Wat te doen in Zutphen

Wat te doen in Zutphen? 8 tips!

Mooie hofjes, historische panden en torens en schattige winkelstraatjes; in Hanzestad Zutphen dwaal je gerust een paar dagen rond. De stad heeft als bijnaam ‘Torenstad’, omdat veel monumenten met torens uit de Hanzetijd bewaard zijn gebleven. Wat te doen in Zutphen? We geven je 8 tips om deze Gelderse stad eens goed te verkennen.

8 x Wat te doen in Zutphen

→ In Zutphen logeren? Boek een nachtje bij Stadshotel & Proeflokaal ‘tOer
→ Andere leuke hotel tip: Broederenklooster

Aanzicht Zutphen

Deze 8 to do’s wil je niet missen in Zutphen

Dat Zutphen vroeger een handelsstad was, is nog steeds te zien aan de koopmanshuizen, stadspoorten en de torens die de stad rijk is. Sinds de 12e eeuw heeft Zutphen stadsrechten en nog altijd is haar historische stratenpatroon behouden. Drie centrale markten, met daaraan veel smalle zijstraatjes; dat kenmerkt de stad.

1. Koffie drinken in Zutphen

Wanneer je naar Zutphen gaat, sla dan de koffie bij De Pelikaan niet over. Deze koffie-en theeschenkerij zit al meer dan 200 jaar aan de Pelikaanstraat en ze branden er zelf hun koffie. De koffie wordt ruw aangeleverd uit het land van herkomst en daarna branden ze deze bij De Pelikaan nog verder. Ook bij Van Rossum’s Koffie kun je goed terecht voor verse, goede koffie. Ze branden de koffie ook hier zelf en dat proef je meteen.

2. De Walburgiskerk in Zutphen bezoeken

Aan het ’s Gravenhof in Zutphen ligt de Walburgiskerk. Deze kerk hoort bij de top 100 van de Nederlandse UNESCO-monumenten en wordt gezien als één van de tien mooiste kerken van Nederland. Je vindt er de zestiende-eeuwse bibliotheek ‘De Librije’ en je kunt de toren van de kerk beklimmen. De toren is via een smalle wenteltrap te bereiken, dus je kunt alleen onder begeleiding van een gids naar boven. De toren ingang bevindt zich aan het ’s Gravenhof, schuin tegenover het stadhuis.

Kerk ZutphenWalburgiskerk Zutphen

3. Stadswandeling langs hofjes

De Hanzestad staat bekend om haar hofjes, de oases van rust midden in de stad. Ze zijn er vanaf het einde van de 14e eeuw al en hadden toen iets weg van een klooster. In de 19e eeuw bouwden ze in Zutphen vooral uit liefdadigheidshofjes. Wil je een wandeling langs deze hofjes maken? Of een andere stadswandeling door Zutphen doen? Je vindt hier de leukste wandelingen door de stad.

4. Bezoek de musea van Zutphen

Kunstliefhebber? In het Stadspaleis aan het ’s Gravenhof zitten twee musea onder één dak. Het Stedelijk Museum en Museum Henriette Polak bezoek je dus zo heel gemakkelijk in een keer. In het Stedelijk Museum vind je voornamelijk veel verhalen over de geschiedenis van Zutphen en de huidige Achterhoek. Het is een cultuurhistorisch museum dat je meevoert in het verleden van de streek. Bij Museum Henriette Polak is veelal modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst te zien. Naast de vaste collectie is er ook altijd een wisselende expositie te zien waarin een hedendaagse kunstenaar centraal staat.

5. Restaurantjes in Zutphen

Eén van de meest karakteristieke restaurants in Zutphen is het Volkshuis. Dit is het oudste koffiehuis van Nederland en je hebt hier keuze uit super veel lunchgerechten en taartjes. Tijd voor het diner? Ga dan naar Nic & ik – Wine and Food als je van een lekker wijntje en een goede hap houdt. Je kunt hier verschillende soorten wijn proeven, met bijpassende gerechten.

6. Varen over de Berkel met een fluisterboot

Wil je Zutphen eens van een hele andere kant zien? Vaar dan over de Berkel met een fluisterboot. De grachten van Zutphen en de mooiste plekjes aan de rivier de Berkel zie je tijdens een boottochtje van ongeveer 1 uur en een kwartier. De schipper (de fluisteraar, vandaar; fluisterboot) vertelt over de geschiedenis van de stad terwijl je langs de historische monumenten en mooie plekjes vaart.

7. Beklim de Wijnhuistoren

Op de Groenmarkt, in het centrum van de stad, staat De Wijnhuistoren. Je kunt hier niet alleen lekker eten, maar je kunt de toren ook beklimmen. Op de zolder van de Wijnhuistoren vind je een expositie over het ontstaan van deze toren en het carillon. En: je hebt natuurlijk een prachtig uitzicht over de hele stad van bovenaf. Beklimmen kan van donderdag tot en met zondag op vaste tijden in de middag en kan alleen met een gids erbij.

8. Shoppen in Zutphen

In de smalle straatjes van de Hanzestad struin je langs kleine boetiekjes, schattige winkelpanden en fijne concept stores. Ga eens naar binnen bij ByNord conceptstore, waar je een uitgebreide collectie van Scandinavische merken vindt. Sieraden, woonaccessoires, geurtjes en verzorgingsproducten; het staat hier allemaal. Bij Radijs kun je terecht voor kleding, accessoires en leuke cadeautjes. Op zoek naar items om je interieur wat aan te kleden? Bij Living and Giving vind je meer dan genoeg accessoires en inspiratie voor je huis.

Shoppen in Zutphen

Blijven logeren in Zutphen?

Er zijn een handjevol accommodaties te vinden waar je kunt overnachten en onze favoriet is dan Stadshotel & Proeflokaal ‘tOer in Zutphen. Boek hier je overnachting! Niet helemaal jouw ding? Dan is het Broederenklooster ook echt een hele gave plek om te overnachten.

Heb jij nog leuke tips voor Zutphen?

Je ziet, er is heel wat te doen in Zutphen! Heb jij al een bezoekje aan de stad op de planning staan? Of heb je juist nog andere leuke tips voor deze plek? Laat het hieronder weten in een reactie!→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland