surfen portugal leren

5 tips voor als je wil leren surfen in Portugal

Portugal is prachtig om een heleboel redenen; zo staat het bekend om de pastel de nata, de prachtige rotskusten in de Algarve en de lieve, laid back mensen. Maar wist je dat Portugal ook een surfwalhalla is in Europa? Sterker nog, in Portugal vind je het enige surfreservaat van Europa: Ericeira. Dit is dan ook hét mekka voor iedereen die het te gek vindt om een paar goede golven te pakken, of voor wie wil leren surfen.

Lees hier meer over Ericeira

Surfen is heerlijk. Je bent vrij en je ervaart de natuur op zijn puurst. Je krijgt een enorme kick van het pakken van een golf, en er schijnen ook allerlei stofjes zoals adrenaline, endorfine en dopamine vrij te komen tijdens het surfen waardoor je je mega vrolijk en opgepept voelt, zelfs als je geen golf pakt! Daarnaast is het een full-on workout, maar heb je niet het gevoel dat je heel hard aan het sporten bent en kan het je een bepaalde vorm van mindfulness bieden.

Leren surfen in Portugal? 5 tips!

→ Tip: Boek je surfvakantie naar Portugal via Surfblend

Er zijn genoeg redenen om te leren surfen en al helemaal in Portugal, maar waar moet je nou precies rekening mee houden als beginner? 5 tips waardoor jij ultiem voorbereid bent!

1. Neem een surfles

Als je voor het eerst gaat surfen kan het onverstandig en zelfs gevaarlijk zijn om zelf een surfboard te huren en zo de zee op te gaan. Mits je veel verstand hebt van de getijden, technieken en stroming kun je het beste beginnen met surfen door het nemen van een surfles. Vaak begin je met oefenen ‘op het droge’ om zo het opstaan onder de knie te krijgen en ga je dan oefenen in het lage water. De eerste keer kan erg vermoeiend zijn, dus zorg ervoor dat je een beetje fit bent. Surflessen worden vaak aangeboden bij (surf)hostels in de surfstadjes, maar kun je vaak ook los boeken bij organisaties. De prijs van een surfles ligt vaak rond de 40 euro per keer. Dan ben je ongeveer 2 uur in het water en zit je board, wetsuit en vervoer er vaak bij in.

→ Een surfles kun je los boeken of slaap bij surfhostel zoals Chill in Ericeira of Laneez Ericeira en boek zowel je overnachting als lessen ineen. Hier vind je meer surfcamps in Portugal!

Surfen in Portugal Surfplanken in Portugal

2. Oefenen, oefenen, oefenen; en nog meer oefenen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld windsurfen, is golfsurfen vrij moeilijk te leren en moet je het echt onder de knie krijgen door heel.veel.te.oefenen. En dan bedoel ik ook echt heel veel. Zo lukte het mij om op te staan tijdens mijn eerste surfles (grote overwinning), maar in de twee lessen erna ineens niet meer. Geduld is een schone zaak als het aankomt op surfen; het kost simpelweg tijd om feeling te krijgen met je board, de golven en je timing. Heb vertrouwen, dit komt vanzelf!

→ Tip: Boek een complete surfvakantie en verzeker jezelf van genoeg lessen

Leren surfen Oefenen met surfen

3. Bewaar je rust

Als je voor het eerst gaat surfen, kan het best wel een intense ervaring zijn. De zee is vaak sterker dan je denkt en het kan zijn dat je wat paniekerig raakt als je het idee hebt dat je je board of de golven niet onder controle hebt. Zo was ik zelf tijdens mijn derde surfles meegegaan met een groepje surfers wat verder de zee op en heb ik mijn voet lelijk bezeerd aan een grote rots. Dat heeft toen een tijdje mijn plezier voor het surfen weggenomen, omdat ik te angstig op mijn board zat. Een belangrijke tip is daarom; keep it calm. Met in paniek raken wordt de situatie tijdens het surfen nooit beter.

Portugese kust

4. Connect met mede surfgenoten

Tijdens surflessen ontmoet je vaak een heleboel mensen met dezelfde mindset en (surf)ervaring als jij. Maak daar gebruik van! Ik heb gemerkt dat surfers echt een bepaalde community hebben met elkaar en het is enorm leuk als je je ervaring in het surfen kunt delen: het juichen als iemand eindelijk opstaat bijvoorbeeld! Stel je daarom open op voor het ontmoeten van nieuwe mensen; vaak is iedereen open voor een praatje en wie weet hou je er leuke (internationale) vrienden aan over!

→ Andere surfers ontmoeten, kan altijd super goed bij surfhostels, bijvoorbeeld Bura Surfhouse of Nice Way Hostel. Of boek via een surfvakantie-aanbieder je trip, zoals bijvoorbeeld Surfblend, zij hebben ook te gekke surfvakanties!

leren surfen in Portugal Surfers in Portugal

5. Geniet!

Je zou het bijna vergeten: maar enjoy the moment! Doordat je tijdens het surfen met zoveel zaken rekening moet houden (wanneer de golf je raakt, je voeten goed neerzetten, geen andere mensen raken etc.), kun je je hoofd heel goed leegmaken en je even puur op het moment focussen. Geniet van de hele ervaring, want voordat je het weet ben je weer uit het water en is het alweer voorbij!

Portugal, leren surfen

Al zin gekregen om te leren surfen in Portugal?

Hier een aantal tips voor leuke surfhostels:

Of boek een complete vakantie via een organisatie als Surfblend, zij hebben ook mooie surftripjes naar Portugal online staan!

En wil je meer weten over het surfleventje? Volg mij op Instagram @happyonwaves→ Lees alles over Portugal!