Wandelen in de Achterhoek

Wandelen in de Achterhoek: de leukste routes in de natuur

Wandelen langs oude kastelen en schattige molens, dwalen door uitgestrekte bossen en genieten van de verschillende dorpjes en stadjes die je onderweg tegenkomt, in de Achterhoek (Gelderland) lukt dat zeker. Je vindt er heel veel verschillende wandelroutes langs de meest diverse natuurgebieden. Welke wandeling mag je zeker niet missen? En waar overnacht je fijn in de Achterhoek? De leukste tips over wandelen in de Achterhoek op een rij.

6 x Wandelen in de Achterhoek

→ Lees ook: Wat te doen in de Achterhoek
→ Overnacht bij Boutique B&B Erve Hasselo of Broederenklooster

Wandelen in de Achterhoek

1. Wandelen op Landgoed Hackfort bij Vorden

Het dorp Vorden in de Achterhoek staat bekend om zijn vele kastelen in de omgeving. Eén van die kastelen is Kasteel Hackfort. Het was ooit een gewoon woonhuis, maar groeide uit tot landgoed met een kasteel, boerderijen, boomgaarden, weilanden en een watermolen. In de veertiende eeuw liet Gerrit van Hackfort de burcht bouwen, de twee torens herinneren nog aan die tijd. In 1981 overleed de laatste barones en ging het landgoed bij legaat naar Natuurmonumenten. Bij de Keuken van Hackfort, naast het kasteel, kun je goed lunchen en genieten van het uitzicht.

Vanaf Hackfort zijn diverse wandelroutes door de Achterhoek te lopen. Zo is er de groene route, een wandeling van vier kilometer die langs het kasteel, de watermolen en verschillende authentieke boerderijen en bossen komt. Daarnaast is er een wandeling van zo’n zestien kilometer, die langs het kasteel komt. Deze start bij station Vorden en leidt je via Kasteel Vorden en de binnenlanden naar Kasteel Hackfort. Je volgt hierbij de blauwe pijlen van het wandelnetwerk.

→ Lees ook: Dit zijn de fijnste overnachtingen op het Pieterpad

2. Het Pieterpad wandelen in de Achterhoek

Drie etappes van de langeafstandswandeling Het Pieterpad komen door de Achterhoek. De twaalfde etappe Laren – Vorden is de eerste van deze wandeling die het Achterhoekse landschap doorkruist. Deze wandeltocht van veertien kilometer komt langs drie kastelen: Het Enzerinck, Huis Den Bramel en Kasteel Vorden. Wanneer je bij Kasteel Vorden aankomt, ben je precies op de helft van het Pieterpad.

Vanaf het kasteel begint de volgende etappe: Vorden – Zelhem. Deze wandeling van zeventien kilometer voert je dwars door de buitengebieden van Vorden en Zelhem en je loopt een heel stuk door Landgoed ’t Zand. In het dorpje Zelhem kun je goed overnachten en dineren. De laatste etappe die door de Achterhoek loopt, is die van Zelhem naar Braamt. Deze etappe is ook zeventien kilometer lang en komt onder meer langs Kasteel Slangenburg. Hier kun je goed pauzeren en genieten van het uitzicht op het kasteel.

Pieterpad, Wandelroutes AchterhoekKasteel Vorden Huis Den Bramel Linde Pieterpad, wandelen Achterhoek

3. De Lochemse Bergroute

Een van de mooie wandelgebieden in de Achterhoek, is het gebied rondom de Lochemse Berg. Wandel bijvoorbeeld De Lochemse Bergroute van 8,5 kilometer. Deze wandeling loopt door de bossen, maar ook langs het dorp Barchem. Je volgt de paarse routepaaltjes en komt onder meer langs het Belvedère, het hoogste punt van de Lochemse Berg. Je begint de wandeling bijvoorbeeld bij TOP Bon Aparte aan de Lochemseweg 37. Een andere wandeling in deze omgeving is ‘De Poort van Lochem’, die door de Berkelvallei en ook bij de Lochemse Berg komt. Je start deze wandeltocht van tien kilometer bij het station van Lochem en volgt de paaltjes met daarop ‘De Poort van Lochem’ aangegeven op kleine plakkaatjes.

→ Lees ook: Wat te doen in de Achterhoek? 10 absolute must do’s!

