lisboa citytrip tips

6 tips voor je citytrip naar LISBOA

Lisboa zoals de Portugezen hun hoofdstad noemen (bij ons vooral bekend als Lissabon) is tevens de grootste stad van Portugal. Een bestemming waar je minstens een keer een citytrip naartoe moet hebben gemaakt. De hoofdstad bevindt zich aan de noordelijke oever van de Taag en strekt zich uit over zeven heuvels. Bereid je dus maar voor op stevige hoogteverschillen in de stad. In Lissabon vind je schilderachtige, smalle straatjes, grote winkelaveneus, oude pleinen, fonteinen en gele trammetjes die voor genoeg fotogenieke momenten zorgen. Benieuwd wat je absoluut niet mag overslaan tijdens jouw Lisboa citytrip? Wij zetten de zes leukste to do’s even voor je op een rijtje.

6 tips voor je citytrip naar Lisboa

citytrip lisboa torre de belem citytrip lisboa tips torre de belem

1. Torre de Belém

De Torre de Belém, is een verdedigingstoren aan de oever van de Taag. Het bouwwerk is in het begin van de 16de eeuw opgericht om de ontdekkingsreizen van Vasco de Gama te herdenken. In 1580 toen Spaanse troepen Portugal binnenvielen kreeg de toren de functie van gevangenis. De gevangenen werden in de kerkers op de onderste verdieping van de toren gehouden, waar de cellen regelmatig onderliepen met water. Deze bezienswaardigheid staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is zeker een bezoekje waard want ondanks het heftige verleden, is de toren mooi om te zien.

Meer weten over tickets, openingstijden en hoe je er komt?

Handige informatie over deze highlight in Lisboa:

Zo kom je er: Neem tram 15 vanuit het centrum van Lissabon tot de halte Belém-Jerónimos, daarna is het nog een kwartiertje te voet naar de toren. Tickets: Een toegangsticket kost 8,50€, wij raden je aan om een toegangsticket op voorhand te kopen zodat je lange wachtrijen kan overslaan. Openingsuren (met uitzondering van de feestdagen): Tijdens de zomermaanden (mei tot en met september) is Torre de Belem van 10.00uur tot 18.30uur open en in de wintermaanden (oktober tot en met april) van 10.00uur tot 17.30uur.

lisboa Hiëronymietenklooster lisboa citytrip tips

lisboa tips Mosteiro dos Jerónimos

2. Hiëronymietenklooster

Het Hiëronymietenklooster, oftewel Het Mosteiro dos Jerónimos, is één van de bekendste bouwwerken in Lissabon. Het klooster is gebouwd in de Portugese Manuelino-stijl, een laatgotische stijl die je enkel kan terug vinden in Portugal. Een reden des te meer waarom dit klooster op de UNESCO-Werelderfgoedlijst pronkt en zeker een bezoekje waard is tijdens je citytrip naar Lissabon. Na de terugkeer van Vasco de Gama uit India liet de toenmalige koning Manuel 1 een nieuw klooster bouwen. Dankzij de ontdekkingstochten van Vasco de Gama was koning Manuel 1 namelijk de rijkste vorst in Europa geworden. Het klooster zou dienst doen voor de Hiëronymietenorde. Deze orde had de rol om voor de ziel van de koning te bidden en zeevaarders spiritueel bij te staan. Na het overlijden van Vasco de Gama kreeg hij, net zoals vele andere bekende geschiedkundige figuren uit de Portugese geschiedenis, een laatste rustplaats in de Santa-Mariakerk van het klooster.

Meer weten over tickets, openingstijden en hoe je er komt?

Handige informatie over deze highlight in Lisboa:

Je bereikt het klooster met tram 15 (halte Belém-Jerónimos) vanuit het centrum van Lissabon. Het klooster is het hele jaar geopend (met uitzondering van feestdagen). Tijdens de wintermaanden (oktober tot en met april) kan je het klooster bezoeken van 10.00 uur tot 17.30uur en tijdens de zomermaanden (mei tot en met september) kan je het klooster bezoeken van 10.00uur tot 18.30uur. Toegang tot de Santa Maria kerk is gratis. Toegang tot het klooster bedraagt 10€. Let op! Wanneer je een klooster betreedt moeten je schouders altijd bedekt zijn.

streetart in alfama lisboa tips uitzicht alfama lisboa citytrip

citytrip lisboa tips alfama streetart

3. De wijk Alfama

Alfama is de oudste wijk van Lissabon en ligt aan de voet van het Castelo de São Jorge. De naam ‘alfama’ komt van het Arabische woord ‘al hamma’, wat ‘baden’ of ‘fonteinen’ betekent. De wijk typeert zich door vele smalle straatjes met poorten en trappen. Op verschillende plaatsen in de wijk kan je prachtige muurschilderingen terug vinden. Wanneer je door de straten slentert ruik je verse vis en hoor je overal fadomuziek. Breng ook zeker een bezoekje aan het uitkijkpunt van deze wijk. Hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Lissabon. Meer lezen over leuke wijken in Lissabon? Lees dit artikel

carmo klooster in lisboa lisboa carmo klooster

citytrip lisboa uitzicht vanaf stanta justa

4. Het Carmoklooster & De Santa Justa lift

Het Carmoklooster werd tijdens een hevige aardbeving in 1755 grotendeels verwoest. Dit is dan ook de reden dat je de dag van vandaag enkel nog ruïnes van deze gotische kerk kan bezoeken. Het klooster biedt onderdak voor een archeologisch museum met een diverse collectie aan opgegraven voorwerpen uit de Portugese geschiedenis. Je kan er onder andere prehistorische voorwerpen en enkele gemummificeerde lichamen bekijken. De leukste manier om het klooster te bereiken is via de Elevador de Santa Justa. Deze lift verbind de laaggelegen Rua Santa Justa met het hooggelegen Campoplein. De lift werd gebouwd in 1902 en bestaat volledig uit ijzer en glas.

Meer weten over tickets, openingstijden en hoe je er komt?

Wat wil je weten over deze plek in Lisboa:

Openingstijden: Het klooster is geopend van oktober tot en met mei van 10.00uur tot 18.00uur en van juni tot en met september van 10.00uur tot 19.00uur. Ticket: Een bezoek aan het klooster kost 4€ en voor de lift betaal je 5.15€.

lisboa tipa monument van de ontdekking

5. Monument van de Ontdekkingen

Het Monument van de Ontdekkingen werd gebouwd ter ere van Hendrik de Zeevaarder die al ruim 500 jaar geleden overleden is. Het monument is van witte steen met vooraan een beeld van Hendrik zelf, omringd door beroemde Portugezen waaronder onder meer Vasco da Gama. Op het monument is 1 vrouw aanwezig, Felipe van Lancaster, de moeder van Hendrik en het grote brein achter de Portugese ontdekkingsreizen. Wanneer je het monument bezoekt krijg je er een prachtig uitzicht op de Ponte 25 de Abril en het Christusbeeld aan de overkant van de Taag gratis bij.

6. Smullen van Pastéis de Nata

Een heerlijke typische Portugese lekkernij is de Pastéis de Nata. Dit zoetig gebakje wordt vertaald in taartje (pastéis) en room (nata), dus roomtaartjes. De bodem van het taartje bestaat uit blader- of filodeeg met room binnenin. In Lissabon vind je over de hele stad verspreid diverse winkels of bakkers die de taartjes verkopen. Eenmaal hiervan geproefd, zal je gedurende je verblijf in Lissabon iedere dag langs de bakker lopen.

Hoe plan je een citytrip Lisboa?

Vanaf Amsterdam Schiphol gaan dagdagelijks rechtstreekse vluchten naar Lissabon. Ook vanaf Rotterdam of Eindhoven gaat er een paar keer per week een directe vlucht richting Portugal. Check hier vliegtickets naar Portugal. Wij kozen ervoor om vanuit de Algarve (Faro) richting Lissabon te trekken met de trein. Een ticketje voor de trein reserveer je wel het beste vooraf, je kan dan ook zelf je plaats op de trein kiezen. De treinrit duurt ongeveer 3uur en 30min, dit op een comfortabel uitgeruste trein. De trein stopt in station Santa Apolonia te Lissabon van hieruit kan je metrolijn Azul nemen naar het centrum.

Verblijven in Lisboa

Wil je centraal in Lissabon verblijven, dan raden wij hotel Tempo FLH Hotels Lisboa aan. Het hotel ligt vlak naar de Santa Justa lift, in de wijk Santa Maria Maior en is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn diverse metroverbindingen beschikbaar op wandelafstand van het hotel. De kamers zijn eenvoudig maar modern ingericht en bieden de perfecte ontspanning na een dagje wandelen in Lissabon.

lisbao tempo flh hotels lisboa

→ Bekijk hier al onze Portugal artikelen