Vooral in de bus of auto heb ik er last van, maar ook in een boot kan het flink opspelen: Reisziekte. Ook wel wagenziekte, zeeziekte of luchtziekte genoemd. In dat laatste geval heb je vooral last in het vliegtuig. De symptomen? Je wordt flink misselijk, soms krijg je zweetaanvallen of moet je veel gapen, alles kan beginnen te draaien en het enige dat je eigenlijk wilt (als het écht te veel wordt) is de inhoud van je maag lozen. Maar wat kun je doen tegen wagenziekte? Is er een middel of zijn er andere handige tips om dat verrotte gevoel te voorkomen of verminderen? In dit artikel proberen we zoveel mogelijk tips te bespreken en met je te delen!

Wat te doen tegen wagenziekte

10 tips: Wat kun je doen tegen wagenziekte?

Wagenziekte (in de bus of auto) wordt net als zeeziekte (op een boot) of luchtziekte (daar heb je last van als je in het vliegtuig zit), ook wel reisziekte genoemd. Zodra je begint met je autorit, boottocht of vlucht kan het meteen opspelen. Dit gevoel ontstaat door de evenwichtsorganen die naast je oren zitten, wat je ziet klopt niet meer met wat je evenwichtsorganen registreren en het gevolg is dat jij je niet goed voelt. Er zijn verschillende middeltjes en manieren om met wagenziekte om te gaan en de beste tips hebben we hieronder voor je verzameld:

1. Wagenziekte pillen

Er zijn verschillende wagenziekte pillen die helpen tegen reisziekte. Vaak zijn dit antihistaminica, die normaal gesproken voor allergieën worden gebruikt. Voorbeelden van antihistaminica zijn cinnarizine, cyclizine en meclozine. Neem je wagenziekte pillen, dan kan het wel voorkomen dat je slaperig en wazig wordt. Hou daar dus rekening mee, want als je een mooie boottocht maakt of nog iets actiefs erna wilt doen kan dat vervelend zijn. Merken die wagenziekte pillen verkopen zijn bijvoorbeeld het Etos huismerk of Primatour.

2. Afleiding!

Soms kan het ook al enorm helpen als je jezelf of als je reispartner je afleidt. Praat over een leuk onderwerp of doe een spelletje zoals ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet. Door je met andere dingen bezig te houden, kan je minder last krijgen van de reisziekte. Doet zo’n spelletje of goed gesprek je weinig? Probeer dan eens een luisterboek uit of zet goede muziek op!

3. Eet iets voor je vertrekt

Het klinkt misschien te makkelijk voor woorden, maar het helpt echt als je iets eet voordat je op reis gaat. Denk aan een boterham of cracker, maar ook een bakje yoghurt met fruit kan helpen en anderen zweren bij het nemen van gember of gemberthee tegen de misselijkheid. Zorg er simpelweg voor dat er iets vasts zit in je maag. Eet echter geen vette of hele zoete producten, dat kan weer een negatief effect hebben. Hetzelfde geldt soms voor koffie of alcohol. Wil je toch iets drinken, neem dan gewoon een slok water.

4. Val zo snel mogelijk in slaap

Persoonlijk mijn favoriete tip: Zo snel mogelijk in slaap vallen als je op een boot, in de auto of in het vliegtuig zit. Je maakt dan minder van de reis mee waardoor de reis sowieso sneller lijkt te gaan, maar waardoor je ook minder last hebt van nare reisziekte gevoelens. Het gevoel van reisziekte wordt als het ware onderdrukt, omdat je het reizen niet zo bewust meemaakt.

