Mooiste-plekjes-Algarve-7-hanging-valleys

De mooiste plekjes van de Algarve bewijzen dat dit een van de fijnste gebieden van Europa is

Een stuk dichterbij dan Australië, kleinschaliger dan Spanje en vriendelijker dan Ibiza. De Portugese Algarve is op vele fronten het mooiste meisje van de klas, én een plek waar je jaarrond de mooiste vakantieherinneringen maakt. Wij zochten er aan het begin van dit voorjaar de fijnste plekken op.

Kilometers kust

Tegenwoordig hebben we nogal de perceptie dat je voor een oogstrelende kust minimaal twaalf uur in het vliegtuig moet. Maar wie weleens een roadtrip langs de wateren van Noord-Ierland heeft gemaakt, of het Zuid-Italiaanse Puglia heeft bezocht, weet wel beter. En zo is het ook in Portugal, want man, wat is de Algarve adembenemend. Azuurblauw water dat zachtgele zandstranden opkruipt; immense rotspartijen met – ietwat angstaanjagende kliffen: het zuiden van Portugal heeft het allemaal. Onze favoriete plekken aan de kust?

9 x de mooiste plekken in de Algarve

1. 7 Hanging Valleys

De 7 Hanging Valleys zijn een absolute must tijdens je bezoek aan de Algarve. Dit natuurgebied is simpelweg te mooi om over te slaan. Het wandelpad dat je langs dit natuurschoon voert is goed aangelegd en een absolute aanrader. Tip: maak een wandeling met een gids die je van alles over de geschiedenis en de omgeving vertelt.

Mooiste-plekjes-Algarve-7-hanging-valleys

mooiste plekjes algarve 7 hanging valleys portugal

2. Praia Verde

Praia Verde is een strand dat haast een beetje aan de Nederlandse kustlijn doet denken, maar dan met een fijnere temperatuur. Het uitgestrekte strand is heerlijk om een wandeling te maken en om je handdoekje uit te slaan.

Mooiste plekjes algarve Praia verde

3. Olhos de Agua

Olhos de Agua is net zoals Praia Verde prachtig uitgestrekt, maar qua uiterlijk totaal het tegenovergestelde. Hier loopt het strand niet over in zachtglooiende duinen, maar steekt het af tegen roest-oranjekleurige rotspartijen. Vooral in de ochtend als de zon net boven de horizon uitkomt, is het licht er prachtig en heb je het strand vrijwel voor jezelf.

De mooiste schilderachtige dorpjes en stadjes

De Algarve mag zich niet alleen rijk rekenen met zon, zee en strand: ook heeft de regio een schatkist aan schilderachtige dorpjes en stadjes. Drie aanraders? Faro, waar je mond openvalt in de oude binnenstad, het wat gemoedelijkere Tavira, waar je als je de tourist traps weet te ontwijken een flink dagdeel plezier hebt en het gehucht Cacela Velha, waar het uitzicht vanaf de kerk fenomenaal is.

Mooiste plekjes algarve Faro

4. Faro

Dat Faro veel meer is dan een stad met een belangrijke luchthaven, ontdekten we tijdens een foodtour van Eating Algarve Food Tours door het oude centrum en de nieuwere buitenwijken. In de buitenwijken vestigen jonge en hippe Portugezen zich met de leukste restaurantjes; binnen de stadsmuren val je met je neus in de boter als je liefhebber bent van traditioneel Portugees eten. Onze lievelings? Petisqueira 3 Em Pipa (probeer hier absoluut de tempura en babyinktvis), 31 Bistro Vinho (voor de geitenkaas en rode wijn) en Vila Adentro (voor de smakelijke toetjes en de geweldige inrichting).

Mooiste plekjes algarve Tavira

Tavira Mooiste plekjes algarve

Tavira een van de mooiste plekken algarve

Mooiste plekjes algarve Tavira Santa-Luzia

5. Tavira

Net zoals Faro bestaat ook het wat kleinere Tavira uit twee delen. Tavira wordt echter niet verdeeld door stadsmuren, maar door de rivier Gilão. Wie gek is op de betegelde huisjes waar Portugal zo bekend om staat, valt hier met de neus in de boter en het plaatje wordt compleet gemaakt met een flink aantal palmbomen. Geniet op het centrale pleintje van de lekkerste, verse pastéis de nata die je bij het bakkertje haalt; wandel door de smalle straatjes aan beide kanten van de rivier en geniet van het uitzicht op de brug die de twee stadsdelen met elkaar verbindt. Misschien wel de bekendste (en leukste!) trekpleister? Dat is Camera Obscura, een toren die een bijzondere blik op de stad biedt.

Cacela-Velha mooiste plekken in de algarve

6. Cacela Velha

Een van de kleinste plaatsjes die we in de Algarve aandeden – maar daardoor niet minder noemenswaardig – is Cacela Velha. Vanaf het centrale kerkje in dit gehuchtje heb je geweldig uitzicht over het water. Leuk om wat mooie plaatsjes te schieten als je er onderweg langskomt!

Eten en overnachten bij mooie plekjes in de Algarve

Het plaatje van een perfecte vakantie is natuurlijk compleet als je slaapplek en wat er op je bord verschijnt ook in orde is. Het zal geen verrassing zijn; ook dat zit in de Algarve goed. Drie van onze favoriete plekken:

7. Casa Modesta

Zin om een vakantie even helemaal offline te gaan? Dan ben je bij Casa Modesta aan het juiste adres. Dit is de ultieme plek om compleet tot rust te komen. Denk: minimalistisch decor, een fijne tuin met citroenbomen, een zwembad en een gezellige Canadese labrador.

Mooiste plekje algarve Casa-Modesta

mooiste plekken algarve Casa-Modesta

8. Restaurante Veneza

Dineren ín een wijnwinkel? Inderdaad, beter wordt het niet. Terwijl je bij Restaurante Veneza je ogen uitkijkt naar alle flessen die je omringen, worden de lekkerste, traditionele gerechten voor je neus gezet. En misschien wel het allerlekkerste? Dat zijn de toetjes, die gepaard gaan met jawel, port.

9. Portobay Falesia

Toegegeven, het hotel Portobay Falesia is ietwat gedateerd en de gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog, maar het uitzicht daarentegen is geweldig. Vanaf de tuin en de terrassen heb je uitzicht over het hierboven genoemde Olhos de Agua en in een wandeling van vijf minuten sta je met je voeten in het zand. Dat maakt de jaren tachtig inrichting en de schuifelende senioren bij het ontbijtbuffet toch wel weer goed.

Wil je net zoals We Are Travellers de Algarve bezoeken en ga je graag goed voorbereid op pad? Neem dan zeker ook een kijkje op www.visitportugal.com of www.visitalgarve.pt waar alles over Portugal en de Algarve te vinden is.

Wil je naar Portugal?

Gespot voor jou:

Vliegtickets naar Portugal vergelijken Hotels in Portugal

→ Bekijk hier al onze Portugal artikelen
We Are Travellers bezocht de Algarve op uitnodiging van Turismo de Portugal (waarvoor heel veel dank!).