Dolfijnen-azoren-walvissen

Voor op je bucketlist: Bij de Azoren walvissen en dolfijnen spotten!

Het blijft een magische ervaring om in de zee wilde dolfijnen of walvissen te spotten. Niet alleen omdat deze beesten zo ongelofelijk mooi zijn, maar ook omdat de boottocht zelf voor de nodige spanning zorgt en iedereen begint te gillen zodra een van de twee gespot wordt. Wat ons betreft een unieke ervaring dus en het behoort daarom zeker op jouw bucketlist thuis.

Op zoek naar dolfijnen en walvissen rondom de Azoren

Een van de beste plekken in Europa om dolfijnen en walvissen te zien, vind je onder meer bij de Azoren. In de Atlantische Oceaan zijn namelijk veel verschillende walvissoorten te vinden en de kans dat je ze daadwerkelijk ziet rondom de Azoren is in het juiste seizoen vrij groot.

Met een beetje geluk & zeeziekte

Wij waren in maart op de Azoren, net voor het échte walvisseizoen, en gingen al op onze eerste dag in Sao Miguel met een boot de zee op om dolfijnen en walvissen te zoeken. Van de eerste hebben we volop kunnen genieten en tientallen gezien, maar ondanks een flinke boottocht hebben we de laatste helaas niet kunnen vinden. Een beetje geluk moet je dus wel hebben, helemaal als je buiten het seizoen al zo’n tour maakt en het is ook een pre als je weinig last van zeekziekte hebt. De golven kunnen nogal flink zijn rondom de Azoren en zakjes worden niet voor niets uitgedeeld als je de boot op stapt. Pak dus voor de zekerheid ook zeeziekte pillen in als je van plan bent zo’n tour te maken.

Walvissen en dolfijnen in de Azoren

→ Tip: Boek je Azoren vakantie via Eliza was here (zij hebben hele toffe accommodaties)
→ Handig: Vind hier vliegticket-deals naar de Azoren

Azoren-dolfijnen-spottenDolfijnen-azoren-walvissen-spottenDolfijnen-azoren-walvissen-spotten-sao-miguel Dolfijnen-azoren-walvissen-whale-watching-tours

Tijdens je vakantie op de Azoren walvissen en dolfijnen spotten, wat kun je verwachten?

Er zijn rondom de Azoren zo’n 25 walvisachtigen soorten te vinden. De reden dat er zoveel soorten aanwezig zijn heeft onder andere te maken met het voedzame water, maar ook vanwege de ligging van de eilanden. Deze is gunstig tijdens de migratie of wanneer walvis-jongen worden geboren. Er is nooit een garantie dat je één of meerdere walvissen zal spotten als je een boottocht maakt, maar dat er veel soorten rondom deze archipel zwemmen is een feit. Hetzelfde geldt voor dolfijnen, schildpadden en ander zeeleven. Of je daadwerkelijk zo’n prachtige staart-foto zal kunnen schieten tijdens zo’n tocht is ook nog de vraag. Sowieso hebben niet alle walvissen zo’n typische walvisstaart en als je ze ziet, is het ook nog afwachten of de boot stil genoeg ligt in de golvende zee.

Op zoek naar water en vogels

Je vraagt je misschien af hoe boten precies weten waar walvissen of dolfijnen aanwezig zijn in die gigantische oceaan. Eigenlijk zijn er verschillende manieren waarop je ze kunt vinden. Allereerst kun je vanaf de boot goed uitkijken naar vliegende vogels boven zee, maar ook door te zoeken naar opspuitend water. Vaak vliegen vogels boven andere boten, maar soms ook boven walvissen. Verder spuiten dolfijnen nog wel eens water op en ook walvissen kunnen voor opspattend water zorgen. Dit zijn dus beide tekenen dat ze in de buurt kunnen zijn.