5. Wagenziekte bandjes

Je hebt speciale wagenziekte bandjes die reisziekte tegen kunnen gaan of verminderen. Je hebt bijvoorbeeld wagenziekte bandjes van Seaband. De Seaband is een polsband die misselijkheid, duizeligheid en braakneigingen kunnen voorkomen en je kan de bandjes het beste dragen om beide polsen. Je hebt deze bandjes voor kinderen en voor volwassenen. Deze kun je gewoon bestellen bij Bol.com.

wat doen tegen wagenziekte bandjes

6. Pleisters tegen zeeziekte

Er zijn ook speciale pleisters die kunnen helpen tegen zeeziekte, dit zijn scopolamine pleisters en er zit dan een middeltje in de pleister dat helpt tegen de misselijkheid. Deze pleisters plak je achter je oor en helpen vooral bij lange zeereizen. Deze pleisters zijn op recept verkrijgbaar onder de merknaam Scopoderm.

7. Naar de horizon kijken

Als je op een boot zit, kan het helpen om te focussen op de horizon. Wanneer je de horizon in beeld houdt, voel je je soms iets minder misselijk. In de auto kun je je bijvoorbeeld richten op de weg en meekijken met de rijder. Reisziekte is vaak erger als je de horizon niet in beeld houdt. Als je het wel ziet, dan zie je met je ogen dat je de hele tijd van evenwicht en houding verandert en je evenwichtsorgaan registreert hetzelfde. Je moet eigenlijk zorgen dat je evenwichtsorgaan en wat je ziet in balans zijn. In een vliegtuig kan dit echter moeilijk zijn als er turbulentie is, dus dan gaat deze tip mogelijk niet op.

8. Ga niet lezen, schrijven of gamen als je onderweg bent

Wanneer je iets gaat doen op een boot, in de auto of in het vliegtuig, kan het voorkomen dat je nog draaieriger of misselijker wordt. Probeer dus niet te lezen, schrijven of gamen als je onderweg bent.

9. Kruip zelf achter het stuur

Als je als volwassene last hebt van wagenziekte, kun je ook vaker zelf achter het stuur kruipen als je gewoon met een auto gaat rijden. Soms helpt het om zelf te sturen, omdat je dan beter ziet waar het voertuig en de weg heen gaat. Bestuurder of schippers hebben sowieso vaak het minst last van reisziekte, omdat die dus hobbels, bochten, golven of andere obstakels zien aankomen en dan kun je daarop anticiperen.

10. Frisse lucht doet soms wonderen

Zet een raam open of stop als het kan voor een frisse neus als je onderweg bent met de auto. Op de een of andere manier doet frisse lucht soms echt wonderen als je last hebt van wagenziekte. Is het warm in de auto? Zet dan de airco aan. Als het te warm is, kan dat namelijk ook een negatieve invloed hebben. Zit je op een boot, dan kan het helpen om even naar buiten het dek op te gaan.

Benieuwd of jij wel eens last hebt van de symptomen van wagenziekte?

Symptomen die kunnen opspelen bij wagenziekte, zeeziekte of luchtziekte zijn als volgt:

 • Gapen
 • Slap en lusteloos
 • Slaperig
 • Draaierig
 • Bleek zien
 • Zweten
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Overgeven

Wat doe jij tegen wagenziekte?

Heb jij nog tips om wagenziekte te voorkomen of verminderen? Laat hieronder een berichtje achter!

Over de auteur

Roëll de Ram
Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

9 reacties

 1. carola

  jarenlang heb ik last van wagenziekte, of het nu voor een korte rit is of een langere reis. Niks hielp! pleisters werkten beperkt Totdat ik onverwachts een overtocht moest maken met een ferry. Toen maar op hoop van zegen een tip van internet geprobeerd: een oordop in één oor. In mijn geval het rechteroor. (ik ben rechtshandig; volgens internet had ik eigenlijk mijn linkeroor moeten dichtstoppen). Ik hield rekening met het ergste, en had me al in de buurt van een toilet gesetteld.
  Maar wat ik nog nooit heb meegemaakt…voor het eerst!! van mijn leven werd ik niet reisziek. De ferry ging zelfs aardig op en neer, maar ik merkte het niet. Ik moest aan mijn vriend vragen of er sprake is van deining etc. . Je kunt het wel voorstellen, het was voor mij een zeer bijzondere ervaring. Ik kon voor het eerst genieten van een bootreis! Sindsdien heb ik het oordopje standaard bij me en heeft het mij al veel leed bespaard. En het belangrijkste …ik hoef me niet meer van tevoren druk te maken als mijn reisgenoot /noten een bus- of boottocht voorstellen.
  Mijn zoon die zelf geen last heeft van reisziekte, heeft het al vaker getipt aan vrienden/innen die plotseling last krijgen. Bij de één hielp het even zo goed, bij de ander niet.
  Kortom, het proberen waard!

  Beantwoorden
 2. Felicia

  Ik had in Griekenland speciale kauwgom gekocht hier tegen. Werkt erg goed en het voordeel daarna niet zo duf. Geeft wel een gek tintelend gevoel aan je tong

  Beantwoorden
 3. Tiny

  Als kind had ik al last van wagenziekte. Laatste jaren ontdekt dat een appel eten helpt vanaf moment dat ik voel dat wagenziekte opkomt. Heel langzaam eten en de reisweg mee volgen. Bij mij gaat misselijkheid dan weg.

  Beantwoorden
 4. Isabel

  Bedankt voor de vele tips tegen wagenziekte. Vooral mijn zoontje heeft er last van wanneer hij met de bus mee moet. Bij ons in de auto gaat het wel, wanneer hij voorin zit. Ik kende die bandjes niet voor om de pols. Ik ga ze meteen bestellen.

  Beantwoorden
  • Marloes Hofstede

   Hallo Isabel.
   Heb je toevallig de bandjes al uitgeprobeerd?
   Onze dochter heeft er ook last van.

   Ik ben benieuwd.

   Beantwoorden
 5. Olivia

  Ik zelf was ook heel lang wagenziek. Wij hebben familie in polen en rijden vaak wel zo’n 15 uur in de auto!! Ik was altijd wagenziek en kotste elke keer. Zelfs als ik niet had gegeten kwam me eten van gisteren der uit… Maar nu ik groot genoeg ben om voorin te mogen zitten volgens de wet kost ik eigenlijk niet meer en ik ben ook niet meer misselijk. Dit wil ik dus graag mededelen voor de mensen die wagenziek zijn kun je dus het beste denk ik voor in gaan zitten. Maar ik heb nu een broertje en die moet achter in zitten en hij is ook wagenziek… Daarom heb ik dit artikel gevonden en we zoeken nu afleiding en hij mag niet meer game in de auto. Dus heel erg bedankt voor de tips!!

  Beantwoorden
 6. Christien

  Ik ben wagenziek maar wij hebben geen pillen en dan gaan wij in de auto wel 9 om naar Frankrijk te gaan en ik heb een drukke zus dus ik weet niet wat ik moet doen

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Hi Christien,
   Je kunt wagenziekte pilletjes gewoon bij de Etos of Kruidvat kopen. Wil je die liever niet gebruiken, dan is het sowieso ook slim om goed vooruit te kijken als je in de auto zit en om dan op de weg te letten. Ga niet lezen of een video kijken o.i.d. want daardoor word je vaak sneller misselijk van. Je kan dan bijvoorbeeld beter muziek luisteren of een luisterboek als je toch afleiding wilt. Hopelijk kun je hier een beetje verder mee! Seabands helpen trouwens soms ook in de auto :)

   Beantwoorden
 7. Denise - Follow my footprints

  Oh, ik moet meteen denken aan die keer dat ik in mijn eentje met mijn kinderen van 3 en net 6 met een jeeptour mee was naar een berberdorpje in Tunesië en dat aan beide zijden zowel mijn dochter als mijn zoon begon te spugen… Ik kwam handen te kort! Gelukkig was dat maar eenmalig.
  Zelf heb ik het de laatste jaren vooral op het water. Nadat ik op de Azoren een keer kotsmisselijk ben geworden neem ik nu standaard reistabletjes in als ik het water op moet.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.