bezienswaardigheden algarve lagos

Bezienswaardigheden in de Algarve die je absoluut moet zien


De Algarve sterkt zich uit over de gehele breedte van zuid Portugal. Hoewel de Algarve 600 jaar lang door de Moren bezet is geweest, zijn er buiten enkele stads- en kasteelmuren in Silves en Tavira, weinig overblijfselen van deze periode terug te vinden. Reis je naar de Algarve dan reis je wel langs torenhoge kliffen, helder blauw water, piepkleine baaien, vissersdorpjes en woeste golven. Er zijn in de Algarve zoveel mooie plekjes te ontdekken maar er zijn er een paar die je absoluut niet mag missen. Daarom hebben we de bezienswaardigheden in de Algarve voor jou op een rij gezet die je zeker niet wilt overslaan.

Bezienswaardigheden in de Algarve die je niet wilt missen

→ Hotel tip: B&B Casa Maria of Casas de Moinho

bezienswaardigheden algarve sagres sagres bezienswaardigheden algarve bezienswaardigheden in de algarve sagres

Sagres

Sagres ligt in het uiterste zuidwesten van Europa. Het is een klein dorpje met een rijke historie. De naam van het dorp is afgeleid van ‘Sagrado’ wat heilig betekent. Ponta de Sagres ligt net buiten de stad. Hier vind je overblijfselen van een 18-eeuws fort dat het oorspronkelijk 15e-eeuwse van Hendrik de Zeevaarder verving. Het fort biedt een spectaculair uitzicht op de kustlijn waar de grotten en holten door de zee zijn uitgeslepen. Vanuit het Fort van Sagres bouwde Prins Don Enrique in de 15de eeuw schepen om nieuwe plaatsen in de wereld te ontdekken. De haven van Sagres diende als vertrekhaven voor verre zeereizen, die de Portugezen maakten, om uiteindelijk de wereld te veroveren.

Surfen in Portugal? Sagres is een van onze favoriete spots!

cabo de soa vincente algarve bezienswaardigheden vuurtoren cabo de soa vincente algarve bezienswaardigheden cabo de soa vincente algarve

Cabo de São Vicente

Zes kilometer verder dan Sagres ligt kaap Sint Vincent, het einde van de wereld. Althans, dat dacht men heel lang geleden. Men zag dit als het einde van de wereld, omdat het woongebied, dat als een heilige plek werd beschouwd, abrupt eindigde in een klif van 50 meter hoog en er in de verre omgeving geen land meer te zien was. De naam Kaap Sint Vincent oftewel Cabo de Sao Vincente heeft zijn naam te danken aan een diaken (Vincentius van Zaragoza) die hier aan land is gebracht en begraven ligt. Er werd een kleine kerk gebouwd bovenop zijn graf. Om het kerkje heen werd uiteindelijk een heel klooster gebouwd. Dit alles werd meermaals vernield door piraten. Naast de ruïnes van dit klooster vind je op de dag van vandaag één van de bekendste vuurtorens van de wereld. Je kan hem zien vanaf een afstand van ongeveer 60-80 kilometer. Een leuk weetje: dit meest zuidelijke punt is het startpunt van de wandelroute E9 of het Europese kustpad met een lengte van 5200 kilometer langs de kusten van de Atlantische Oceaan, de kusten van de Noordzee en de kusten van de Oostzee.

lagos bezienswaardigheden in de algarve bezienswaardigheden algarve lagos lagos in de bezienswaardigheden algarve

Lagos

Als er één kuststad in de Algarve populair is op Instagram dan is het Lagos wel. Lagos is een klein stadje dat gelegen is aan de zee. Het heeft een lange geschiedenis die zich weerspiegelt in oude kerken, een oude stadsmuur en prachtige oude huizen. Tegenwoordig vind je er vele hippe bars en toffe winkels. In Lagos is de sfeer relaxt. Dit komt misschien door de vele prachtige stranden die de stad omringen. Vanaf de haven kan je in kleine bootjes diverse tripjes maken. Je kan er gaan zeilen, vissen, dolfijnen spotten of de mooie grotten aan de kust bewonderen. Lees hier meer over Lagos!

ilha deserta bezienswaardigheden algarve algarve ilha deserta bezienswaardigheden algarve ilha deserta

Ilha Deserta Faro

Ilha Deserta oftewel het verlaten eiland, is een onbewoond eiland vlak voor de kust van Faro. Het strand ligt in het meest zuidelijke puntje van Portugal. Het is één van de “barrièrestanden” van het natuurpark Parque Natural da Ria Formosa, die de overgang vormen tussen het natuurgebied en de zee. Het eiland is bereikbaar met een boot vanuit Faro. Je reist ongeveer 20 minuutjes. Onderweg spot je tal van beschermende vogelsoorten of kikkers. Naast Ilha Deserta ligt Ilha do Farol. Hier wonen wel mensen en zal je dus diverse eet- en drankgelegenheden vinden. Ook staat er op dit eiland een leuke vuurtoren. Het eiland is geschikt voor een leuke namiddag zonnen zonder al te veel toeristen.

alte bezienswaardigheden algarve bezienswaardigheden algarve alte alte bezienswaardigheden in de algarve

Alte

Daar waar in de drukke badplaatsen het toerisme overheerst kan je in authentieke Portugese dorpen rust vinden. Alte is één van die dorpen en staat bekend staat als “het meest typische dorp van de Algarve”. Het ligt op iets meer dan 30 kilometer ten noorden van Albufeira. Tijdens je rit naar het dorp rij je door een landschap vol met weilanden, olijfbomen, sinaasappel- en citroenbomen en hier en daar een verloren schaap. Alte wordt gekenmerkt door de fontes (bronnen) van helder, fris water. De Fonte Pequena en Fonte Grande (kleine en grote bron) waren eeuwenlang een ontmoetingsplaats voor vrouwen uit het dorp, die hier samenkwamen om de was te doen. Wanneer je goed zoekt kan je in het dorp ook een leuke waterval spotten. Je zwemkledij hoef je echter niet mee te nemen want de overheid verbiedt het zwemmen in het meer van de waterval.

silves bezienswaardigheden algarve silves in de algarve silves algarve highlights

Het kasteel van Silves

Wanneer je aankomt rijden in Silves valt je oog onmiddellijk op het grote prachtige kasteel boven op de berg in het centrum van Silves. De fundamenten van het kasteel zijn gebouwd door de Romeinen die hier in de 4de eeuw al verdedigingsmuren hadden gezet. Het kasteel is een belangrijk onderdeel in de geschiedenis van de Algarve. Het lag in het centrum en was zeer in trek vanwege het schone drinkwater wat vanaf de berg Monchique als bron werd gehaald. Voor het kasteel vind je een beeld van de Portugese koning Dom Sancho 1. In 1189 veroverde hij het kasteel en versloeg daarmee de Moren. Tot aan 1947 werden de torens van het kasteel nog gebruikt als gevangenis. Wist je trouwens dat er ook jaarlijks een middeleeuws festival plaats heeft in Silves? Het festival is normaal een happening van 9 dagen met buikdanseressen, slangenbezweerders, riddergevechten, paarden en kraampjes met tal van activiteiten. Tijdens je bezoek aan Silves zal je oog ook vallen op de honderden ooievaars die hun nesten hebben in de stad. Leuk om te zien!

algarve bezienswaardigheden casa maria

Verblijven in de Algarve

Wil je een rustige uitvalsbasis in het midden van de Algarve? Een leuke plek om te overnachten is dan B&B Casa Maria, deze ligt in Silves en heeft dus een centrale ligging om met de auto de Algarve te ontdekken. De B&B wordt uitgebaat door twee Belgen, Edwin en Yolanda, die alle leuke en uitzonderlijke plekjes in de Algarve kennen. De B&B heeft een groot gesloten parkeergelegenheid, een ruim buitenzwembad en een hippe zwembadbar. Daarnaast serveert Yolanda iedere ochtend een heerlijk vers gemaakt en uitgebreid ontbijt. De kamers zijn knus uitgerust en hebben een en-suite badkamer. Boek hier je overnachting bij Casa Maria

Twee niet toeristische, maar heerlijke eetplekjes

Wil je graag niet toeristisch maar wel zeer lekker uiteten en genieten in de Algarve? Dan verklap ik, met een beetje spijt in het hart, mijn twee favoriete plekjes aan jullie:

In Amarcao de Pera kan je een super leuke bistro vinden. De bistro, Pera Bistro Bar, wordt uitgebaat door een koppel waarvan de vrouw Russische roots heeft en je dus in perfect Engels geholpen wordt. De bistro heeft de beste bananenmilkshake ter wereld! Daarnaast zijn de tapas hapjes die ze aanbieden ook om van te smullen.

In Silves vind je cafetaria & loungebar, Chapim. In dit kleine, gezellige zaakje met buitenterras eet je pannenkoeken zoals nooit tevoren. De pannenkoeken komen gevuld met kip of geitenkaas en zijn overheerlijk. Daarnaast kan je hier heel rustig zonder toeristen genieten van het echte Portugese leven. Mijn topaanrader!

Handige sites om je tripje naar de bezienswaardigheden in de Algarve mee te regelen:

→ Bekijk hier al onze Portugal artikelen