Walvissen spotten met behulp van uitkijkposten en spotters aan land

Boten rondom de Azoren krijgen ook aanwijzingen van spotters die aan land staan bij uitkijkposten. Langs een groot deel van de kust zijn deze zogenoemde spotters aanwezig. Soms in een uitkijktoren en andere keren gewoon ergens langs de weg. Net als op de oude manier staat dus een persoon daadwerkelijk op de eilanden met een verrekijker en zeer goede ogen de zee af te turen. Zodra zij het idee hebben dat er walvissen of dolfijnen aanwezig zijn op een plek, geven ze de GPS coördinaten door aan de boten van de Whale Watching Tours per radio. De reden dat ze geen computers, drones of andere apparatuur gebruiken, is omdat ze de walvissen en hun leefruimte niet willen beïnvloeden met storende signalen. Bovendien is het een gebruik dat al eeuwen oud is op de Azoren, al werden walvissen vroeger niet gespot voor excursies maar juist voor de jacht. Gelukkig wordt er tegenwoordig niet meer aan walvisjacht gedaan en wordt alleen naar de dieren gezocht om ze van gepaste afstand te kunnen bewonderen.

Ponta Delgada Azoren streetart

Op de Azoren bij Sao Miguel walvissen spotten met Futurismo

Wij hebben een Whale Watching Tour gedaan vanaf Sao Miguel toen we op de Azoren waren, de kans om daar een walvis te zien ligt rond de 65%. Wil je liever op een ander eiland zo’n dagtocht maken? Dan kun je ook kiezen voor het eiland Pico of Faial. In de haven van Ponta Delgada op Sao Miguel vind je het kantoor van Futurismo en elke ochtend om 08:30u en elke middag om 13:00u vertrekt daar een boot voor een tour. Deze tours duren vaak 3 uur en in het hoogseizoen betaal je hier 55 euro voor en in het laagseizoen 50 euro per persoon. Wij hebben vanuit hier ook onze tocht gemaakt.

Hoe ziet zo’n tour vanaf Sao Miguel eruit?

Wanneer je met een tour mee gaat, krijg je vooraf een uitleg over walvissen, dolfijnen en het zeeleven. Zo wordt uitgelegd dat het bijvoorbeeld verboden is om te dicht bij walvissen of dolfijnen te komen, dus dat dat ook de reden is dat ze op gepaste afstand blijven met de boot mocht je zeeleven zien. De dolfijnen mogen bijvoorbeeld wel uit zichzelf dichterbij komen. Ook vertellen ze meer over vervuiling in de zee en hoe belangrijk het is de zee niet verder te verontreinigen met bijvoorbeeld plastic. Verder krijg je een reddingsvest zodra je aan boord gaat en wordt nog een en ander uitgelegd over zeeziekte. Je kan plastic zakjes krijgen aan boord, maar het wordt ook aangeraden zeeziekte pillen te nemen vooraf als je er vaak last van hebt en verder is het slim juist buiten te blijven zodat je goed naar de horizon kan kijken.

Zin om ergens te lunchen na het walvis spotten rondom Sao Miguel?

Als je een leuke en goede plek zoekt om uitgebreid te lunchen na je Whale Watching Tour rondom Sao Miguel, dan moet je vanaf Futurismo in Ponta Delgada zeker naar het Anfiteatro Restaurant gaan. Ze serveren daar een goddelijke meergangen lunch én hele goede wijn. Hier vind je meer tips voor Ponta Delgada

Wat is op de Azoren de beste tijd om walvissen te zien?

De beste tijd om op de Azoren walvissen en dolfijnen te zien is in onze zomermaanden. Dus in juni, juli of augustus. Ook april, mei, september en oktober kunnen goede maanden zijn. Wil je echt de blauwe vinvis zien? Dan is het aan te raden in mei naar de Azoren te gaan, de kans schijnt dan het grootste te zijn. Verder moet je sowieso rekening houden met het onstuimige weer op de Azoren. Dit kan elke dag en zelfs elk uur anders zijn. Check dus goed het weerbericht voor je daadwerkelijk een tour boekt voor een specifieke dag.

→ Bekijk hier al onze Azoren artikelen