Friesland weekendje weg tips

Dit wil je doen in Friesland tijdens je weekendje weg

De provincie die iedereen wel kent van naam, maar die velen nog nooit hebben bezocht: Friesland! Als je op de waddeneilanden bent geweest, ben je vast en zeker door het Friese vasteland gereden. Vier van de vijf eilanden zijn namelijk vanaf daar met de veerboten te bereiken. Daarnaast is Friesland natuurlijk de provincie waar ze een eigen taal hebben én waar de Elfstedentocht plaatsvindt. Ga je een weekendje naar het noorden? Ik vertel je graag meer over wat te doen in Friesland.

Dit wil je doen in Friesland!

Roadtrip Friesland

1. De Elfstedentocht

Een manier om de bezienswaardigheden van Friesland te zien en de provincie beter te leren kennen is door een bezoekje te brengen aan de elfsteden. Je kunt dit wandelend, fietsend, per boot of gewoon met de auto doen. Ik koos om de steden per auto te bezoeken, omdat ik maar een weekendje de tijd had. In iedere stad van deze elf steden is een fontein te vinden. De fonteinen noemen ze de 11fountains. De fonteinen zijn geplaatst in het jaar 2018. Leeuwarden was in 2018 namelijk Culturele Hoofdstad van Europa! De hele provincie deed eraan mee, en zo kregen alle elfsteden een fontein.

Bezoek tijdens je elfstedentocht de 11fountains

Ik heb de fonteinen in logische volgorde gezet om ze in een mooie route te kunnen bezichtigen: In Leeuwarden vind je de Love Fontein, in Sneek de fontein van Fortuna. In IJlst is de Onsterfelijke Bloemen fontein en in Sloten de Kievit fontein. Vervolgens vind je in Stavoren de vis van Stavoren en in Hindeloopen de Flora & Fauna Fontein. De Woeste Leeuwen van Workum in Workum volgt en daarna komt de Vleermuis fontein in Bolsward. In Harlingen is de Walvis fontein te vinden en in Franeker de Oortwolk fontein. Als laatste is in Dokkum de IJsfontein te bezoeken. Deze fontein ziet er altijd anders uit, omdat het ijs is bevroren. Hoe erg het bevroren is, hangt af van de weersomstandigheden.

Vergeet niet om ook een wandeling door elk centrum te maken

Tijdens de 11stedentocht kun je in ieder stadje even uitstappen voor een bezoek aan de fontein, maar ook om een rondje te wandelen door het centrum. Zo heeft ieder stadje weer iets unieks en beleef je het leven in Friesland op zijn best! Ook zijn er in ieder stadje (korte) wandelroutes te vinden langs de mooiste plekken, informeer maar eens bij de lokale bevolking. Zo vond ik het Keerpunt in Dokkum heel bijzonder en absoluut ook een bezoekje waard. Dit is het punt waar de schaatsers weer omdraaien na het behalen van hun stempel en op hetzelfde water de stad weer verlaten. Er staan hier twee bankjes in de vorm van ouderwetse Friese schaatsen.

→ Liever met de boot op pad? Lees hier alles over een vaarvakantie in Friesland

Wat te doen in Friesland, Dokkum

Bezienswaardigheden Friesland, fontein Dokkum

2. Uniastate Bears

In de rit van Leeuwarden naar Sneek toe kun je onderweg nog stoppen in Bears voor Uniastate Bears. Dit is een bijzondere stalen constructie van de contouren van een oud gebouw. In de toren kun je naar boven klimmen en vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en het omliggende landschap. Bears is ongeveer 20 minuutjes rijden vanaf Leeuwarden.

Lees hier meer over wat te doen in Leeuwarden

Bezienswaardigheden Friesland, Uniastate Bears

3. Kunstwerk: wachten op hoogwater

In het laatste stuk van de route van Franeker naar Dokkum kun je gerust nog even via Holwerd rijden. Hier staat het kunstwerk Wachten op hoogwater. Dit is een kunstwerk met twee grote beelden. Deze beelden kijken uit over het wad. Hier kun je de verschillende getijden goed ervaren en bij helder weer zie je Ameland liggen. Ook kun je hier wadlopen. Je parkeert de auto en loopt het laatste stukje op de dijk tussen de schapen naar het kunstwerk toe. Je hebt een prachtig uitzicht vanaf boven op de dijk en kunt hier ook heerlijk even uitwaaien!

Lees hier meer over mooie natuurgebieden in Friesland

Wacht op hoogwater, Friesland

4. Natuurgebieden & de Afsluitdijk

Nadat wij dit beeld hebben bezocht reden we weer naar huis. Wij kozen er voor om via de afsluitdijk weer terug naar huis toe te rijden. Een geweldige beleving om over de afsluitdijk heen te rijden, onderweg op de afsluitdijk kun je minstens twee keer de auto even stopzetten om te genieten van het uitzicht!

→ Tijdens je tripje in Friesland leuk overnachten? Ontdek hier de leukste B&B’s in Friesland

Bezienswaardigheden Friesland, de afsluitdijk Wat te doen in Friesland

Benieuwd wat er nog meer te doen is in Friesland tijdens een weekendje weg?

Toch is er in Friesland nog veel meer te beleven. Zo kent Friesland meerdere natuurgebieden. Mocht je zin hebben om lekker te gaan wandelen en te genieten van de natuur dan ben je op deze plekken aan het goede adres. Een paar van mijn favorieten:

  • Het Lauwersmeer ligt in het noorden van Friesland op de grens met Groningen. Eventueel kun je vanaf Lauwersoog ook de boot nemen naar Schiermonnikoog.
  • Nationaal park Alde Feanen. Hier kun je onder andere ook een bootje huren, suppen, zeilen en skûtsje (schuitje) varen.
  • Beetsterzwaag ligt onder Drachten. Hier is een wandelroute: ‘’als bomen konden spreken’’ en het Park Huize Olterterp; een adellijk park waar een slingerend zandpad je langs allerlei mooie plekjes neemt. Voor een middag kun je je hier heel even een jonkvrouw of jonkheer voelen!
  • Bosbergtoren in Appelscha. Wandel door het prachtige natuurgebied en neem de klim naar boven op de Bosbergtoren voor een fantastisch uitzicht.

Of blijf extra lang in Leeuwarden en ga varen in de omgeving

Je ziet er is heel wat te doen in Friesland. Wil je meer lezen over de hoofdstad van Friesland? Voor leuke plekjes en bezienswaardigheden in Leeuwarden lees je mijn blog. Ook tof: Je citytrip naar Leeuwarden combineren met een vaarvakantie in Friesland! Zo ervaar je Friesland echt weer op een heel andere manier.



→ Lees alles over Nederland op de blog