Wat te doen in de achterhoek

Wat te doen in de Achterhoek? 10 absolute must do’s!

“Ga je een weekendje weg naar de Achterhoek? Maar wat is er te doen in de Achterhoek dan?” Je zal niet de eerste zijn die zich afvraagt wat er zoal te doen is in dit stukje Gelderland, maar na onze eigen mini vakantie kunnen we je garanderen dat er genoeg leuks te beleven is! Adrenaline-junkies gaan naar een klimbos of maken een flinke fietstocht dwars door het groene landschap. Culinaire genieters vinden in de Achterhoek genoeg goede restaurants (hieronder delen we twee van onze favorieten!), maar er zijn ook wijngaarden en bierbrouwerijen waar je een onwijs toffe proeverij en rondleiding kunt doen. Geschiedenis liefhebbers kunnen hun hart ophalen bij verschillende kastelen, maar neem ook de tijd om te slenteren in eeuwenoude dorpjes want dat is in de Achterhoek ook een feest. Met andere woorden: Ga een keer! Met je lief, met vrienden of met de fam. Er zijn zoveel verschillende dingen te doen, dat er voor iedereen wel wat bij zit, of probeer van alles wat uit!

Waar ligt de Achterhoek?

Geen idee waar de Achterhoek ligt? Je vindt deze streek in de provincie Gelderland. In het noorden grenst het zo ongeveer aan de streken Salland en Twente, in het zuiden en oosten ligt het tegen de Duitse grens aan en ten westen vind je de Oude IJssel en de IJssel. Makkelijker gezegd: De Achterhoek is het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland! Plaatsen die onder meer in de Achterhoek liggen zijn: Winterswijk, Lochem, Aalten, Zutphen, Bronkhorst, Groenlo, Doesburg, Doetinchem en Ruurlo. En eigenlijk ligt het helemaal niet zo ver, vanaf Utrecht rijd je er met de auto namelijk in een uurtje al naartoe!

10 x Wat te doen in de Achterhoek

wat te doen in de Achterhoek wijngaard weekendje weg (1) Achterhoek wijngaard druiventros Achterhoek wijngaard tips (1) wat te doen in de Achterhoek wijngaard bezoeken

1. Wijngaard Montferland

Er is één ding dat je op zaterdag écht wilt doen en dat is om 15:00u een rondleiding en proeverij doen bij Wijngaard Montferland! Wat een heerlijke plek. Alsof je na de prachtige oprit ineens in Frankrijk of in Italië bent beland. Waar je ook kijkt, bijna overal word je omringd door machtig mooie wijnranken. Aan sommige hangen trossen vol sappige rode druiven, anderen wijnranken zijn al kaal geplukt door de vele vrijwillige plukkers die maar wat graag helpen in deze wijngaard.

Magda en Leon zijn trotse eigenaren van Wijngaard Montferland, echte Achterhoekers die op een bijzondere wijze zijn begonnen met deze plek. Tijdens een toer kunnen ze eindeloos vertellen over de start van hun Montferland, de heerlijke wijnen (onze lievelings is de Souvignier Gris) en hoe ze alles met een flinke dosis liefde maken. Naast rondleidingen organiseren ze ook wel eens picknicks in de wijngaard en mocht je een bruiloft willen vieren, dan is dat eventueel ook mogelijk!

Adres & telefoonnummer Wijngaard Montferland

Adres: Munsterweg 4, 7081 HJ, Gendringen
Rondleiding reserveren: +31 6 20489536
Website: www.wijngoedmontferland.nl

Wat doen in Achterhoek klimbos Ruurlo-2 Wat doen in Achterhoek klimbos Ruurlo-3 Wat doen in Achterhoek klimbos Ruurlo

2. Trotseer het klimbos in Ruurlo

Zin in wat actiefs? En ben je niet bang van een beetje hoogte? Dan moet je naar het Klimbos in Ruurlo. Maakt niet uit hoe oud je bent! Wij vonden het, met onze 30 jaar, oprecht fantastisch, maar je komt er ook kinderen tegen en klimmers die nog wat ouder zijn. Er zijn verschillende parcours die je af kan leggen, die qua adrenaline en hoogte verschillen, en wie echt durft probeert de bungee jump of vrije val uit! Het ene moment hang je schommelend tussen de bomen, het andere moment moet je zelf van een tokkelbaan af en daarna slinger je als een tarzan tussen de takken door. Voordat je begint krijg je een hele duidelijke uitleg van het onwijs leuke en vrolijke team en daarna kun je zelf aan de slag. Overal zit je goed vast gezekerd waardoor bang zijn niet nodig is, al kun je zo hoog tussen de bomen natuurlijk wel een beetje last krijgen van hoogtevrees.

Tickets & Adres van Klimbos Achterhoek

Adres: Hengeloseweg 2, 7261 LV, Ruurlo
Tickets: Bestel je gemakkelijk online via klimbos.nl en prijzen starten voor volwassenen bij 18,50 euro

Achterhoek wat doen kasteel slangeburg Achterhoek wandelen kasteel slangenburg

3. Kasteel Slangenburg

Een van de mooiste kastelen die wij hebben gezien tijdens ons tripje in de Achterhoek is Kasteel Slangenburg. Het wordt omgeven door een dik bos waar je fantastische wandelingen kunt maken (probeer bijvoorbeeld de 4 km lange wandelroute Trapezium uit) en tegenover het kasteel kun je gezellig een drankje doen of lekker lunchen. Je vindt Kasteel Slangenburg al op 3 kilometer vanaf Doetinchem en het is bijzonder om te bedenken dat dit kasteel al in 1354 werd gebouwd, hoe anders moet de wereld er toen wel niet hebben uitgezien.

Adres van Kasteel Slangenburg

Adres: Kasteellaan 6, 7004 JK, Doetinchem
Parkeren: Kan vrijwel direct naast het kasteel of al eerder in het bos

Achterhoek weekendje weg havezanthe carpe diem overnachten

Havezathe Carpe Diem overnachten Achterhoek

Achterhoek Havezathe Carpe Diem-2

4. Slaap een nachtje bij Havezathe Carpe Diem (en ga er uit eten)

Tijdens ons tripje sliepen we twee nachten bij Havezathe Carpe Diem. Een knus hotel dat gevestigd is in een oude boerderij en waar je ‘s ochtends wakker wordt met uitzicht op de weilanden én een fantastisch goed ontbijt. Hier moet je overigens niet alleen naartoe om te overnachten, want je kan bij Carpe Diem ook heerlijk uit eten. Je kan in het restaurant kiezen van het à la carte menu of je laten verrassen door een surprise diner wat Chef Lars Elshof en zijn team voor je bedenken. Wij kozen uiteraard voor het laatste: Een 4 gangen diner met een bijpassende wijn!

Adres van Havezathe Carpe Diem

Adres: Langeboomsestraat 5, 7046 AA Vethuizenl
Boeken: Een hotelnachtje kun je boeken via Booking.com

wat te doen in de Achterhoek oldtimer eend huren

Achterhoek oldtimer eend huren

5. Huur een knal groene Eend en ga roadtrippen

Dit is echt een must voor iedereen die de Achterhoek wilt ontdekken: Met een oldtimer Eend op pad van Ducktsoer Eendenverhuur! ‘s Ochtends haal je bij Geert je Eend op (wij kregen een knal groene mét Achterhoekse vlag erop!) en vervolgens ga je zelf op pad over landweggetjes en rustige wegen. Voor we vertrokken kregen we een uitgebreide uitleg van Geert (zo’n Eend rijd namelijk heel anders dan een gewone auto) en een kaart met mooie routes erop. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet weet waar je naartoe moet rijden, want je krijgt een kant en klaar pakketje mee met fotogenieke routes en andere leuke tips. Oh en hou je handen klaar, want reken er maar op dat heel wat mensen naar je zullen zwaaien als je langs rijdt!

Adres van Duckstoer Eendenverhuur

Adres: Hoogstraat 23A, 7227 ND, Toldijk
Website: www.duckstoer.nl

Achterhoek tips Museum Staal

doen in de Achterhoek Museum Staal_ doen in de Achterhoek Museum Staal_-2 doen in de Achterhoek Museum Staal_-3

6. Museum STAAL

In Almen vind je het liefelijke Museum STAAL waar je alles leert over dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring. Vooral de kamer met schommels vonden wij onwijs tof, waar je tijdens het schommelen wordt betoverd door een constante stroom van prachtige natuurbeelden. Maar duik ook de bibliotheek in, droom weg in de muziek kamer of geniet juist buiten van de architectuur van het museum. Het Museum STAAL is niet groot, maar wel een leuk plekje om even te stoppen. Oh en tegenover het museum kun je goed pannenkoeken eten bij de Hoofdige Boer, mocht je hongerig zijn!

