Nadat het geopend was werd het volgens sommigen al gauw tot een van de beste en mooiste hotels van Portugal bekroond. Het had dé luxe verblijfplaats op de Azoren moeten worden en niemand had dan ook verwacht dat het ongeveer 1,5 jaar later al haar deuren zou moeten sluiten. Er was een restaurant, een bar, iets meer dan 80 hotelkamers die vrijwel allemaal een fantastisch uitzicht hadden. Had je geen uitzicht op het fotogenieke Sete Cidades, dan had je het wel op de Atlantische Oceaan. Maar toeristen, toen nog veel uit Portugal, bleven ondanks dat het in de puntjes was verzorgd weg en de eigenaren hadden geen andere keuze dan het hotel te sluiten. Kijkend naar de hoeveelheid andere reizigers die wij bij het uitzichtpunt en in het verlaten hotel tegenkwamen voelt het onbegrijpelijk dat niemand weer heeft geïnvesteerd in het hotel. De Azoren zijn tegenwoordig een stuk populairder geworden, ook voor reizigers buiten Portugal, en het zou nu een prachtige plek zijn geweest om te slapen. Misschien waren de bedenkers van Monte Palace er gewoon tientallen jaren te vroeg bij?

In het verlaten hotel vind je nu lege ruimtes en neemt de natuur het langzaam over

Het hotel werd achtergelaten zoals het was. Alleen losse dingen, zoals meubels, werden weggehaald. Hierdoor zie je her en der nog vloeren liggen of mooie tegelmuren, maar verder is er een totale leegte. Die alleen soms wordt opgevuld door graffiti en dan helaas van het lelijke soort, van mooie streetart hebben ze hier nog niks begrepen. Dat er flink wat mensen hebben huisgehouden in het hotel, zie je ook door de gebroken muren en vernielingen her en der. Inbrekers, jongeren die zich verveelden, wildkampeerders, dit hotel is door heel wat mensen nog meer de vernieling ingeholpen. Maar ook de natuur heeft haar werk gedaan, want op genoeg plekken zie je plantjes of mos groeien. Wij vonden het een gekke plek om doorheen te dwalen en lopen. Ook al waren er wat andere mensen. Ergens heb je toch de angst dat het hotel nog meer op instorten staat en bij trappen zijn bijvoorbeeld geen leuningen meer te vinden, waardoor je daar extra goed moet uitkijken om niet te vallen. Ook weet je nooit zeker wat je in zo’n verlaten hotelkamer zult aantreffen… en dan te bedenken dat het meer dan 80 kamers heeft. Niet heel verrassend dat het een avontuurlijke activiteit is om hier rond te lopen en dat soms de rillingen over je rug lopen.

Sete Cidades

Sete Cidades Miradouro da Vista do Rei

Een verlaten spookhotel op een van de mooiste plekjes van Sao Miguel

Het gekke aan het Monte Palace, is dat het is gebouwd op een plek waar je een van de mooiste uitzichten van de gehele Azoren vindt. Hierdoor zou het de perfect trekpleister moeten zijn. Vanaf het viewpoint dat direct naast het hotel ligt en vanaf de balkons van sommige hotelkamers heb je namelijk het beste uitzicht over Lagoa das Sete Cidades. Dit meer lijkt vanaf boven twee kleuren te hebben. De ene helft van dit kratermeer lijkt blauw van kleur, terwijl de andere helft groen water bevat. Door de romantische en idyllische ligging blijft het zo verrassend dat er geen toeristen wilden overnachten in dit luxe hotel op top locatie. Misschien ligt het aan de plek en spookt het er echt, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de marketingafdeling gewoon niet effectief genoeg was. Of de timing was simpelweg niet goed en had het nu, met meer internationale toeristen op de Azoren, een stuk beter gewerkt.

Een fotogeniek plekje, vanwege het uitzicht, maar juist ook door het verlaten hotel

Het hart van fotografen zal zeker harden gaan kloppen zodra ze bij Monte Palace aankomen. Natuurlijk is het uitzicht op Sete Cidades al fantastisch, maar het vervallen en verlaten hotel is ook een plek waar je foto’s wilt blijven maken. Ondanks dat alle meubels weg zijn, hebben de afgebladerde muren en lege ruimtes iets fotogenieks over zich. Je vindt er bijvoorbeeld ook een fantastische ronde trap en op sommige plekjes zijn bijzondere tegelwanden te vinden. Het mos dat op de muren, vloeren en plafonds groeit zorgt er ook voor dat het Monte Palace er nooit hetzelfde uitziet.

Monte Palace

Verlaten hotel sao miguel azoren monte palace

Verlaten hotel azoren

Verlaten hotel sao miguel azoren monte palace

Verlaten hotel Azoren sao miguel monte palace tegeltjes

Verlaten hotel azoren sao miguel balkons

Verlaten hotel azoren sao miguel sete cidades uitzicht

Verlaten hotel azoren

Wil je naar dit verlaten hotel op het eiland Sao Miguel op de Azoren?

Vanaf Ponta Delgada, de plek waar je aankomt op het eiland Sao Miguel, is het ongeveer 20 kilometer naar het spookhotel. Daar doe je ongeveer een half uurtje over met een huurauto. Als je het hotel trouwens op zoekt op Google Maps, dan komt er Hotel abandonado – Monte Palace te staan. Als je het dus niet kunt vinden als je “Monte Palace” intypt, dan kun je ook “Hotel abandonado – Monte Palace” proberen. Het ligt naast het viewpoint Miradouro da Vista do Rei, dus je kan ook “Miradouro da Vista do Rei” invoeren op je navigatie, dan kom je er ook. Aangezien het hotel een en al verlaten is, kun je er heen wanneer je wilt. Er zijn geen openingstijden, geen toegangsprijzen. De grote vraag is alleen of je het wel aandurft om ‘s avonds naar dit spookhotel te gaan!

→ Bekijk hier al onze Azoren artikelen