weekend friesland activiteiten Heegermeer

Zin in een actieve weekend break? Ga watersporten in Friesland met deze 5 vette activiteiten!

Friesland, het land van de elf steden, de Waddeneilanden, maar liefst vier nationale parken, en het onweerstaanbare suikerbrood. En dat allemaal in één provincie! Nou ja, de meeste “ontwortelde Randstedelingen”, zoals de Friezen ons noemden, zien Friesland als een soort Verweggistan in eigen land. Dat blijkt achteraf een nogal misplaatste opvatting, aangezien je vanuit Amsterdam binnen anderhalf uur in Friesland kunt zijn. Toch ben je even helemaal weg van huis, zo tussen de uitgestrekte meren, groene weides vol schattige schaapjes en honderden draaiende windmolens. Je kunt kiezen voor een rustige digital detox om weer helemaal zen te worden, maar eerlijk gezegd zou dat een beetje zonde zijn. Zuidwest Friesland is namelijk de perfecte locatie voor een actieve weekend break met je vrienden: Ga kitesurfen, zeilen in Friesland, kanoën, uren suppen of actief waterskiën… noem het maar op en het valt te regelen. Met deze 5 vette activiteiten plan je een onvergetelijke mini vakantie in Friesland!

Kitesurfen bij Workumer Strand

Kitesurfen doe je niet zomaar op elke plas water, maar in Zuidwest Friesland zijn er een aantal toffe plekken waar je terecht kunt, zelfs als een beginner. Het Workumer Strand is dankzij een strook van ondiep water een van de allerbeste plekken in Nederland voor een eerste ontmoeting met het kitesurfen. Hier kun je ook prima materiaal huren en de nodige lessen nemen, bijvoorbeeld bij Antix Sports. Wees je wel bewust van het feit dat kitesurfen erg afhankelijk is van het weer, en dan vooral de windkracht (minstens windkracht 3) en de windrichting (het liefste aanlandig). Bij twijfel kun je het beste contact op nemen met de kitesurfschool!

activiteiten friesland Kitesurfen Kitesurfen in friesland weekend naar friesland Kitesurfen

Waterskiën en wakeboarden in Sneek

Er zijn maar weinig watersporten waar de adrenalinekick zo intens is als bij het waterskiën. Je doet je badkleding en wetsuit aan, haalt je helm en reddingsvest op, luistert naar de instructies en hangt een paar ski’s aan je voeten. Dan zet je jezelf helemaal schrap, in een gehurkte houding. Daar zit je dan, een paar seconden helemaal stil en geconcentreerd, totdat je met een gigantische ruk richting het water wordt getrokken. Voor je gevoel vlieg je razendsnel over het meer, al ga je in werkelijkheid maar 28 km per uur.

Ik had zelf nog nooit op de waterski’s gestaan, en van te voren was ik een tikkeltje huiverig. Achteraf bleek dat nergens voor nodig. Je hoeft nergens bang voor te zijn, en je moet vooral gewoon doen! Het gevoel komt vanzelf, nadat je uiteraard een paar keer ‘gracieus’ in het water bent geplonsd. Bij de waterskibaan in Sneek kun je aan een grote kabelbaan een poging wagen, en gevorderden kunnen hier ook wakeboarden. Het enige wat je nodig hebt is een zwemdiploma B.

friesland Waterskien Waterskien in friesland weekend friesland Waterskien wakeboard

Kanoën op het Heegermeer bij zonsopgang (of zonsondergang)

Kanoën op een spiegelglad meer klinkt waarschijnlijk minder uitdagend dan waterskiën, maar neem het van mij aan: het is een ervaring die je voor geen goud wilt missen. Vooral bij zonsopgang zie je de Friese Meren op hun mooist. Je hoort de vogels massaal ontwaken, de kikkers kwaken en de hemel laat een overdonderd schouwspel van kleuren zien. Als het niet lukt om vóór de ochtendglorie uit je bed te kruipen, kun je altijd nog de zonsondergang proberen; die is bijna net zo fraai.

Een bloedmooie plek om een stukje te gaan varen is het Heegermeer. Deze loopt vanzelf over in de Fluessen, het op een na grootste meer van Friesland. Bij Watersportcamping Heeg, gelegen aan het Heegermeer, kun je verschillende soorten kano’s huren. Deze camping is bovendien een tip wat betreft accommodatie. Campers, caravans en tenten zijn allemaal welkom, of je kunt met een groepje een chalet huren.

Heegermeer friesland activeiten weekend friesland activiteiten Heegermeer

Bijzonder Suppen: Pilates en Body Hoop

Stand up paddling (suppen) is op zichzelf al een hele toffe manier om actief bezig te zijn en tegelijkertijd veel van de omgeving te zien. Het tempo ligt vaak wat lager dan bij andere watersporten, maar je hebt heel wat uithoudingsvermogen nodig om een mooie ronde te maken. Maar het blijft niet bij peddelen, want er is zo veel meer wat je kunt doen op het water! Je kunt het zo gek niet bedenken, en het kan tegenwoordig op een sup board. Bij Sup Away en Sparklesup kun je in Friesland bijvoorbeeld Sup pilates en body hoop doen, of te wel fitness met een fitness hoelahoep.

Sup in friesland activiteiten friesland Sup

Cruisen op het IJsselmeer

Als je gaat watersporten in Zuidwest Friesland moet je uiteraard een stukje op het IJsselmeer gaan varen of zeilen. Het beeld van een oranje zon die langzaam in het water zakt is het ultieme idee qua timing, maar het meer ligt er op elk moment van de dag schitterend bij. Als je wat meer van de omgeving wilt zien kun je ook met een sloep een paar stops maken langs de kust. Pittoreske plaatsjes als Hindeloopen en Makkum zijn zeker de moeite waard om een keer te zien. Als je van plan bent om vanuit Workum te gaan varen kun je bij De Haan Watersport een polyvalk of sloep huren.

IJsselmeer friesland activiteiten IJsselmeer weekend friesland

Handige tips voor je weekend break in Friesland:

Hopelijk heb je nu een beter beeld van de verschillende watersport mogelijkheden in Friesland. Hier zijn nog een aantal praktische tips die handig zijn om te weten voordat je gaat:

  • Van watersporten krijg je aardig wat honger. Het is handig om zelfs wat snacks mee te nemen, maar er zijn ook genoeg leuke lunchplekken en restaurants in de omgeving te vinden. Drie aanraders zijn de Nieuwe Melkfabriek in Elahuizen, Omke Jan in Woudsend en Restaurant d’Ald Wal in Heeg.
  • Voor deze trip raad ik je aan om per auto te reizen. Fietsen is een optie, maar dan zijn de afstanden tussen de locaties nogal groot.
  • Vergeet niet om goede zonnebrand mee te nemen. Als je de hele dag op het water vertoeft kun je makkelijk verbranden (zelfs als de zon niet schijnt).
  • Neem een extra set kleding mee in je tas of koffer, voor het geval tijdens het kanoën of suppen toch in het water valt.

Dit artikel is in samenwerking met het Merk Fryslân  tot stand gekomen. Check Friesland.nl voor meer informatie over de regio.

→ Bekijk hier al onze Nederland artikelen