Adres van Museum Staal

Adres: Dorpsstraat 39, 7218 AC, Almen

Wat te doen in de achterhoek Brouwersnos bierbrouwerij

Achterhoek Brouwersnos-2 Achterhoek Brouwersnos-3 Achterhoek Brouwersnos

7. Brouwerij Brouwersnös

Gek op goede biertjes? Dan moet je even stoppen bij Brouwersnös. Deze onwijs hippe bier brouwerij bestaat nog niet zo lang, maar grappig genoeg kent Groenlo, waar de brouwerij staat, wel een flinke bier historie. Tijdens een rondleiding kun je hier alles over leren en krijg je ook te zien hoe en waar het bier gebrouwen wordt. Doe overigens niet alleen een rondleiding, maar ga ook lunchen bij Villa Adriana dat ook bij Brouwersnös hoort. Man, wat hebben ze hier een goede lunchplank! Verwacht vers gebakken eitjes, smakelijke soep en dikke sneeën bierbrood! Qua drankje moet je er natuurlijk een biertje bij bestellen, wat dacht je van een Yellow Moon, een Zwaar Geschut of Willemken?

Adres van Brouwers Nos

Adres: Eibergseweg 1, 7141 CD, Groenlo
Website: www.brouwersnos.nl

wat te doen in de achterhoek Kasteel Huis Bergh-2 wat te doen in de achterhoek Kasteel Huis Bergh

8. Kasteel Huis Bergh

Nog zo’n sprookjeskasteel dat je niet wilt missen: Kasteel Huis Bergh! Dit is een van de grootste kastelen van Nederland en werd gebouwd in de 13e eeuw. Je kan hier een interessante rondleiding volgen, maar ook overnachten in een heuse kasteeltoren en een wandeling rondom Huis Bergh wil je ook niet missen.

Adres van Kasteel Huis Bergh

Adres: Hof van Bergh 8, 7041 AC, ‘s Heerenberg
Parkeren: Parkeren kan gratis aan de Slotlaan midden in ’s Heerenberg

Achterhoek tips DRU Industriepark Achterhoek tips schatflokaal-3 Achterhoek tips schatflokaal-2 Achterhoek tips schatflokaal-4

9. Eet een hapje bij het Schaftlokaal in Ulft (en ga naar een voorstelling!)

We moesten er een stukje voor rijden en toen we zagen dat het Schaftlokaal op een soort industrieterrein lag, het DRU Industriepark, wisten we even niet wat we moesten verwachten. Maar wow, wat is dit een toffe plek! Volgens de bediening van het Schaftlokaal kun je het DRU Industriepark (waar het restaurant op ligt) ook wel vergelijken met het Westerpark in Amsterdam. Een oud industrieterrein dat is omgetoverd tot creatieve broedplaats. Je kunt er naar het theater, optredens of een gallerie én je kan bij het Schaftlokaal waanzinnig goed eten. Hier wil je echt zijn geweest tijdens je Achterhoek tripje! Wij aten bij het Schatflokaal allerlei vegetarische hapjes en gingen rollend en met een grote lach op ons gezicht terug naar ons hotel!

Adres van het Schaftlokaal

Adres: DRU Industriepark, Hutteweg 24, 7071 BV, Ulft

Achterhoek tips schatflokaal

10. Ga citytrippen in de Achterhoek

Toe aan wat stadse reuring? Dan moet je wat tijd vrij maken om te citytrippen in de Achterhoek. Ga bijvoorbeeld een middagje naar Hanzesteden Zutphen en Doesburg, of bezoek een van de andere steden, zoals Doetinchem. Sfeervolle stadjes waar je leuk kunt slenteren, prachtige gebouwen ziet, goed kan shoppen en fijne restaurants vindt!

Zin gekregen om naar de Achterhoek te gaan? Zo plan je je trip:

Je kan Doetinchem een beetje aanhouden als centraal punt als je alle bovenstaande highlights wilt doen. Rondom Doetinchem zijn namelijk de meeste to do’s uit dit artikel te vinden. Het beste is wel om met de auto op pad te gaan, want niet alles uit deze lijst is gemakkelijk met het OV en/of de fiets te bereiken. Trek het liefst 2 nachtjes en 3 dagen uit voor een leuke trip en qua accommodatie tippen we je natuurlijk Havezathe Carpe Diem! Oh en als iemand je dus ooit vraagt wat er te doen is in de Achterhoek? Dan moet je even dit linkje doorsturen, want er is overduidelijk genoeg te beleven! En wil je meer lezen? Dat kan via achterhoek.nl!

→ Bekijk hier al onze tips voor Nederland