Zeilen in Friesland zeilroute door Fryslan

Zeilen in Friesland: Mijn favoriete zeilroute door Friesland

Ik ben opgegroeid in Friesland, waar ik als klein meisje al in aanraking kwam met zeilen. Mijn vader had een zeilboot gekocht toen ik een jaar of 8 was en daarna gingen we vaak met de familie zeilend op pad. Helaas vonden mijn moeder en mijn broer het wat minder leuk dan ik, wat resulteerde in het verkopen van het zeilbootje. Ondanks dat hebben we mooie routes door Friesland afgelegd, wat altijd genieten was. Friesland is heel groen, heeft veel karakteristieke oude dorpjes met nuchtere, fijne mensen. In combinatie met al het water is het een super rustgevende plek waar ik mij nog steeds heel erg thuis voel. Ik ga graag nog af en toe naar het noorden, om de wijde omgeving van Friesland weer even in me op te nemen.

Zeilend zie je Friesland op haar mooist

Zeilen door Friesland is één van mijn favoriete bezigheden als ik daar ben. En sinds ik mijn CWO heb weet ik uiteraard alles van windrichtingen en de regels op het water (niet echt, maar het gaat om het idee). Dit resulteerde al een paar keer in spannende tochtjes met schreeuwende meisjes op het dek omdat we bijna omklapten. Anyways, geen zorgen, want zeilen is echt niet zo moeilijk, en met één expert in je boot, zoals mijn vader, kom je al een heel eind. Ik laat jullie graag een mooie zeilroute door Friesland zien, eentje die ik al een paar keer heb gezeild. Onderweg kom je langs prachtige dorpjes om aan te meren en even te lunchen en uiteraard een aanlegbiertje te drinken. Vervolgens vertel ik je een goeie plek waar je een zeilboot of eventueel een sloep kunt huren voor een dag en tot slot is het belangrijk om de regels op het water in acht te nemen. Het zijn er niet veel, maar als je niet vaak vaart is het toch wel belangrijke informatie, zeker als je besluit om te gaan zeilen!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Visit Friesland (@visit.friesland) op 29 Jul 2020 om 2:29 (PDT)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Visit Friesland (@visit.friesland) op 1 Jul 2020 om 6:00 (PDT)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Visit Friesland (@visit.friesland) op 14 Jul 2020 om 8:01 (PDT)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Visit Friesland (@visit.friesland) op 19 Jun 2020 om 1:00 (PDT)

Zeilen in Friesland: Een ideale route

We beginnen bij het plekje waar onze boot lag, in Sitebuorren, aan de Wijde Ee (wiide ie in het Fries). Ik heb het op de routekaart aangegeven met een rode stip. Vanaf daar ga je rechtsom, en dan meteen weer links, door de Trijehustersleat en de Biggemar. Nu kom je aan in het plaatsje Grou, waar je direct een aanlegbiertje kunt doen bij Het Theehuis in de haven (Tip: neem een zeilboot met een motor achterop, want door sommige sloten is moeilijk doorheen te zeilen). Na het aanlegbiertje vaar je door naar de Wijde Ee, waar je de zeilen omhoog kunt heisen. Nu kom je in het Pikmeer terecht, en zeil je door naar de Sitebuorster Ie en daarna de Kromme Ie. Als je helemaal doorvaart, kom je uiteindelijk in De Veenhoop terecht, daar ga je door de Hooidamsbrug en kom je uiteindelijk uit in Eernewoude. Als je vanaf hier linksaf slaat, kom je uiteindelijk weer terecht bij je beginpunt, bij Sitebuorren.

Zeilen in Friesland zeilroute door Fryslan

Start je zeiltocht in Friesland in Eernewoude, een perfecte plek om een bootje te huren

In Eernewoude kun je gemakkelijk een boot huren, van sloepjes tot zeilboten. Deze mooie havenplaats in Friesland is dus ook een mooie opstap om te beginnen aan je tocht over de Friese meren. Je hebt hier twee mogelijkheden als het gaat m het huren van een bootje: Dat kan in de haven van Eernewoude of op Camping it Wiid, een grote camping waar ze veel spullen verhuren, waaronder zeilboten en verschillende kano’s. Rondom Eernewoude heb je een groot natuurgebied waar je dwars doorheen vaart. Alles om je heen groeit en bloeit en het is hier echt heerlijk op het water.

Regels op het water & tijdens het zeilen

Als je in Friesland gaat zeilen of een blokje om gaat, zijn er een paar regels die je tijdens het varen moet weten. De vaarregels zijn net als op de snelweg, zeer belangrijke regels en dienen in acht te worden genomen. Echter is varen lang niet zo gevaarlijk als op een snelweg, maar toch is het wel goed om deze te weten. Dus, even opletten, hier komen ze!

 • Regel 1: Zwaai enthousiast naar iedereen met een boot.
 • Regel 2: Smeer je goed in met zonnebrand.
 • Regel 3: Snacks: vergeet niet snacks mee te nemen (en bier, ijskoud bier!)
 • Regel 4: Heb minimaal één keer een aanlegbiertje.
 • Regel 5: Geniet!
 • Regel 6: Neem een band mee om mee te spelen in het water, of iets wat je achteraan de boot kunt meetrekken zoals een supboard.

Oke, voor zover de vrije regels (die stiekem toch wel heel belangrijk zijn), hier komen de echte belangrijke punten van aandacht:

 • Verander niet plotseling van koers.
 • Zorg dat je rondom goed zicht hebt en kijk regelmatig achterom.
 • Anker niet bij bruggen, sluizen, werkschepen met uitstaande ankers en in het midden van een vaarwater.
 • Voorkom laveren op drukke vaarroutes en houd het midden vrij voor grote schepen.
 • Blijf uit de buurt van visnetten. Deze worden meestal gemarkeerd door zwarte of gele vlaggetjes. Of door een bord met een groen/ witte ruit. De groene kant duidt de veilige passeerzijde aan.
 • Bewaar de rust in de natuur- en woongebieden.
 • Zwemmen in de vaargeul, bij bruggen, sluizen en wachtplaatsen is niet toegestaan.
 • Voor het besturen van snelle motorboten is een vaarbewijs verplicht. Dit zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 km/u. De vaarbewijsplicht geldt ook voor niet-snelvarende boten die langer zijn dan 15 meter.

Zet zeilen in Friesland op je bucketlist

Kortom: zeilen in Friesland is geweldig, en er zijn naast de route die ik gaf zijn er oneindig veel zeilroutes door Friesland die je kunt nemen. Dus bij deze: “Oant moarn, en dat jo mar in fijne dei meie ha!” (Tot morgen, en dat u maar een fijne dag mag hebben!). Oh en ben je benieuwd naar andere toffe wateractiviteiten? Check dan dit artikel: Zin in een actieve weekend break? Ga watersporten in Friesland met deze 5 vette activiteiten!

Verliefd op Nederland banner 2

Lees meer over Friesland in het boek ‘Verliefd op Nederland’

→ Bekijk hier al onze Nederland artikelen