Wat te doen in Doesburg

Wat te doen in Doesburg: Deze bezienswaardigheden & to do’s wil je niet missen

Het Hanzestadje Doesburg staat niet alleen vol karakteristieke, middeleeuwse panden, maar je vindt er ook dé Mosterdfabriek, schattige boetiekjes en veel leuke plekken om te borrelen en eten. Wat mag je echt niet missen in Doesburg? Welke mooie bezienswaardigheden moet je bezoeken als je in deze Achterhoekse stad bent? De tofste tips over wat te doen in Doesburg op een rij.

Ontdek de to do’s en bezienswaardigheden van Doesburg

Wanneer je door Doesburg loopt, lijkt het alsof je even teruggaat in de tijd. De indeling van de straten is nog net zoals in de Middeleeuwen en de monumentale panden zijn mooi bewaard gebleven door de jaren heen. Eén van de kenmerkende gebouwen in het stadje is De Waag. Dit pand stamt uit 1478 en werd vroeger gebruikt om de inkomende goederen te wegen. Er werd ook veel bier verkocht via de Waag en daardoor was het meteen het stadsbierhuis. De Waag is nu nog steeds een restaurant en café en doordat er al meer dan 500 jaar achter elkaar bier verkocht wordt, is het de oudste horecagelegenheid van Nederland.

Wat te doen in Doesburg: Bezienswaardigheden & to do’s

→ Hotel tip: Boek een nachtje bij bed & breakfast de Oude Wasserij

De Waag in DoesburgDoesburg gevel

1. Doesburg: dé mosterdstad

Doesburg ligt op de grenzen van de Achterhoek, Veluwe en Liemers en heeft een mooie ligging doordat ze aan de IJssel en de Oude IJssel staat. Het stadje kreeg in 1237 al stadsrechten, dat is 60 jaar eerder dan Amsterdam. Daarnaast is Doesburg bekend van de Doesburgsche Mosterdfabriek, waar mosterd oorspronkelijk vandaan komt. In 1974 is de oude mosterdmakerij uitgebreid tot een werkend museum met een klein productiebedrijf erbij. In het museum kun je oude molens en andere apparaten waarmee mosterd wordt gemaakt, bekijken. Je leert in het museum hoe mosterd wordt gemaakt en kunt bij De Gildehof, het pleintje naast het museum, allerlei ambachtelijke producten kopen.

→ Lees ook: 10 x doen in de Achterhoek

2. Winkelen in Hanzestad Doesburg

Zin om te winkelen? In Doesburg vind je een heel aantal leuke winkeltjes waar je fijn kunt rondneuzen. Bijvoorbeeld bij Jets Style, waar je kleding, kaarten en sieraden en toffe spulletjes voor je interieur vindt. Ook Cotton & Coffee is een fijne winkel om even langs te gaan. Je drinkt hier meteen even een koffietje tijdens het shoppen. Op zoek naar kaarsen? Wandel dan bij de Kaarsenstudio naar binnen. Je vindt hier uiteraard veel kaarsen, maar ook andere woonaccessoires.

3. Eten en drinken bij de nonnen

Voor je laatgotische Martinitoren, ook wel Grote Kerk, van binnen en van bovenaf gaat bekijken, strijk dan neer bij Het Arsenaal 1309. Wederom een prachtig pand met een rijke geschiedenis. Vroeger was het onder meer een nonnenklooster en later werd het een wapenopslag. Er zit nu een restaurant in met een uitgebreide lunch, borrel en diner kaart.

4. Martinitoren Doesburg beklimmen

Heb je na de rustpauze tijd en zin om de Martinitoren op te gaan? Deze toren is 94 meter hoog en je kunt onder begeleiding van een gids de 220 trappen van de toren beklimmen. De kerk is het hoogste gebouw van Doesburg en Gelderland. De beklimming is zeker de moeite waard: je hebt een prachtig uitzicht over het IJssellandschap, de Hanzestad en de Veluwezoom, Liemers en Achterhoek.

Wat te doen in Doesburg, kerkWat te doen in Doesburg, hofje bezoeken

5. Overnachten in Doesburg

Er zijn weinig hotels in Doesburg, maar bij bed & breakfast de Oude Wasserij kun je heerlijk slapen. De kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien. De ideale basis om Doesburg en de omgeving te ontdekken!

Je ziet er is heel wat te doen in Doesburg! Super leuk voor een dagje weg, maar ook heel leuk voor een weekendje. Je kunt het ook combineren met een bezoekje aan Arnhem of Zutphen. Houd je meer van de natuur, dan naar Nationaal Park de Hoge Veluwe of naar Nationaal Park de Veluwezoom.

Boek hier je overnachting bij de Oude Wasserij

Straat in Doesburg

Heb jij nog leuke tips voor Doesburg?

Hebben we een tip voor Doesburg gemist? Een leuk restaurantje of toffe accommodatie? Of heb je juist een vraag voor een tripje naar deze hanzestad? Laat het weten in een reactie hieronder!→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland