Citytrip Lissabon, Praça do Cómercio

Dit is de ultieme Portugal stedentrip: Combineer Lissabon & Faro

Een stedentrip naar Portugal is altijd een goed idee. En het leuke is, je kunt verschillende steden met elkaar combineren. Tijdens zo’n tripje mag de hoofdstad van Portugal, Lissabon, niet ontbreken. Lissabon ligt aan de westkust van de Atlantische oceaan. De stad ligt op zeven heuvels aan de rivier de Taag en de perfect bestemming voor een stedentrip in combinatie met de zuidelijk gelegen stad Faro. In deze blog staan de hoogtepunten van Lissabon en Faro in een gecombineerde stedentrip.

Stedentrip Portugal: Combineer Lissabon & Faro

→ Handig: Vliegtickets naar Lissabon
→ Leuke hotels in Lissabon: TURIM Boulevard Hotel en Lisbon Check-In Guesthouse

Dit wil je ontdekken tijdens je stedentrip Lissabon

Benieuwd wat je echt niet wilt missen in Lissabon (check sowieso deze 12 tips)? Wij delen onze favorieten hieronder! In het hart van de stad liggen de wijken Alfama en La Baixa. Iets verder van de binnenstad liggen de wijken Alcântara en Parque das Nações. Hieronder een aantal tips voor een bezoek aan deze vier wijken tijdens je citytrip in Lissabon.

1. La Baixa

Het historisch centrum van Lissabon bevindt zich aan de rivier de Taag. Aan het water ligt het centrale plein Praça do Cómercio met in het midden het standbeeld van Jozef I van Portugal. Als je onder de boog doorloopt kom je op de veel bezochte en bekende winkelstraat Arco da Rua Augusta met gezellig bars en restaurants. Ook vind je in Baixo de Santa Justa lift waarmee je op een uitkijkplatform komt en een tof uitzicht hebt over de binnenstad! Een aanrader om dit ook mee te pakken!

Stedentrip Portugal, Praça do Cómercio LissabonCitytrip Lissabon, Praça do CómercioBaixo de Santa Justa, Lissabon Citytrip Lissabon, de wijk Alfama

2. Alfama

Een van de oudste wijken van Lissabon is Alfama. Je kunt er heerlijk slenteren door de smalle straatjes waar je gezellige cafeetjes kunt vinden. Vanaf Praça do Cómercio kun je door de wijk naar het kasteel Sao Jorge wandelen. Een behoorlijk steile, maar wel hele toffe klim. Je kunt ook de oudste tramlijn pakken, de beroemde gele tram 28. Deze stopt bij Largo Portas do Sol, het plein waaraan het kasteel zich bevindt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en over de wijk Alfama. Mocht je het kasteel willen bezoeken, dan kun je bij de ingang een kaartje kopen. In de avond is dit ook een gezellige plek. Er zijn terrassen en restaurants en je kunt er prachtig de zonsondergang zien!

Tram in LissabonStedentrip Portugal, de wijk Alfama

3. Alcântara

In de wijk Alcântara aan de oever van de rivier de Taag stonden vroeger oude havenloodsen en pakhuizen. De oude fabrieken zijn inmiddels omgebouwd tot hippe winkels zoals bij de LX Factory, een levendig gebied met Street Art, horecagelegenheden en creatievelingen. Omdat het gebied behoorlijk is opgeknapt is de wijk zeer populair mede vanwege de musea en moderne architectuur. Vanaf het station Praça do Cómercio kun je over de boulevard lopen langs de rivier. Je kunt zelfs helemaal doorlopen tot de toren van Belém. Onderweg heb je uitzicht op Ponte 25 Abril en kom je langs het Museum of Art, Architecture and Technology (MAAT). Niet alleen het gebouw van het museum is prachtig om te zien, vanaf het dak heb je ook een supermooi uitzicht.

Citytrip Lissabon, boulevard Boulevard Lissabon

4. Parque das Nações

Ten oosten van de stad ligt de wijk Parque das Nações, een van de nieuwste stadsdelen van Lissabon waar super veel te doen is. De wijk bruist van kunst en architectuur, mooi om doorheen te wandelen. Wil je musea bezoeken? Dan zit je in deze wijk ook helemaal goed! Je kunt hier het grote aquarium Oceanário de Lisboa vinden, het interactieve wetenschapsmuseum Pavilhão do Conhecimento en de uitkijktoren Torre Vasco da Gama bezoeken. Wil je de wijk van bovenaf zien? Pak dan de teléferico. Voor shopliefhebbers is in deze wijk het winkelcentrum Vasco da Gama te vinden en langs het water zijn genoeg restaurantjes en terrassen voor een hapje en drankje met uitzicht op Ponte Vasco da Gama.

teléferico Lissabon

5. Bezoek Estádio da Luz als je een voetbalfanaat bent

Net iets buiten de stad ligt Estádio da Luz, het voetbalstadion van de club Benfica. Vanaf Parque das Nações is het stadion ook goed bereikbaar. In het stadion worden rondleidingen gegeven waarbij je onder andere op het veld, de kleedkamers, de persconferentiekamer en de spelerstunnel komt. Een hele toffe rondleiding! Aan de achterkant van het stadion is nog een klein museum te vinden. Tickets voor een rondleiding en voor het museum zijn te koop in het stadion zelf. In het stadion zitten ook nog shops en is horecagelegenheid.

Voetbalstadion Benfica Lissabon

→ Handig: Vliegtickets naar Faro
→ Leuke hotels in Faro: 3HB Faro en Lemon Tree Stay

Dit wil je ontdekken tijdens je stedentrip Faro

In het zuiden van Portugal, in de Algarve ligt de stad Faro. Vanaf Lissabon kun je hier met de trein naartoe. De treinreis duurt ca. drie uur en kost €24,- per enkel reis per persoon. Of huur een auto en rijd er zelf naar toe. De stad is relatief klein waardoor je aan een tot twee dagen genoeg hebt om de stad te zien. Hieronder een aantal tips voor een stedentrip in Faro.

1. Cidade Velha


In het oude stadscentrum, Cidade Velha, in het zuidelijk deel van de stad Faro is een prachtig gebied met bijzondere gebouwen. Een van de gebouwen in dit gebied is het Palacio Belmarço, een historisch gebouw uit 1912. Het gebouw is van de buitenkant al indrukwekkend om te zien, maar je kunt het ook van binnen bekijken. Daarnaast vind je er de stadspoort Arco da Vila, een van de oudste poorten in het centrum. Vanaf de poort loop je door naar het oudste deel van de stad, binnen de stadsmuren door smalle straatje en klinkerweggetjes. Je vindt hier het nationaal monument, het klooster Nossa Senhora da Assuncao, waar een museum in gevestigd is. Midden in het oude centrum ligt Kathedraal Sé omgeven door een plein met sinaasappelbomen. Vanaf hier kun je ook heerlijk verder slenteren door de poortjes en langs de mooie, kleine witte huisjes. Mocht je wat willen eten? Er zijn binnen de stadspoorten een paar kleine restaurantjes te vinden.

Stedentrip Portugal, Cidade Velha FaroCidade Velha in Faro Cidade Velha, stedentrip Faro Cidade Velha, stedentrip Portugal Stedentrip Faro, Cidade Velha Stedentrip Faro, Haven

Ten noorden van het oude stadscentrum, buiten de stadsmuren ligt het nieuwere stadsdeel. In dit deel bevinden zich meerdere restaurants, terrasjes en zijn er winkels. Buiten de stadsmuren kun je wandelen langs de kust over een breed aangelegd pad met uitzicht op zee. Ook de haven is een leuke plek om een terrasje te pakken en te genieten van de omgeving. Vanaf hier heb je ook zicht op de lagune, Ria Formosa.

Cidade Velha Faro, Portugal

2. Ria Formosa

Faro ligt aan de lagune Ria Formosa, een uniek kustgebied bestaande uit schiereilanden, zandbanken en bijzondere flora en fauna. Je kunt er lopend komen door bij de haven het spoor over te steken en dan nog een klein stukje te wandelen naar de stijgers. Het is ook een plek waar veel jongeren uit de stad bij elkaar komen. Eveneens een toffe plek waar je de zon supermooi ziet ondergaan. Je kunt Ria Formosa ook bekijken vanaf het water. Er zijn diverse excursie te boeken met een gids waarbij je met een (vissers)bootje door het gebied vaart. Ook vanuit de lucht kun je de prachtige omgeving en het unieke gebied voor de kust zien liggen.

Ria Formosa vanuit de lucht

Met wie wil jij een gecombineerde stedentrip in Portugal maken?


→ Bekijk hier alle artikelen over Portugal