4. Wandelen in de omgeving van Zelhem

Ook in de omgeving van het dorpje Zelhem maak je mooie wandelingen door de natuur. Zo is er de Um de Olde Spoorbaan route (om de oude spoorbaan), die ongeveer tien kilometer lang is. De wandeling voert je langs de voormalige spoorbaan die tussen Ruurlo en Doetinchem liep en je komt door het bosgebied de Halse Rug. Onderweg kom je ook langs Museum Smedekinck, een museum waarin een collectie van de oudheidkundige vereniging te zien is. Je volgt de zwarte voetstapjes op de bordjes en kunt onder meer starten bij TOP Zelhem aan het Stationsplein in Zelhem.

Een andere leuke wandeling in de omstreken van Zelhem, is het Boelekeerlspad. De ‘Boelekeerl’ gebruikten ouders in de regio vroeger om kinderen bij de waterkant weg te houden, omdat deze boeman in het water zou zitten. Deze wandeling loopt door een natuurrijk gebied en komt langs verschillende poelen, landbouwgebieden en bossen. De wandeling start bij Boerderij Boldiek, Boldijk 6 in Halle.

Onderweg Pieterpad, wandelen AchterhoekPieterpad Achterhoek

5. Stadswandeling aan de rand van Zutphen

In de Achterhoek vind je niet alleen de meest diverse natuurgebieden, maar ook de dorpen en steden in deze streek zijn de moeite waarde te bezoeken. Zo is er het Hanzestadje Doesburg, kun je leuk shoppen en eten in Doetinchem en is de andere Hanzestad, Zutphen, zeker een mooie stad om te bekijken. Doe hier de Stadsrandwandeling Zutphen bijvoorbeeld. Een tocht van zeven kilometer die je langs verschillende historische gebouwen en door schattige straatjes voert. Zutphen heeft een heel aantal hofjes, een prachtige kerk en je hebt er mooi uitzicht over de IJssel. Na je wandeling strijk je neer bij een van de vele restaurantjes in het centrum.

→ Lees ook: Wat te doen in Doesburg? Dit zijn de leukste to do’s!

6. Wandelen in de omgeving van Winterswijk

In de omgeving van Winterswijk zijn verschillende wandelingen uitgezet, waaronder de tocht ‘Rondom de Whemerbeek’ van ongeveer negen kilometer. In deze wandeling kom je diverse plekken tegen die de schilder Mondriaan inspiratie gaven voor zijn werk. Het startpunt is Villa Mondriaan, bij het Mondriaan-raam. Dit kunstwerk is geïnspireerd op een schilderij van Mondriaan: Gezicht op Winterswijk. Door het raam zie je het oude centrum van Winterswijk zoals Mondriaan dat schilderde. De schilder startte zijn carrière hier en woonde een heel aantal jaren in Winterswijk. Naast de werken van Piet Mondriaan, zie je tijdens deze route ook veel natuur. Je loopt door het Buskersbos en langs de Whemerbeek en volgt de bordjes met de gele voetstappen.

Landgoed 't Zand

Overnachten in de Achterhoek

Na een dag flink wandelen, is het fijn als je lekker kunt relaxen in een fijn hotel of in een leuk appartementje. Boek bijvoorbeeld een nachtje bij B&B Mooi Zelhem, in Zelhem. Deze B&B is sfeervol ingericht en heeft een eigen kitchenette en zithoek. Daarnaast krijg je er een goed ontbijtje in de ochtend.

Ook in Boutique B&B Erve Hasselo, dat tussen Vorden en Ruurlo in ligt, boek je een fijne overnachting. De bed & breakfast is stijlvol ingericht en ligt zes kilometer van Kasteel Hackfort af. Iedere ochtend staat er een ontbijtje klaar.

Bij Oldschool Hotel in Winterswijk kun je goed ontspannen na een dagje wandelen. In sommige kamers in dit hotel zit namelijk een sauna of een bubbelbad. Alle kamers zijn heel licht en sfeervol en je krijgt hier elke ochtend ook een ontbijtje.

Wil je ietsjes chiquer overnachten? Boek dan een kamer bij het Broederenklooster. Dit hotel is heel stijlvol ingericht en heeft ook een restaurant en een bar. Er is iedere ochtend een luxe ontbijtje.

Hier wil je logeren in de Achterhoek na het wandelen

B&B Mooi ZelhemBoutique B&B Erve HasseloOldschool HotelBroederenklooster

Heb jij al zin om te gaan wandelen in de Achterhoek? Laat ons weten waar je naartoe gaat en als je nog een andere toffe route weet, vertel het in de comments hieronder!


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland