noorderlicht Tromso in de winter
Sara Schoofs

Op reis naar Tromso in de winter, op jacht naar het Noorderlicht!

Hoog in Noorwegen vind je de stad Tromso. Een knusse stad, maar bovenal een ideale plek om het Noorderlicht te zien. Mits je naar Tromso in de winter gaat natuurlijk, want dat is de ideale periode om dit spectaculaire natuurverschijnsel te bewonderen. Benieuwd hoe het is om het Noorderlicht in Tromso te zien? En hoe je zo’n reisje boekt? Je leest er alles over hieronder!

Tromso

Naar Tromso in de winter, een uniek poolavontuur

Mijn eerste poolavontuur begon in het noorden van het vasteland van Noorwegen, in Tromso om precies te zijn. Tromso ligt op ongeveer 350 kilometer ten noorden van de poolcirkel en van september tot maart is deze stad de beste plek in het hoge noorden om het Noorderlicht te bewonderen. De binnenstad van Tromso is daarnaast heel gezellig. Je vindt er traditionele pittoreske huisjes, een autovrije winkelstraat, gezellige koffie- en lunchbars en dit allemaal met een waanzinnig mooi uitzicht op de bergen en het water. Ook kun je hier tal van activiteiten doen, ga bijvoorbeeld naar het Noordpool museum, het Polaria of naar de IJszeekathedraal. En stap natuurlijk ‘s avonds naar buiten, want de kans dat je in Tromso in de winter het Noorderlicht ziet is heel groot! Maar daar later meer over. Feit is dat dit echt zo’n stad is waarbij het bij mij niet lang duurde voor ik verliefd werd. Vanaf het moment dat mijn voeten het Scandinavische land raakte, werd ik eigenlijk al betoverd en verliefd op de prachtige landschappen en de ontspannen sfeer die er hing.

Tromso

Naar Tromso in de winter Tromso in de winter Tromso noorwegen winter

Het mooiste uitzicht over Tromso vind je bij Fjellheisen

Wanneer je optimaal wilt genieten van het wondermooie uitzicht raad ik je aan om de kabeltram naar Fjellheisen te nemen. Fjellheisen is het hoogste punt in Tromso en vanaf deze besneeuwde heuveltop krijg je een mooi uitzicht over de stad. Ik besloot om de eerste avond al meteen mijn wandelschoenen aan te trekken en mij richting Fjellheisen te begeven. Het is een kleine 5 kilometer wandelen van het centrum tot de overkant van het water en hier vind je ook de ingang van de kabeltram die je meeneemt naar de top. Een ticket voor de kabeltram kost 210 NOK wat ongeveer 22 euro is, een beetje prijzig, maar geloof me: het is het zeker waard!

Fjellheisen

Fjellheisen Tromso winter

In Tromso het Noorderlicht zien

De grootste reden dat ik naar Noorwegen kwam, was om het noorderlicht te zien en ik had nooit durven dromen dat ik de eerste avond al geluk zou hebben. Terwijl ik aan het genieten was van een biertje op de top van de berg Fjellheisen kwam de eigenaar me vertellen dat het NU het moment was om mijn camera boven te halen en wat foto’s te gaan maken. Toen ik buiten kwam kon ik mijn ogen niet geloven: De hele lucht was groen gekleurd met dansende lichtstralen. Na het zien van dit prachtig natuurwonder, op mijn geluksnacht want zo noem ik deze avond tot op de dag van vandaag nog steeds, keek ik nog meer uit naar de ‘chasing lights’ tour die ik de volgende dag zou doen. Het is zo magisch en indrukwekkend om te zien en het is bizar om te bedenken dat de natuur voor dit hele spektakel zorgt.

Hoe moeilijk is het om het Noorderlicht te zien?

Of je het Noorderlicht wel of niet ziet, hangt af van veel factoren. Onder andere van het weer, zonneactiviteit, locatie maar ook van lichtpollutie. Een beetje geluk moet je dus hebben om het te zien en tijdens onze reis hadden we dat, want wat wij tijdens de ‘chasing lights’ tour zagen kan ik nog steeds niet geloven. Uren aan één stuk kon je de lucht zien verkleuren in prachtige groene, gele en paarse kleuren. Dankzij de professionele begeleiding van Bert, Elisa en chauffeur Jarek raakte we op de meest prachtige locaties om foto’s te nemen. Om te weten hoe je prachtige foto’s van het noorderlicht kan maken, kun je het best even dit artikel lezen!

Noorderlicht

noorderlicht Tromso in de winter noorderlicht tromso Tromso noorderlicht

Wil je Tromso in de winter bezoeken? Zo plan je je trip!

Vanuit Amsterdam vliegen er dagelijks meerdere vluchten richting Tromso. Je moet wel een overstap maken in Oslo, dus hou daar even rekening mee en indien je vroegtijdig je vliegtickets koopt heb je best kans om goedkope tickets te scoren. Wanneer je aankomt op de luchthaven van Tromso kan je flybussen nemen richting het centrum van de stad. Voor een enkel ticket betaal je 90 NOK, ongeveer 9 euro. De flybussen stoppen vlak voor de luchthaven en rijden rechtstreeks naar het centrum van Tromso. Hier stoppen ze op diverse locaties in de buurt van de bekendste hotels. Wil je echter geen 90 NOK betalen, dan kan je ook een bus van het openbaar vervoer gebruiken. Deze kan je vinden door aan de uitgang van de luchthaven de trap naar beneden te nemen. Je loopt dan even door de parkeergarage en aan de achterkant van deze garage stoppen de bussen. Deze bussen stoppen op meerder locaties in de stad en zijn iets minder comfortabel dan de Flybussen maar prima om te nemen.

→ Bekijk hier meer Noorwegen artikelen